Gorsel sanatin onde gelenleri

Güncelleme Tarihi:

Gorsel sanatin onde gelenleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kaluyan (13. YY) Anadolu’nun ilk ressamlarindan. Konya Rumu’ydu, Selcuklular doneminde yasadi, Mevlaná’ya baglandi ve Mevláná’yla yakin cevresinin karakalem resimlerini yapti.

Hattat Hamdullah (1429-1519) Turk hat sanatinin kurucusu sayilan unlu hattat. Turk hattatlar bugun bile Hamdullah’in bes asir once koydugu estetik kurallari uyguluyor.

Matrakci Nasuh (-1564) 'Matrak' adini verdigi bir oyunun yaraticisi oldugu icin bu adla taniniyor. Mizrak kullanma konusundaki yetenegi Kanuni tarafindan da takdir gordu. Asil ununu bir minyatur ustasi ve ressam olmasina borclu.

Nakkas Osman (16.-17. YY) Turk minyaturunun en buyuk ustasi. Topkapi Sarayi’na bagli olarak calisan 'Nakkashane'nin basindaydi ve bugun dunyanin sayili minyatur albumlerinde imzasi var.

Abdulcelil Levni (Olumu 1732) Lale Devri’nin unlu minyaturcusu. Eserleriyle ve ozellikle 'Oyuncu Kiz', 'Gul Koklayan Kadin' ve 'Dort Kisilik Musiki Takimi' isimli minyaturleriyle Turk resim sanatinin onculerinden sayilir.

Seker Ahmet Pasa (Ahmet Ali)

(1841-1907) Resim sevgisi yuzunden tip egitimini yarim birakti. Harbiye'de ogrenciyken resim yetenegi Sultan Abdulaziz'in dikkatini cekti. Batili resim anlayisinin onculerinden.

Osman Hamdi (1842-1910) Resme Batili anlamda figur anlayisini tasiyan ilk Turk ressam. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin ve Muze-i Humayun'un kurucusu. Ciddi anlamda kazilar gerceklestiren ilk Turk arkeolog.

Hoca Ali Riza (1864-1935) Asker Ressamlar'in en taninmisi. Hic Avrupa gormedi! Peyzajlariyla Istanbul'un sokaklarini, ahsap evlerini, mezarliklarini yorumladi. Farkinda olmadan ekol oldu.

Fikret Mualla (1903-1967) Cagdas akimlara yuz vermeden Paris'in sirklerini, sokak kahvelerini, gece kuluplerini, icinden geldigi gibi coskun bir lirizmle tuvaline tasidi.

Avni Lifij

(1886-1927) Siir ve edebiyatla da ugrasti. Ama hepsinin otesinde usta bir ressamdi. Birinci Dunya Savasi sirasinda Enver Pasa tarafindan Sisli'de kurulan atolyelerde 'kahramanlik' konusunu isleyen resimler yapti.

Abidin Dino

(1913-1993) Mutlulugun resmini hic bir zaman yapmadi. Ama belki de yaptiklari onun icin mutlulugun ta kendisiydi. Anadolu insani, fabrika iscileri, eserlerinde hayat buldu.

Mahmut Cuda (1904-1987) Turk resim sanatinin kilometre taslarindan. Naturmort, manzara ve figur calisti.

Ilhan Koman (1921-1986) Turk heykel sanatinin en yenilikci sanatcilarindan. Geometrik bir duzende kurdugu heykelleri Ankara ve Istabul'un yanisira yasama veda ettigi Stockhom'de hala sergileniyor.

Ihap Hulusi (Gorey) (1889-1986) Turkiye'nin ilk grafik tasarimcisi. Gercekci bir anlayisla calismayi tercih etti. Tasarimlarindaki figurlere arkadas ve aile cevresi esin kaynagi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!