Golf turisti gittiği ülkede normalden 4 kat fazla para harcıyor

Güncelleme Tarihi:

Golf turisti gittiği ülkede normalden 4 kat fazla para harcıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 12:39

Golf turisti gittiği ülkede normalden 4 kat fazla para harcıyor

Haberin Devamı

 ERCAN ATA-ANKARA/DHA Başkentin yeni yaşam merkezi Ankara Golfkent, 27 Kasım 2016 saat 10.00 Pazar günü mutlu ve zinde bir yaşam için "Yemyeşil Spor" etkinliğinde bu kez outdoor spor tutkunlarını buluşturdu.

Dünya şampiyonu Tekwandocu Aybüke Elif Yılmaz ile Türkiye Tırmanma Şampiyonu Doç Dr. Kadir Murat Altıntaş Golf kadar yapıldığı topraklara gelir üstüne gelir sağlayan bir spor dalı yok fikrinde birleşerek açıklamalarda bulundular.

Outdor sporları severler, Ankara'nın oksijeni en bol yerinde hem geleneksel Golfkent hafta sonu kahvaltı lezzetlerini tadarken hem de şampiyonların golf sahasındaki performanslarını izlediler. Konuşmacılar adına söz alan Milli sporcu Aybüke Elif Yılmaz: "Dünyanın en zengin ve seçkin turist kafilelerinin, başkenti bu yönü ile yeniden keşfetmeleri çok memnuniyet verici. Golf, gelir açısından bacasız, yemyeşil bir fabrika gibi… Geliri katma değerli bu yatırım uluslararası ortamda yalnızmış gibi gösterilen canımız gibi sevdiğimiz ülkemizin yararınadır. Biz minderde veya pistlerde azimle mücadele ediyoruz. Hep birlikte elele bütün spor branşlarında Türkiye'nin kazancı artsın. Bazı zaferler yemyeşil çimlerde kazanılıyor diyelim. Kazanç, istikrar ve ilgi şimdi golf sopasının ucunda," diyerek sözlerini tamamladı.

Kişi başı 600 USD bıraktığını belirten Altıntaş, katma değerli golf turisti 1.607 USD bırakıyor. Bu bir golf sahası için yılda 16,5 milyon USD gelir demek. Her golf tesisi yemyeşil bacasız bir fabrika…" diyerek şöyle devam ettirdi: "Sporcular minderde veya pistlerde ülkemize değer katıyor… Bizde spor yazarı ve basını olarak bunu tüm dünyaya duyuruyoruz… Şimdi Golfkent'in uluslararası standartlara uygun yapılan yemyeşil çimlenmiş golf sahası ile başkentimiz marka değeri açısından kat kat büyüyecek.. Biz böylesi bir temanın geniş bir kesime iletilmesinde küçük de bir rol üstlenmenin bile büyük sonuçlar yaratacağına inanıyoruz.''diye konuştu

Golf hakkında da bilgi veren Akademisyen-Sporcu Doç. Dr. Kadir Murat Altıntaş: "Golf turizmi, dünya turizminden 3 kat hızlı büyümektedir (yılda % 10-12 civarında). Bir golf oyuncusunun harcaması da, ortalama bir turistin yaptığı harcamanın yaklaşık üç katıdır. Son 5-6 yıl itibariyle dünya ölçeğinde golf turizmi ile elde edilen gelirin 100 milyar $ civarında olduğu ifade edilmektedir. Bu gelir, toplam 919 milyar $ olan dünya turizm pastasının yaklaşık %11'i kadardır. Golf oynayan genç sayısı hızla artarken, dünya nüfusunun da giderek yaşlanması, hareketli sporlardan daha az aktif sporlara yönelmesi , golf sporunu popüler hale getirmektedir.

Avrupa'da golf sahaları sayısı bakımından ilk üç ülke sırasıyla, İngiltere, Almanya ve Fransa'dır. Avrupa'da her yıl 150-200 yeni golf sahası inşa edilmektedir. Dünya'da toplam 61 milyon kişi golf oynamaktadır. Bu kişilerin yaklaşık 37 milyonu Amerika'da, 13,6 milyonu Asya'da ve 7 milyonu ise Avrupa'da bulunmaktadır.

Akdeniz çanağındaki yakın rakiplerimiz olan İspanya ve Portekiz golf turizminden önemli gelir elde etmektedirler. İspanya'da yılda 3 milyon, Portekiz'de 1 milyon yabancı turist golf oynamaktadır. Golf turizminden elde edilen gelir İspanya'da 5 milyar Euro (7 milyar $), Portekiz'de 2 milyar Euro (2,8 milyar $) civarındadır. Her iki ülkede de toplam turizm gelirinin yaklaşık % 10'u golften elde edilmektedir."

GOLFÜN İNŞAATAN BANKACILIĞA KADAR ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK

İspanya ve Portekiz'in ardından Tunus ve Fas da golf turizminin önemini anlayarak bu alana büyük yatırımlar yaptı. Söz konusu ülkelerin yatırımları şimdiden bizim sahalarımızın 6 katına ulaştı.

İspanya'ya giden 78 milyon turistin 2,8 milyonu golf turizmi için ülkeye geliyor. İspanya'nın 50 milyar dolarlık turizm gelirinin 4,5 milyarı da golften kazanılıyor. Sıradan turist kişi başına 600 dolar öderken, golfçü turistin İspanya'ya yalnız golf için bıraktığı para 1607 dolara ulaşıyor. Golf sahası başına ülkenin kazandığı turizm geliri ise 16,5 milyon dolara çıkıyor.

Portekiz'e giden 14 milyon turistin bıraktığı 9 milyar doların da 1 milyarı golf turizminden kaynaklanıyor. Portekiz bu dövizi 72 golf sahasıyla kazanıyor.

Golfkent "Burada Hayat Şahane" sloganı ile hafta sonu etkinlikleriyle Ankaralıları yepyeni buluşmalara çağırıyor." Ankara'da projemiz üçü uluslararası ikisi de ulusal olmak üzere toplam 5 ödül aldı. Ankara Golfkent Avrupa İş Dünyası Ödülleri, EBA tarafından 2 yıl üst üste ülke şampiyonu seçildi. Londra merkezli International Property Awards'ta ''En İyi Golf Geliştirme Projesi'' ödülü aldı. Doğan Meyda Grubu tarafından düzenlenen sadece yeni inşaat ve konsept projelerinin yarıştığı "Sign of the City 2015 ve 2016"'da "Premium Proje" seçildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!