Göz kapağına estetikle doğal görünüm

Yaşlanma belirtileri ciltte kırışıklıklarla başlıyor ve zamanla bu belirtiler kalıcı hale geliyor.

Yaşlanma belirtilerinden biri de göz kapağındaki düşmeler. Görüş alanını daraltan ve hoş olmayan bir görünüme neden olan bu düşmeler şimdi estetik operasyonlarla yeniden düzeltilebiliyor.

Göz kapağı estetiğiyle ilgili görüşlerini aldığımız Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik-Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Ahmet Karacalar, "Göz kapağı torbaları sadece estetik değil, aynı zamanda bir sağlık sorunudur. Yaşlanma gözlerde başlar, gençleşme işlemlerinin de gözlerden başlaması gerekir" diyor.

Dr. Karacalar, yaşlanmayla gözde oluşan değişimi şöyle anlatıyor: "Üst göz kapağındaki deri fazlalıkları, görüş alanının üst ve dış bölümünü daraltır, okuma ve araba kullanmayı zorlaştırır. Bu fazlalıklar göz kapağı düşüklüğü olan kişilerde kapağın düşüklüğünü daha da arttırmakta ve sorunu ağırlaştırır. Görüş alanını artırmak için bu kişiler aşırı kaş kaldırma hareketi yaptığından, özellikle akşam saatlerine doğru yorgunlukla kendini gösterir. Üstelik aşırı kaş kaldırma hareketi kişinin alın çizgilerini derinleştirir. Kadınlarda üst göz kapağı makyajını zorlaştırır, istenmeyen boya kaymalarına neden olur. Üst kapaktaki gevşeklik kirpiklerin aşağı doğru bakmasına neden olarak, özellikle bayanlarda gözün çekiciliğini azaltır.

ALT DERİ GEVŞEKLİĞİ UYKUSUZLUK İFADESİ VERİR

Alt kapakta da benzer sorunlar yaşanır. Alt kapaktaki fazlalık, göz kapağını daha aşağıya çekerek, gözün beyazının daha fazla görünmesine neden olur ve göze farklı bir anlam verir. Buradaki derinin gevşekliği uykusuz ya da yorgun bir ifadeye neden olur ve deri renginin daha koyu görünmesine yol açar. Alt deri gevşekliği yanında dışarı doğru fıtıklaşmış yağ torbacıkları, olumsuz bir görüntü verir. Alt kapaktaki ağırlık zaman için göz kapağı dış açısının aşağı inmesine neden olarak; farklı olumsuz etkilere de neden olur. Göz kapakları yüzümüzün en hızla yaşlanan ve yüzümüzün yaşını en hızlı belli eden yapıları olarak ayrı bir öneme sahiptir."

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİNDE SON YENİLİKLER

Göz kapağı estetiğinde bazı yenilikler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Karacalar, bu yenilikleri şöyle anlatıyor:

"Alt kapaktaki yağ torbalarının çıkarılması yerine, yayılması ve şekillendirilmesi işlemi en modern yöntemdir. Bu yöntem daha doğal sonuç verirken, kapak ile yanak arasında güzel bir uyum sağlar. Alt kapağa yara izi bırakmadan, kirpiklerin iç tarafından yaklaşmak dikişsiz bir yöntem olarak farklı avantajlar sağlar. Bu yöntem ile iyileşme oldukça hızlıdır. Kişi birkaç gün içinde normal yaşantısına devam eder. Alt kapak deri rengini açan ve deriyi sıkılaştıran lazer ve kimyasal soyucular da kapak estetiğini geliştirir. Üst kapaktaki fazlalıkların alın derisinin gevşemesine ve kaşın aşağıya inmesine bağlı olduğu durumlarda üst kapak ile ilgili yeni yaklaşımlar da vardır. Endoskopik estetik cerrahi işlemleri ile alın derisi sıkılaştırılıp, kaş eski yerine alındığında bu sorun çözülmüş olur. Bu tür durumlarda üst kapaktaki fazlalığın alınması, kaşın daha da aşağı düşmesine neden olacaktır.Alt kapak ve üst kapak için ameliyatsız bir şekilde bazı dolgu maddeleri ile sorunlar azaltılıp gizlenebilir ve kapaklar güçlendirilebilir. Bu yöntemde hyalüronik asit jel ya da yağ hücresi kullanılır ve kişinin sosyal hayatını kısıtlamaz."

Tatil dönüşü bakım tüyoları

Kumsalda keyifle güneşlendiğimiz, denizin tadına doyamadığımız, havuzlarda bol bol yüzdüğümüz yaz ayları geride kaldı. Tatilcilerin artık dönmeye başladığı bugünlerde tepeden tırnağa bir bakım yapmanın zamanı geldi

Güneşten, tuzlu ve klorlu sulardan yıpranan cildimize, saçlarımıza, tırnaklarımıza; kısacası tepeden tırnağa tüm vücudumuza bilinçli bir bakım yapmakta fayda var. Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Makbule Dündar, tatil dönüşü için basit ama etkili bakım tüyoları verdi:

GÜNEŞ CİLDİ SARKITIR: Sıcak yaz günleri yavaş yavaş sona ererken, sonbaharı hissetmeye başladığımız bugünlerde cildimizde, saçımızda ve tırnaklarımızda da bazı değişiklikler ortaya çıkar. Güneşin, denizin ve havuzun etkisiyle cildimiz kurur ve lekelenir. Hatta uzun süre güneşte kalmaya bağlı olarak; cildimizde orta tabakada bulunan kolajen ve elastin lifler hasar görür, ciltte sarkma ve kırışıklık ortaya çıkabilir.

YAZ SONU HER AKŞAM NEMLENDİRİCİ: Yaz sonu cilt bakımında en önemli nokta; havuzdan ve denizden dolayı hayli kuruyan cildimizi uygun nemlendiricilerle nemlendirmektir. Özellikle yaz sonu mutlaka her akşam cildimize nemlendirici uygulamalıyız. Günde en az 2 litre su içmeyi de cilt sağlığı açısından ihmal etmemeliyiz.

SABUNU BIRAKIN: Kuruyan cildi banyoda sabun kullanarak daha fazla kurutmamaya özen göstermeli; pH dengeli uygun temizleyiciler ile cilt temizlenmeli. Banyo sonrası cilde mutlaka uygun nemlendirici veya vücut yağı uygulanmalı.

GÜNEŞ LEKELERİNİ PEELİNG’LE SİLİN: Yaz sonu cildimizde gördüğümüz önemli bir değişiklik de ciltte güneşe bağlı oluşan lekelerdir. Bu lekeler, sonbahar veya kışın cildinize uygun bir kimyasal peeeling yöntemiyle düzeltilebilir. Kimyasal peeling; glikolik asit ve amino asit gibi kimyasallar kullanarak seans seans uygulanan bir çeşit cilt soyma işlemidir. Genellikle 15 gün arayla uygulanır. Mutlaka bir dermatolog tarafından uygulanması gereken peeling işlemi 15 gün arayla tekrarlanmalıdır. Kimyasal pelling dışında, leke tedavisinde günümüzde lazerler de kullanılıyor ve hayli iyi sonuçlar elde ediliyor.

GÜNEŞTEN SARKAN CİLDE LAZER: Yazın güneş hasarına bağlı oluşan cildimizde oluşan sarkma ve kırışıklıklar da, cilt gençleştirme tedavisinde kullanılan lazerlerle tedavi edilebiliyor. Seans seans uygulanan bu yöntemle, cilt daha sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşabiliyor.

KURUYAN SAÇLARA MEZOTERAPİ: Saçlarımız da en az cildimiz kadar güneş, deniz ve havuzdan etkilenir. Yaz sonu özellikle saçlarımızda cansızlaşma ve kuruma meydana gelir. Kuruyan saç ve saç derisi; uygun nemlendirici saç maskeleri ile nemlendirilmeli ve uygun kozmetik şampuanlar kullanılmalı. Kurulukla birlikte saç dökülmesi söz konusu ise dermatoloğunuzun önereceği ağızdan destek ilaç tedavisi iyi bir seçenektir.

ÇİNKO TAKVİYESİYLE TIRNAKLARI GÜÇLENDİRİN: Yaz sonu, tırnaklarda kuruluk sık karşılaşılan bir durumdur. Tırnaklarımız da saçımız ve derimiz gibi neme ihtiyaç duyar. Tırnak balsamları, tırnak sertleştirici solüsyonlar ve çinko içeren besin takviyesi tabletlerle tırnaklarınız eski sağlıklı görünümüne kavuşur.

Kırışan ellere; mezolifting

El bakımı da, en az yüz bakımı kadar anti-aging uygulamalarda önemli yer tutar. Özellikle yazın güneşe korumasız çıkmak; ellerde istenmeyen lekelenmelere, kolajen ve elastin liflerde gevşemelere neden olur. Eldeki lekeler hafifse, özel renk açıcı kremlerle düzeltilebilir. Daha ileri vakalarda lazer tedavisi uygulanabilir. Bazı durumlarda kriyoterapi (soğuk azot ile dondurma) iyi bir seçenek oluşturur. El derisinde oluşan gevşeme, sarkma ve kırışıklıklar, mezolifting uygulaması ile tedavi edilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları