Gençliğin düşmanı şeker

Son öğünüm, minik depresyonum dolayısıyla bol çikolatalı kalın bir kek dilimiydi.

Haberin Devamı

Bu gibi durumlarda yalnız olmadığımı biliyorum. Ve “Et mi, kek mi?” sorusuna hemcinslerimin vereceği cevabı da aşağı yukarı tahmin edebiliyorum.

Her ne kadar bazı güzel şeylerin aslında sağlığımız için yararlı olmadığını bilsek de hepimiz şekerin büyüsüne kapılıveriyoruz. Oysa uzmanlar, şeker ve nişastalı besinlerin cilt ve diğer organlar açısından son derece zararlı olduğu konusunda uyarıyor. Glikasyon olarak bilinen süreçte şeker molekülleri ciltte enzimler aracılığıyla proteinlere, lipitlere ve organik moleküllere bağlanarak gelişmiş glikanlar oluşturuyor. Bu glikanlar tıpkı güneşe maruz kalma sonucu oluşan serbest radikallere çok benzer yapılarıyla dikkat çekiyor. Kolajen ve elastin liflere zarar vererek enflamasyona neden oluyor, ciltte kırışıklıkların oluşmasına yol açıyorlar.
Glikasyon süreci, cildin elastikiyetini kaybetmesini ve ince kırışıklıkların oluşmasını hızlandırıyor. Uzmanlar, beslenme tarzında bol şeker, onun yanı sıra sigara ve güneşlenme alışkanlığı varsa, etkinin iki kat daha hızlı olabileceğini söylüyor.
Neyse ki, hem cilt bakımını hem de beslenme tarzınızı değiştirmek, erken yaşlanmanın hızını kesmede her zaman etkili. Bilim adamları, cilt bakımı içeriklerinin glikasyon sürecini durdurabildiğini keşfetti. Keşfettikleri diğer bir şey de serbest radikallerin ciltte geçmişte oluşturdukları zararların azaltılabilmesiydi.
Glikasyona dair birinci ve en önemli nokta; sadece rafine şeker olmaması... Meyveler, sebzeler ve sindirildiğinde glikoza dönüşen tüm kepekli tahıllar bu gruba dahil. Her ne kadar bu besinlerin tümü vücutta aynı etkiyi vermiyor olsa da tüketildiğinde hızla şekere dönüşen gıdalar kan şekeri seviyelerinde ani sıçramalara ve dolayısıyla vücutta enflamasyona neden olur. Bu kategoride yer alan şeker ve un, kırışıklıkların da nedenidir.
Uzmanlar, düşük şeker ve anti enflamatuar diyetleri öneriyor: Balık, kümes hayvanları gibi protein açısından zengin besinler; meyve, sebze, fasulye, mercimek gibi düşük glisemik karbonhidratlar; somon, fındık ve çekirdekli kuruyemişler; yeşilçay gibi antioksidan zengini içecekler.
Besinleri düşük ısıda ve yavaş pişirmek en sağlıklısı. Diğer pişirme teknikleri acrylamide denen ve glikasyona dönüşen bir kimyasalın oluşumuna yol açıyor. Bu yüzden yüksek ısıya dayanıklı olarak üretilen ve vücut ısısında yakılamayan yağlar içeren fast-food, bisküvi gibi gıdalardan uzak durmak gerekiyor.
Uzmanlar, vücudun kas yapılanmasına yardımcı olan protein tozunun da glikasyona neden olduğunu belirtiyor.
Şeker molekülleriyle savaşan içeriklere sahip cilt bakım serumlarını düzenli kullandığınız bakım kremlerinden önce sürebilirsiniz.

EDİTÖRDEN...

Baştan çıkarma sanatı

Haberin Devamı

Paco Rabanne’ın yeni kokusu 1 Million Intense, cesaret ve alayın zarafet ve duyusallıkla başrolleri paylaştığı romantik bir oyunun senaryosu için baştan çıkarıcılığın tüm özelliklerini bir araya getiriyor. Siyah-beyaz olarak çekilen Altın Parmak (Goldfinger) ya da İkili Oyun (Thomas Crown Affair) gibi Hollywood kahramanları ile kült durumlarından ilham alan yeni 1 Million Intense kampanyası, 7. sanat dalına yapılan empatik bir saygı gösterisi niteliğinde... Senaryosu Paul Gore tarafından yazılan ve Nathaniel Goldberg tarafından fotoğraflanan bu yeni reklam filmi, Lady Million ve 1 Million reklamlarındaki parmak şıklatma hareketinin ritmine göre bizi bir baştan çıkarma düellosuna götürüyor.

Haberin Devamı

Siyah-beyaz
bir film karesi
Üst notalarda sıcak karabiber ile yoğun bir rekabet içinde olan tatlı kaküle, göz alıcı kan mandalinası ile karışıyor. Yumuşak safran, küçük Hindistan cevizi ve kimyonun tatlı kokuları ise bu kontrast notaları duygusal bir şekilde sarmalıyor. Ünlü Fransız illüstratör François Avril tarafından tasarlanan, Dree Hemingway ve Matt Gordon tarafından canlandırılan karakterler, şiddetli bir baştan çıkarma oyununun keyfini yansıtıyor.

Shiseido’dan çok yönlü formüllü BB

BB kremler veya güzellik balsamları, cildi en iyi bakımla geleceğe hazırlarken, koruyucu etkisiyle de öne çıkıyor. Başlangıçta ameliyat sonrasındaki tedavi sürecinde kullanılan bu balsamlar, cilt bakımı ve makyaj arasında yeni bir basamak haline geldi. Shiseido’nun çok yönlü Perfect Hydrating BB Cream’i, canlı görünüm, mükemmel nemlendirme ve UV ışınlarına karşı koruma etkilerini bir arada sunuyor.

Haberin Devamı

Tazeliği koruyan
3 dinamik etki

Shiseido, 2004 yılından bu yana sürdürdüğü araştırma sonucunda ciltteki kök hücrelerin işlevlerini korumaya yönelik bir teknoloji geliştirdi: Alt deri sağlığı korunduğunda, üst deri tabakasıyla birlikte cilde “kendini yenileme gücü” kazandırılmış oluyor.  Markanın geliştirdiği Advanced Super Restoring Cream, üçlü dinamik etkiyle cildin sıkılaşmasını sağlıyor, derin kırışıklıkları azaltıyor.

Ellerinizi ‘ele alma’ zamanı

Ellerinize en son ne zaman hayranlıkla baktınız: Bir süredir kullanmadığınız el kreminizi sürdüğünüzde mi, henüz manikür yaptırdığınızda mı?

Nedense güzellik rutinimizde ellerimizi hep geri plana atıyoruz. Cildimizi erken yaşlanmaya karşı korumak için onlarca anti-aging serumu denedik, saçımızı yüksek ısıdan korumak için yağlar sürdük. Oysa yaşımızı en kolay ele veren organımızın ellerimiz olduğunu unuttuk.
Şimdi ayak nasırlarını, göz altı şişliklerini ve ciltteki ince kırışıklıkları bir kenara bırakalım. Koyu lekelerle, belirgin damarlarla, incelen derisiyle bizden iyi bir bakım hak eden ellerimizi taçlandıralım. Suyla sıkça temastan, soğuk havaya maruz kalmaktan, zorlu işler yapmaktan kurumuş ve sertleşmiş ellerimizi yeniden “ele alma” zamanı geldi. “Peki, bu nasıl olacak?” derseniz, yanıtları burada...

BUNLARA DİKKAT

Haberin Devamı

Kuru kalorifer havasında kalarak, ellerimizi sıkça yıkayarak ve eldivensiz soğuğa çıkarak cildimizin koruyucu kalkanına zarar veriyor ve nem deposundaki rezervlerini eritmiş oluyoruz. Oysa düzenli bir bakımla ellerimizi dış etkenlere karşı koruyabiliriz.
El sabunu seçerken pH değerine dikkat edin ve her el yıkaması sonrasında ellerinizi kremleyin.
Çantanızda küçük boy bir el kremi bulundurun.
Doğru el kremini bulmak için cildinizin verdiği reaksiyonları dikkate alın: Bakım sonrasında elleriniz kuruyor ve sertleşiyorsa, yoğun içerikli ürünleri tercih edin.
Alerjik bir cildiniz varsa, krem sürdükten sonra kızarıklık ve kaşıntı görülüyorsa, ürünlerin parfüm, renklendirici ve koruyucu madde içermemesine dikkat edin.
Haftada bir kez ellerinize maske bakımı uygulayın. Maskeyi cildin kendini yenilemesine olanak tanıyan gece saatlerinde yapın.
Ürünün etkisini artırmak için en sevdiğiniz kremden kalın bir tabakayı ellerinize sürün ve yün eldivenlerinizi takarak yatın.

Havada bahar kokusu var

Haberin Devamı

Kış kasvetine veda etmek üzereyiz, ilkbahar kapıda... Sıcaklık artıyor, güneş arada bir sıcak yüzünü gösteriyor. Doğa ise uyanışta... Hayatımızdaki tüm bu canlanma, kullandığımız parfümlerde de kendini gösteriyor. Markalar birbiri ardına yeni kokularını beğeniye sunuyor. İşte, parfüm dünyasının en yenileri...

Parfüm sezonunda en dikkat çekici detay şüphesiz, kusursuz karışımların yarattığı yeni kokular. Peki, baştan çıkaran yeni parfümlerden hangisinin size en uygun olduğunu nasıl anlayacaksınız?
Parfümünüzün kalıcılığını artırmak için el bileklerinin iç tarafına ya da kulak arkasına uygulayın.
Parfüm sıkmadan önce yoğun içerikli, kokusuz bir vücut losyonu kullanın. Cilt yüzeyinde oluşan yağlı tabaka, kokunun tenden çok çabuk uçup gitmesini engelleyecektir.
Cildin pH dengesi, aynı parfümün her tende farklı kokmasına neden olur. Hafif yağlı ciltler için taze elma, limon ve yasemin notaları idealdir. Kuru ve hassas ciltler ise bergamot ya da yabanmersini notalarını tercih edebilir.
Parfümün temiz saçlarda kalıcılığın daha fazladır.
Kokulardaki alkol oranı cildin kurumasına yol açabilir. Bu yüzden parfümünüzü tutumlu kullanmanızda fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları