GeriSeyahat Gerçek İngiltere’yi merak edenler Colchester’ı görmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gerçek İngiltere’yi merak edenler Colchester’ı görmeli

Gerçek İngiltere’yi merak edenler Colchester’ı görmeli

İstanbul’da yaşayan Aslı Göksun Şat (28), uçak biletlerindeki indirimleri takip edip her ay bir şehir keşfediyor. Sonradan Gurmeler ve Sırt Çantalılar gruplarına üye. Resim yapıyor. İngiltere’nin en eski yerleşimlerinden, Londra’ya bir saat uzaklıktaki Colchester’da bir yıl yaşayan Şat “Kozmopolit büyük şehirlerde gerçek İngiltere’yi göremezsiniz. Colchester gibi tarihi mekanlar İngilizleri tanımak için ideal yerlerdir” diyor.

Colchester’a ne zaman gittiniz?
- 2007 Eylülü’nde gidip, Essex Üniversitesi’nde bir yıl yüksek lisans yaptım. Londra’nın kuzeydoğusundaki 100 bin nüfuslu kent Colne Nehri kıyısında. Stansted Havaalanı’na otobüsle 45 dakika uzaklıkta. Trenle de gidilebiliyor.
Gezip görülecek yerlerini anlatır mısınız?
- Gezmeye kent merkezindeki iç içe geçmiş, dar, sevimli caddelerden başlayabilirsiniz. High ve Head caddelerinin birbirine bağlandığı noktada kendinizi eğimli kaldırımlara bıraktığınızda el yapımı eşyaların satıldığı dükkanları, gürültüsüz pubları, postaneyi, pazar yerini göreceksiniz. High Street’ten aşağı yürüdüğünüzde karşınıza kocaman bir parka açılan Colchester Kalesi gelecek. Fillerle şehri işgal eden Roma İmparatoru Claudius’un adına yaptırılan bir tapınak varmış burada. Kale, tapınağın yerine yapılmış. Kalede başta çocuklara yönelik olmak üzere yıl boyunca pek çok etkinlik düzenleniyor. Quayside’dan başlayan patikayı izlediğinizde, yemyeşil korulardan geçip Wivenhoe’ya varacaksınız. Wivenhoe, yeryüzünün en güzel köylerinden. Birçok ünlü şair, yazar, mimar burada yaşıyor.

TAKSİYE RANDEVU ALIN OTOBÜSE GECİKMEYİN

Konaklama seçenekleri neler?
- Tarihi yapılar restorasyonla otele dönüştürülmüş. The George ve Red Lion otelleri merkezde. Üniversite kampusunun kuzeybatısındaki Wivenhoe House’un 18’inci yüzyıl İngiliz mimarisi, kırmızı tuğlaları, oymalı beyaz pencereleri sanat eseri gibi gözü okşuyor. Benim kaldığım George Hotel, girişte büyük holü olan 500 yıllık bir yapıydı. En özgün tarafı, geçmişte bu otelde konaklayanların özel eşyalarının duvardaki panolarda sergilenmesiydi.
Gece hayatı nasıldı?
- Gündüzleri sakin bir kent, sokakta ak saçlıları görüyorsunuz. Hava kararınca sokaklardakiler gençleşiyor. Farklı ülkelerden öğrenciler geç saatlere kadar eğleniyor. Gece yarısı sokaklarda acayip kostümlerle dolaşanları görebilirsiniz. Kafalarında tüylü ve renkli taçlarıyla kulüpleri dolduran gençlere bir cumartesi akşamı katılıp Hippodrome’da eğlenebilir ya da Ha Ha Bar’da sohbet edebilirsiniz.
Unutamadığınız bir anınız var mı?
- Taksiye binmek için en az 1 saat önceden durağa telefon edip bilgi vermek gerekiyor. Cumartesi akşamı taksi bulmak neredeyse imkansız. Rezervasyonlar sabahtan yapılıyor. Duraktan yolcu alıp kapısını kapatan otobüsler, son dakikada koşup gelene asla kapısını açmaz.
Gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- İngiliz aksanı biraz zor anlaşılıyor. Gitmeden önce BBC izleyerek pratik yapmakta yarar var. Kitapçıları çok özel; mutlaka gezilmeli. Dev bir metropol olan Londra’da artık İngiliz ya da Anglosakson kültürünü görmek çok zor. Gerçek İngiltere’yi, İngilizleri merak eden, Colchester gibi küçük kentleri görmeli.

En sevdiği beş şehir: Londra, Halep, Antalya, Giresun, Paris

Seyahatte ne okur? Buket Uzuner’in gezi kitaplığı

Ne yer ne içer? Yerel tatlar

Neyle gider? Uçak, tren, otobüs

Nerede kalır: Butik hotel, pansiyon, arkadaş evleri, yurt, çadır, kamp

Kiminle seyahat eder: Arkadaşları, ailesiyle ya da yalnız

Seyahat çantasının vazgeçilmezleri: Not defteri, fotoğraf makinesi, sandalet

Seyahatten ne alır: Buzdolabı magneti, kitap, CD, hediyelik eşya, yiyecek

 

False