Gözardı edilmemesi gereken risk

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda yeni yılın ilk haftasında Maliye Bakanlığı'nın stopajda indirim kararı ile faizler düşerken, borsa prim yaptı. Dövizin seyri ise tamamen dış borsalardaki pariteye endeksliydi.

Maliye'nin kamu kağıtlarında stopaj oranını yüzde 6'ya düşürmesinin ardından bono oranları geçen hafta içinde yüzde 110'lardan yüzde 102'ye kadar geriledi. Geçen haftanın son işlem gününde kar amaçlı satışlarla bono oranları biraz toparlanarak yüzde 107 seviyesine çıktı.

Asıl düşüş gecelik faizlerde dikkati çekti. İnterbankta hafta boyunca gerileyen gecelik faiz oranları yüzde 80 seviyesinden yüzde 60'a kadar düştü. Gecelik faizlerdeki hızlı düşüşte, piyasadaki nakit sıkıntısının geçen yılın son haftalarına göre biraz daha azalması da etkili oldu. Merkez Bankası verilerine göre, yeni yıl öncesinde her gün 250-300 trilyon liralık eksi rezevle açılan piyasada, geçen hafta eksi rezerv 100-150 trilyon liraya kadar geriledi.

Gecelik faizlerdeki düşüşe karşın kısa vadeli repo oranlarında çok büyük bir düşüş olmadı. Oranların yüzde 80'lik düzeyini koruması, Maliye Bakanlığı'nın yılbaşından itibaren repoya yüzde 6'lık stopaj getirmesinden kaynaklanıyor.

ALTI AYLIK İHALE

Faizlerdeki düşüş bugünlerde Hazine'nin belki işini biraz kolaylaştırabilir. Ocak, şubat ve mart aylarında toplam 3 katrilyon liranın üzerinde iç borç geri ödemesi yapacak olan Hazine, bu ayın en yüklü ödemesini çarşamba günü gerçekleştirecek.

Yılın ilk haftasında herhangi bir ihale düzenlemeksizin toplam 230 trilyon liradan fazla iç borç geri ödemesi yapan Hazine'nin, çarşamba gününe 246 trilyon liralık itfası bulunuyor. Hazine bu ödemeyi yerine getirebilmek amacıyla yarına altı aylık bono ihalesi düzenliyor. Bu ihaleyle 280-340 trilyon lira arasında para toplamayı hedefleyen Hazine'nin istediği rakama ulaşabilmek için belki biraz daha yüksek oranlara razı olabileceği tahmin ediliyor. Altı aylık vade nedeniyle de yarınki ihaleye talep gelmesi bekleniyor.

ENERJİ İHALELERİ

Yeni yılın ilk haftasına yükselerek giren borsa, yüzde 4 oranında prim yaptı. Geçen hafta borsaya damgasını vuran en önemli gelişme ise enerji dağıtım ihaleleriydi. Enerji Bakanlığı'nın enerji dağıtım ihalelerinin sonuçlarını açıklaması ile büyük dalgalanma yaşanan borsada, bu haftadan itibaren sağlıklı bir çıkış başlayabilir.

Aslında borsa, kurulduğu günden bu yana hemen her ocak ayında yatırımcısına kazandırmış durumda. Borsanın geçen yıl ocak ayındaki getirisi yüzde 70 düzeyinde oldu.

Bu ocak ayında da, tarih tekrar edebilir. Yıl sonu bilanço beklentilerinin yanısıra hükümetin özelleştirmeye hız verecek olması, Uzakdoğu ve Asya'dan çekilen yabancı fonların bir bölümünün İMKB'ye girecek olmaları bu tekrarı güçlendiren unsurlar.

Fakat borsadaki klasik çıkışın tekrar etmesi için önümüzdeki günlerde yaşanacak bazı gelişmeleri yakından takip etmekte fayda var. Bunların başında Anayasa Mahkemesi'nin Refah Partisi hakkında vereceği karar geliyor. Mahkeme'nin kararının ardından siyasette yeni gelişmeler ve ufukta da ‘‘erken seçim’’ ortaya çıkabilir. Erken seçim olasılığı piyasaların hâlâ gözardı edemeyeceği en büyük risk olarak önünde duruyor.






 








Yazarın Tüm Yazıları