Gerçeklere rağmen iyimser gençlik

Ülkemizin gençleri kendi geleceklerini kendileri belirleyemiyor. Öğrencinin hangi liseye gideceği ailesi ve sınav puanı tarafından belirleniyor.

Elimde ilginç bir araştırmanın sonuçları var. Lise ve üniversite öğrencileriyle yapılan bu araştırmanın mesajını doğru okumanızı öneririm. Çünkü önümüzdeki 10 yıl bu gençlere emanet. En önemlisi ise bu resme bakarak eksiklikleri görmek, yeni nesli buna göre yetiştirmek. Genç kesimin profilinin çıkarıldığını araştırmayı Renkli Ufuklar Projesi’ni hayata geçiren Visa Europe ile üye 23 Türk bankası yaptı. Amaç, çocukların gelecek seçeneklerini çoğaltmak, onları gelecek yolculuğunda güçlü kılmak ve Renkli Ufuklar Projesi’nin ileriye dönük etkilerini ölçmek.

"Renkli Ufuklar" Projesi, TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) ve TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı) aracılığı ile ilköğretim çağındaki çocukların temel eğitimine katkıda bulunuyor, hayatın sunduğu fırsatları değerlendirebilmeleri için yeni olanaklar sağlıyor.

Araştırma yüz yüze anket tekniği kullanılarak 15-20 yaş arası toplam 800 öğrenciyle gerçekleştirilmiş. Bu öğrencilerin 500’ü lise, 300’ü üniversite öğrencisi. 7 bölgede 11 şehir (İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Zonguldak, Ankara, Konya, Erzurum, Diyarbakır) gezilmiş.

Öğrencilerin öğrenme, düşünme, karar alma, kendini tanıma ve geleceğini planlama alanlarındaki tutum ve becerilerini daha iyi anlamayı hedefleyen araştırmada her anne babanın merak ettiği sorulara yanıt aranmış:

Sonuçlara göre lise öğrencileri meslek ve lise seçiminde anne-babalarının etkili olduğunu söylerken üniversiteliler bu kararı kendilerinin verdiğini söylüyor. Bir karar alırken üniversite öğrencileri lise öğrencilerinden çok daha fazla oranda şartlar tarafından sürüklendiğini ve çok daha az oranda bağımsız hissettiğini belirtiyor. Galiba yaş büyüdükçe hayatın gerçekleri daha kolay kabul ediliyor.

Anne-babalar etkili

Ülkemizin gençleri kendi geleceklerini kendilerini belirleyemiyor. Öğrencinin hangi liseye gideceği ailesi ve sınav puanı tarafından belirleniyor. Lisesiler meslek seçimi, dışarıda gidilecek yer konusunda anne babanın kararına uyarken, üniversiteliler üniversite, meslek ve gidilecek yer konusunda kendileri karar veriyor.

Gelecekte yapılmak istenen meslekte aileler hálá çok etkili. İlk sıralara baktığımızda, öğretmenlik, mühendislik gibi iş güvencesi sağlayacağına inanılan ve çevrelerinde saygı gören mesleklerin tercih edildiği görülüyor. Meslek seçiminde fiziksel ihtiyaçlar ön planda.

Kariyer olanakları hakkında çalışma yapmış liseli ve üniversiteli gençler mesleğin getireceği gelire daha az önem veriyor. "Yetenek ve becerilere uygunluk" meslek seçimi kriterleri arasında "gelir"den çok daha düşük oranda. Sabit gelir kaygısı nedeniyle yetenekli çocukları kaybediyoruz.

İş seçerken önem verilen kriterlerin başında kariyerinde yükselmek geliyor. "Kariyerinde yükselmek" hem liseli hem üniversiteli gençler arasında en önemli hedef.

Emek-ücret bilinci ise korkulacak düzeyde değil. "Aylık ücret çalışan insanın bir kuruma yaptığı katkının karşılığıdır; miktarını bu ilişki belirler" ifadesine rehberlik hizmeti almış liseli ve üniversiteli gençlerin neredeyse yarısı katılıyor.

Büyüdükçe inanç azalıyor

Üniversiteye geçişle anlatılanların doğruluğuna inanç azalıyor. Bir konuyu araştırma isteği üniversitede artış göstermiyor. Üniversiteliler sorulara kesin cevap verilmemesinden liseliler kadar rahatsız. Gençler çelişkiye düştüklerinde çevrelerindeki otorite kaynaklarına öncelikli olarak sığınıyor. Bu eğilim lise öğrencilerinde daha yaygın. Liseliler anne-baba ve öğretmeni başvuru kaynağı olarak görüyor. Gençlerin Internet kullanımı Google’da buldukları ilk sitelere girmekten ibaret.

Bu araştırmanın belki de en önemli sonucu gençlerin gelecekle ilgili düşüncelerinin yer aldığı bölüm. Liselilerin yüzde 78’i "Gelecekten ümitliyim" derken yüzde 19’u kararsız, yüzde 3’ü ise kötümser. İyimserlik oranı üniversitelilerde yüzde 83’e çıkıyor. Diğer sorulara bakınca bu sonuç çelişkili gibi. Ama hayata bakınca o da çelişkili değil mi?

Ülkede yaşananlara rağmen bu gençler kendi geleceklerinden bu kadar ümitliyse bizim onlar için yapmamız gereken çok şey var. Kısacası, hayatımızda ümitsizliğe yer yok!

Düzeltme ve özür: Geçen hafta "Saç kesimi ve boya bedava" bölümünde Tony&Guy Akademi’nin telefonunu yanlış yazmışım. Doğrusu (0212) 244 02 8089 olacak. Düzeltir, özür dilerim.

Hangi sorulara yanıt arandı

Gençlerin karar alırken etkilendikleri odaklar hangileri?

Lise ve üniversite seçimleri nasıl gerçekleşiyor?

Gelecekte yapmayı arzuladıkları meslekler hangileri?

Meslek seçerken hangi kriterler kullanılıyor?

Bilgi edinmek için kullandıkları kaynaklar hangileri?

Çelişen bilgiler karşısında tutumlar ve izledikleri yol ne?

Interneti hangi düzeyde ve nasıl kullanıyorlar?

Akıl yürütme becerileri ne düzeyde?

Erkekleri ne kadar iyi tanıyorsunuz

"Mutlu bir beraberlik yürütelim" düşüncesiyle, erkekleri anlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bazılarımız bu konuda oldukça da başarılı... Peki ya siz erkeklerin dilinden anlıyor musunuz? Seninle dergisinde yer alan bu testi çözerek, soruya net bir cevap verebilirsiniz.

1Eve geliyorsunuz ve eşiniz gürültülü bir müzik eşliğinde gitar çalıyormuş gibi yapıyor. Bu davranışını nasıl yorumlarsınız?

a) "Herhalde kurtlarını dökmeye çalışıyor" derim

b) "İşyerinde bir başarı elde etmiş, onu kutluyor" derim

c) "Eski bir CD bulmuş ve gençliğini hatırlamış" derim

2Bir erkek başının çok ağrıdığından yakınıyorsa...

a) Biraz bakım ve ilgi istiyordur

b) Kendini gerçekten iyi hissetmiyordur

c) Biraz rahat bırakılmak istiyordur

3Sizce ilk randevuda bir kadını, bir erkek için çekici hale getiren nedir?

a) Bir yandan hayranlık, diğer yandan erişilmezlik duygusu uyandırması

b) Dostça ve karmaşık olmayan bir kişiliğe sahip olması

c) Korunmaya muhtaç olması

4Eşinizin takımı halı saha maçını kaybetti ve hakeme söylenip duruyor. Ne yaparsınız?

a) Yenilgileri kabullenmeyi öğrenmesi gerektiğini söylerim

b) Sakinleştirmek için ona katılıyormuş gibi yaparım

c) "Her şeye rağmen benim için en büyük sensin" derim

5Eşinizin gömleğini ütülerken bir anda eşiniz geliyor ve yaptığınız işi göklere çıkarıyor. Ne düşünürsünüz?

a) Vicdan azabı hissettiği için bunu övgüyle kapatmaya çalışıyor

b) Bundan sonra da gömleklerini ütülememi garantilemek istiyor

c) Yaptığım işin kıymetini bildiğini göstermeye çalışıyor

6Kavga sırasında siz bağırmaya başlıyorsunuz. O ise kendinizi kaybetmemeniz konusunda sizi uyarıyor. Bu davranışıyla...

a) Benim duygularımı hiç mi hiç anlamadığını bir kez daha göstermiş oluyor

b) Beni daha fazla tahrik etmeye çalışıyor

c) Bu meseleyi sakin bir şekilde halletmeye çalıştığını gösteriyor

6-9 puan arası

Yanlış yol

Erkeklerin sizin gibi düşünmediğini artık kabul edin. Onların da sizin gibi düşündüğünü zannettiğiniz için onları bir türlü anlayamıyorsunuz. Erkekleri biraz daha anlamaya çalışmanızın vakti geldi.


10-14 puan arası

Dengeyi oturtmuşsunuz

Her zaman erkeklerin ne düşündüklerini anlamasanız bile, dillerini öyle zamanlarda anlıyorsunuz ki, bir anda hayranlıklarını kazanıyorsunuz. Bu halinizle onların gözünde müthiş birisiniz.


15-18 puan arası

Şanslı gruptansınız

Erkeklerin dilini anlama ayrıcalığına sahip azınlıktan birisiniz. "Kadın-erkek beyni birbirinden farklı çalışır" gibi konulara takılmak yerine, espri anlayışınızla erkeklerle iyi zaman geçirmenin yollarını bulabiliyorsunuz.


DEĞERLENDİRME

ABC

1321

2123

3213

4132

5121

6321
Yazarın Tüm Yazıları