Göçükte ölen madencinin oğlu: TTK'ya almadılar, sorumsuz bir madene girdi, ölüsü çıktı

Güncelleme Tarihi:

Göçükte ölen madencinin oğlu: TTKya almadılar, sorumsuz bir madene girdi, ölüsü çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 13:30

Göçükte ölen madencinin oğlu: TTK'ya almadılar, sorumsuz bir madene girdi, ölüsü çıktı

Haberin Devamı

Gürkay GÜNDOĞAN- Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA) - ZONGULDAK'ta, özel kömür ocağında göçükte ölen maden işçisi 41 yaşındaki Mustafa Sarı'nın, 4 yıl önce 8 işçinin öldüğü Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ocağındaki kazadan yaralı kurtulduktan sonra kurumda işe iade talebinin kabul edilmediği ortaya çıktı. 2013'te babası  madenden yaralı çıkınca yaşadığı sevinç, 4 yıl sonra acıya dönüşen 17 yaşındaki Doğukan Sarı, "TTK'ya babamı almadılar, fakat 12 kişiyi aldılar. En sonunda böyle sorumsuz bir madene girdi ve ölüsü çıktı" dedi.
7 Ocak 2013'de TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen ve taşeron firmada çalışan 8 işçinin öldüğü metan gazı faciasından yaralı kurtulan maden işçisi Mustafa Sarı, önceki gün Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde özel kömür ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybetti. 2013'deki kazada maden ocağı önünde "Babam nerede?" diyerek beklediği babasının yaralı çıkmasıyla sevinç gözyaşları döken Doğukan Sarı, 4 yıl sonraki göçükte babasını kaybedince yıkıldı. Hastane morgunda babasının yüzüne son kez bakıp vedalaşan Doğukan Sarı'nın yaşadığı acı yürek burktu.
TTK'DA İŞE İADE TALEBİ REDDİLMİŞ
2013'deki kazadan sonra Eylül 2014'te sözleşme süresi dolunca kurum ile ilişiği kesilen taşeron firmada çalışan işçilerden 12'si, TTK aleyhine açtıkları işe iade davasını kazanıp kurumda iş başı yaptı. Mustafa Sarı da geçen 14 Temmuz'da TTK Hukuk Müşavirliği'ne dilekçe ile başvurup, mahkemenin 12 arkadaşı için verdiği işe iade kararını emsal göstererek kurumda işe iadesini talep etti.
TTK Hukuk Müşavirliği ise 10 gün önce 11 Kasım'da Mustafa Sarı'ya gönderdiği yazıda, talebinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bildirildiği ve bakanlığın, kamu kurum ve kuruluşlarına işçi alımlarının, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 10'uncu maddesinin 1'inci fıkrası gereğince yapılması gerektiği yönündeki cevap yazısı gereği talebinin reddedildiği bildirildi.
"SORUMSUZ BİR MADENE GİRDİ, ÖLÜSÜ ÇIKTI"
Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Doğukan Sarı, 12 işçinin işe iade davasını kazanması üzerine babasının da mahkeme kararını emsal göstererek kurumda işe iade talebinde bulunduğunu söyledi.
Doğukan Sarı, "O kazayı yaşadığı halde TTK'ya babamı almadılar, fakat 12 kişiyi aldılar. Babam o işin temelini biliyordu ama almadılar. İşi bilmeyenleri aldılar. En sonunda böyle sorumsuz bir madene girdi ve ölüsü çıktı. 'Ocaktan su geliyor' diyordu babam. Ben ilk başlarda 'çalışma' diyordum ama ben de olayın ciddiyetini kavradığım için sonra bir şey demedim. Desem de dinlemezdi zaten. Bizim için giriyordu ocağa. Başkası o ocakta kalsa, ölümle burun buruna gelse girmez. O korkuyu yaşadığı halde tekrar girdi ama bu sefer çıkamadı" dedi.
'BABAM ÇIKACAK VE BERABER ISINACAĞIZ' DEDİM
Kurtarma çalışmaları sırasında umudunu kaybetmediğini anlatan Doğukan Sarı, "Benim umudum vardı. Orada ocak başında soba başında ısınıyorlardı. Ben 'Isınmayacağım, dışarıda bekleyeceğim' dedim. 'Babam çıkacak ve beraber ısınacağız' dedim. En sonunda ölüsü çıktı. Babam ilk maaşını almıştı. Bir gün önce yatırmışlar ama çekemedi ilk maaşını" diye konuştu.
'AİLEME BEN BAKACAĞIM'
2013'te babasının yaralı kurtulduğu kazayı unutmadığını söyleyen Doğukan Sarı, "O zaman daha küçüktüm. O gün daha çok korkmuştum. Ailemin geçimi bana kalacaktı. Şimdi ben kendime de güveniyorum aileme de. Anneme, kardeşime sahip çıkacağım, yalnız bırakmayacağım. Babam büyüttü bizi, sonra gitti. Emekliliği yakındı. 1 yıl vardı. 'En azından emekli olup ek iş yaparım' diyordu. Nasip olmadı emeklilik. Metan gazı kazasından sonra inşaatlarda çalıştı. Sonra yine madene girdi. Babamı morgda gördüm. Öptüm, sarıldım ama çare değil, doyamıyorum işte. Ben okuluma da devam edeceğim. Bu psikolojiyle nasıl okunur bilmiyorum ama bırakmayacağım, devam edeceğim" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!