Gerçek yoga bir sanattır

Asthanga yoga, yoğun bir çalışma sistematiğine verilen ad. Sekiz basamaklı bu yolda amaç kusursuz bir ahlaki halle, bütün duyuların sıkı kontrolüdür. Böylelikle yavaş yavaş mükemmel bir bedene, konsantrasyona ve meditasyona ulaşılır.

Richard Freeman, bir yoga öğrencisi. Çünkü yogayı öğrendikçe ve çalıştıkça ‘ne kadar bilmediğini’ anladığını söylüyor. Freeman’a göre, yoga bir araçtır; araçlar topluluğudur ve gerçek yoga, bir sanattır. Gerçek yogayı bu aracı ortadan kaldırdığında bulursun.

- ‘Yogayı hayatınıza 24 saat ve 7 gün sokun’ dediniz. Nedir yoga?

Yoga, ilişkidir. Yoga, tanrıyla ilişkidir. Ne kadar farkında olduğunun farkına varmaktır. İki şey birbiriyle karşılaştığında gece gündüzle, bir felsefe başka bir felsefeyle, erkek kadınla, bu klasik bir tanım, burada gerçek kendini görürsün! Yoga, iki şeyin karşılaşmasıdır ve bu karşılaşmada düşünce durur. Bu nedenle İstanbul çok ilginç bir şehir; birçok şeyin birbiriyle karşılaştığı bir yer burası. Avrupa ile Asya’nın, Hıristiyanlıkla Müslümanlığın...

- İran’da bir süre Sufizm çalıştınız. Kendinizi derviş olarak görüyor musunuz?

Hindistan’da yaşarken gerçek bir derviş gibi ayağımda tahta ayakkabı ve elimde bir tasla tapınak tapınak dolaşıp, onların verdikleri yiyeceklerle yaşardım. Yoga yapmaya başladığınızda her zaman pratik yapmalısınız.

- Ne zaman yoga yapmaya başladınız?

1968’de, ama bu demek değil ki ben iyi bir yogacıyım. Ben bir yoga öğrencisiyim.

- Birçok kişi yoganın bir din olduğunu sanıyor.

Bazen karıştırmak çok kolaydır. Bir hediye paketiyle hediye gibi. Paketin içindeki gerçek hediyeyi bulduğunda paketi bir yere atarsın. Gerçek yogi, paketle ilgilenir. Bu, aynı İslam’la Sufizm’in ilişkisi gibidir. Sufizm, hediyenin paket kısmıyla ilgilenir.

YOGA FELSEFEDEN KORUR

- Ashtanga Yoga’da kendinize ait bir tekniğiniz var mı?

Uzun yıllar Asana çalıştım ve o sayede içe dönmeyi öğrendim. Bu nedenle ben hareketleri çok yavaş yapıyorum ve insanların bunu terapi olarak kullanmalarını sağlıyorum. Ashtanga, zor bir tekniktir, Asanalar yardımıyla aklın sakinliğini yakalayabilirsin. Çok hassaslaşırsın. Birçok insan bunu istemez, çünkü öyle bir noktaya gelebilirsin ki tamamen çözünüp ölebilirsin!

- Bunu biraz açsak...

Asanalar yoluyla meditasyona geldiğin noktada çok uç hislere kapılabilirsin. Böyle bir hissi, bir binanın üzerinden düşerken ya da biri seni tabancayla vuruyorsa hissedebilirsin.

- Hayatınızda yoga olmasaydı ne yapacaktınız?

Yoga yapmasam felsefe okuyacaktım, ancak yoga felsefeden daha iyi bir şey. Çünkü yoga ile felsefe yapmaktan vazgeçebilirsiniz. Felsefe beyni yorar ve müthiş bir işkencedir, yoga insanları felsefeden korur.

notlar... notlar...

n Ünlü astrolog Gahl Sason, Türkiye’yi ikinci adresi kabul etti! Bu kez de 7-14 Ağustos tarihleri arasında ‘mavi yolculukla astroloji eğitimi’ vermek için geliyor. Rotası şu: Bodrum-Kaş-Simi-Rodos-Vsiros-Tilos- Datça-Knidos-Bodrum. Ayrıntılı bilgi için OWO’nun 0212 287 99 98 no’lu telefonundan Nur Hanım’la görüşün. Teknede astroloji eğitimi almak ayrıcalık olacaktır!

n Geçtiğimiz hafta ünlü bisikletçi Lance Armstrong’un geçirdiği hastalığı ‘prostat kanseri’ olarak yazmıştım. Oysa Armstrong’un hastalığı, ‘testis tümörü’ydü. Prostat kanseri, genellikle 50 yaş ve üzerini etkilemekteyken, testis tümörü genellikle genç erkekleri etkiliyormuş. Her iki kanserin de tedavileri birbirinden farklı tabii ki. Yanlış anlamaya sebebiyet vermek istemem. (Teşekkürler Dr. İlker Tinay! Ve Yiğit Yazıcıoğlu!)

n Bu arada Lance Armstrong, aralık ayında Türkiye’ye geliyor!
Yazarın Tüm Yazıları