GMİS Yönetimi, TTK Toplu İş Sözleşmesi Hakkında Madenciyi Bilgilendiriyor

Güncelleme Tarihi:

GMİS Yönetimi, TTK Toplu İş Sözleşmesi Hakkında Madenciyi Bilgilendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 15:05

GMİS YÖNETİMİ TOPLU SÖZLEŞME KONUSUNDA MADENCİYİ BİLGİLENDİRDİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, 31 Temmuz 2015 tarihinde imzalanan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi hakkında madenciyi bilgilendiriyor.
TTK Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nde çalışan madencileri ziyaret eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, yasayla yeraltı maden işçisine iki gün ücretli tatil düzenlemesinin toplu sözleşmeye girdiğini belirtti. Gruplu işçilere kömür istihkakı ve vergi kayıplarından kaynaklanan 500 TL denge ödeneği gibi düzenlemelerin yanı sıra ücretlerde iyileştirmeler sağlandığını belirten Demirci; “Tüm arkadaşlarıma bu kazanımlarımızın ve toplu sözleşmemizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Demirci’nin Gelik ziyaretine GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ve şube yöneticileri, Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak ve şube yöneticileri, Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ve şube yöneticileri, Merkez Şube Başkanı Birol Kundakçıoğlu ve şube yöneticileri ile işyeri temsilcileri de katıldı.
Gelik İşletmesi’nde maden işçilerine hitap eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci şunları söyledi;
“Herşeyden önce sanki bir yerlerden düğmeye basılmışcasına yeniden ortaya çıkan terör olaylarında şehit düşen tüm asker ve polislerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Türkiye’yi kardeş kavgasına sürüklemek, komşularımızdaki kaosu ve kargaşayı Türkiye’ye taşımak isteyenler var. Geçtiğimiz yıllarda da bu tür oyunlar oynandı ama Türk Milleti bu oyunlara gelmedi. Bu kez de hep birlikte bu oyunları bozacak, barış ve huzur içinde kardeşçe, ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve çağdaşlaşması için çalışmaya devam edeceğiz. Biz hiç kimsenin ölmesini istemiyoruz. Biz her gün ölüm ile yüzyüze çalışan madenciler olarak nasıl dayanışma içerisinde doğaya karşı mücadele veriyorsak, Türk Milleti olarak da bu yabancı güçlere karşı birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olacağız. Hepinizin dikkatle takip ettiği gibi TTK 26’ncı dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini 31 Temmuz 2015 tarihi itibariyle sonuçlandırdık. 19 Mart 2015 tarihinde başlayan görüşmelerimiz Sendikamız seçim sürecinde de devam etti. Biz de yeni yönetim olarak bu süreci kesintisiz olarak sürdürdük. Kamu işyerlerinde çalışan yaklaşık 210 bin işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinin, Türk-İş ile Hükümet arasında çerçeve protokolünün imzalanmasıyla genel hatları ortaya çıkmıştı. 30 Mayıs 2015 tarihinde imzalanan çerçeve protokolü ile birinci altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5 zam alındı. Üçüncü ve dördüncü altı aylarda da yüzde 3’er zam yapılacak. Ancak enflasyonun bu sınırları aşması halinde aşan bölüm ücretlere ilave edilecek. Bu dönem düşük ücretlerin iyileştirilmesi olarak baktığımızda; 2 bin 150 TL’nin altında olan ücretler için ayda 100 TL, 2 bin 151 ile 2 bin 250 TL arası olan ücretler için 2 bin 250 TL’yi geçmemek üzere ayda 75 TL, 2 bin 251 TL ile 2 bin 350 TL arası olan ücretler için 2 bin 350 TL’yi geçmemek üzere ayda 50 TL iyileştirme yapıldı. Elbetteki bu bizim ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmedi. Ancak bilmenizi isterim ki, bu teklif çok daha gerilerdeydi ve diğer sendikalar tarafından kabul görmüştü. Biz görüşmenin her aşamasında bu teklifin bizim için yetersiz olduğunu dile getirdik. Yeraltında çalışan arkadaşlarımız için yasayla getirilen “Aylık ücretleri 2 asgari ücretten az olamaz” düzenlemesini ısrarla ifade ettik. Enerji Bakanlığı’nın bu yasal düzenlemeyi TTK’da uygulamaması üzerine dava açtığımızı ve davayı da kazandığımızı hatırlatıp gerekirse grev kararı alacağımızı vurguladık. Kamu Toplu Sözleşmelerinden sorumlu Bakan olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Türk-İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu olarak yaptığımız son görüşmede masayı terk eden tek sendika biz oluyorduk ki, tekrar bizi çağırdılar ve özel olarak görüştük. Rakamların yükseltilmesini sağladık. Gönül isterdi ki bundan daha iyisini yapalım. Ancak yeraltında çalışan işçi sayısı en çok bizde olduğu için bu mücadeleyi vermek de bize düştü."
"MÜCADELEMİZİ HEP BİRLİKTE SÜRDÜRECEĞİZ"
Eşit işe eşit ücret mücadelesini hep birlikte sürdüreceklerini ifade eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, şöyle devam etti:
"İnşallah bundan sonraki dönemde bu açığı kapatmak bize nasip olur. Hem hukuksal alanda, yani mahkemelerde hem de toplu sözleşme masalarında eşit işe eşit ücret mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz. Bu dönemin önemli kazanımlarından biri de yılın ikinci yarısında meydana gelen vergi artışından doğan kayıpları gidermek oldu. Her yıl Eylül ayında 500 TL denge ücreti alacağız. Bu maddenin toplu sözleşmeye girmiş olması bundan sonraki dönemlerde de ele alınmasını ve günün koşullarına göre artırılmasını sağlayacaktır. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak sözleşmemizi hemen bitiremedik. Çünkü yeraltında çalışan biz madencileri ilgilendiren yasal düzenlemelerin toplu sözleşme maddelerine de aktarılması gerekiyordu. Genel seçim sonrası doğan belirsizliğe ve bürokratların ürkekliğine rağmen ısrarcı olduk. Çünkü bizim için önemliydi.
Tüm kapıları zorladık. Gerek Türk-İş gerekse Bakanlık nezdinde görüşmeler yaptık. İki gün hafta tatili konusundaki maddenin toplu sözleşmeye taşınmasında ciddi tartışmalarımız oldu. İşveren kanadının özellikle Kamu-İş temsilcilerinin yasa maddesini ileride farklı yorumlanabilecek şekilde kayda almak istemeleri bu süreci uzattı. Biz, tüm kararlılığımızla mücadelemizi sürdürdük ve iki gün kesintisiz hafta tatilini ücretli olarak imza altına aldık. Böylece bu önemli kazanımı tarihe mal ettik. Diğer önemli kazanımlarımızdan biri de gruplu işçi arkadaşlarımızın kömür istihkakıdır. Uzun yıllardır verilen bu hak mücadelesini kazanmak da bize nasip oldu.
Gruplu arkadaşlarımız çalıştıkları aylarda kömür haklarını alacaklar. Tüm arkadaşlarıma bu kazanımlarımızın ve toplu sözleşmemizin hayırlı olmasını diliyorum. Sendikamız teknik elemanları ve işveren temsilcileri toplu sözleşme tutanaklarını kayıt altına alma çalışmasını sürdürüyor. Kısa süre sonra yevmiyelerimizle birlikte maaş hesaplarımızı da ilan edeceğiz. Gazetemizde de ayrıntılı olarak yayınlayacağız. Çerçeve protokolünde toplu sözleşme farklarının ödenmesi konusunun her kurumun kendi imkanlarıyla belirleneceği belirtilmişti. TTK Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz sürüyor. Farkların en kısa zamanda ödenmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bizim için devam eden süreçlerden biri de iki asgari ücret konusudur. Kazanmış olduğumuz davayı işveren bir üst mahkemeye taşıyor. Biz büyük bir dikkatle bu süreci takip ediyoruz. Asıl olan mahkemenin kararıdır. Mahkeme sonucunda geriye dönük kazanımlarımız da olacaktır. Türkiye Taşkömürü Kurumu zorlu bir dönemden geçiyor. Siyasi belirsizlik ortadan kalktığı an bu kurumun işçi açıklarının giderilmesi, üretimin artırılması ve ülkemiz sanayisine katkı vermek için yeni Hükümetin ve bakanların takipçisi olacağız. İşçi açıklarının giderilmesi için her şart altında mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi hep birlikte vermek zorundayız. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde bu sorunları çözeceğimize de yürekten inanıyorum. Bu duygularla hepinize teşekkür ediyor, kazasız-belasız çalışmalar diliyorum. Allah’a emanet olun.^
Konuşmanın ardından madencilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ile GMİS Yönetim Kurulu üyeleri Ocak şefleri ile atölye çalışanlarını da ziyaret ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!