Gençlerdeki vejetaryenlik kemik sağlığını bozuyor

Kemik kalitemiz giderek bozuluyor. Son 20 yılda kalça kırıklarında görülen beş kat artış bunun en büyük kanıtlarından. Oysa kemik kütlesi 35 yaşına kadar bile artırılabiliyor. Uzmanlarsa 30 yaş öncesi vejetaryenliğin kemik sağlığını bozduğunu söylüyor

Türkiye Osteoporoz Derneği’nin 26 bin 500 kişiyle yaptığı Franktürk 2010 araştırmasına göre, 50 yaşın üstündekilerin yarısında osteoporoz riski var. Dörtte biriyse osteoporoz. Türkiye’de 24 binden fazla kişinin kalçası kırık. Bunların yüzde 73’ü kadın. Bu rakamın 2035 yılında 64 bine çıkması bekleniyor.
İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Şansın Tüzün, kemik kütlesinin 30-35’li yaşlara kadar artırılabileceğini söylüyor. Türkiye nüfusunun yüzde 60’ı 35 yaş altı. Dolasıyla özellikle genç yaşlarda kemiklere yapılan yatırım, ileriki yaşlarda kalça kırığı riskinin azaltılması anlamına geliyor. Tüzün, 30 yaşından önce (özellikle 18-25 arasındaki) vejetaryenliğin ve proteinden fakir diyetin de kemik sağlığını bozduğunu hatırlatıyor.

ZIPLAMALI OYUNLARI TEŞVİK EDİN

Çocuklukta zıplamalı, sıçramalı oyun ve egzersizler kemik sağlığının geliştirilmesi için birebir. Çocukları basketbol, ip atlama, seksek gibi oyunları oynaması için özendirin. Dans, yoga, pilates, yüzme, yürüyüş gibi egzersizler, sigaranın bırakılması, kolalı içeceklerden uzak durulması da kemik sağlıklarını korumak için erişkinlere öneriliyor.

KOLLARINIZI 30 DAKİKA GÜNEŞLENDİRİN

Ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artması, yetersiz fiziksel aktivite, kentleşme-betonlaşma-sert zeminler, beslenmenin bozulması, güneşten yeterince yararlanamama gibi faktörler osteoporoz; osteoporoz da özellikle kalça kırıkları riskini artırıyor. Kalçası kırılanların yüzde 20’si bir yıl içinde yaşamlarını kaybediyor.
Kemik kalitemizin bozulmasının önemli nedenlerinden biri de D vitamini eksikliği. D vitamini güneşin etkisiyle, ciltte sentezleniyor. Uzmanların önerisi, sabah ve akşam 15’er dakika, güneş koruyucusu sürmeden (ya da maksimum 8 koruma faktörlü) hiç olmazsa kolların güneşlendirilmesi. Önümüz ilkbahar ve yaz. D vitamini toplamanın tam zamanı.

Test sonuçlarını değerlendiren sanal site

Test sonuçlarını doktora gösterene kadar içimiz içini yer. Bir sürü kısaltma, rakam ve hiç anlamadığımız tıbbi kelimeleri internete girerek, eşi dostu arayarak çözmeye çalışırız. Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği bu açığı kapamak için büyük bir adım attı.
Laboratuvar testlerinin ve işaret ettiği sorunların daha kolay anlaşılması için www.labtestsonline.org.tr sitesini kurdu. Bu siteye girerek, klinik laboratuvar testlerinizi daha kolay anlamanız mümkün. Klinik biyokimya uzmanlarının hazırladığı site ticari değil, dolasıyla reklam ve yönlendirme de yok.
Malum, klinik laboratuvar testlerinin önemi büyük. Hastanın yaşadığı belirtilerle, doktorun belirli bir durum veya hastalığa tanı koyup tedaviye başlaması arasındaki bağlantıyı bu testler sağlıyor. Diğer tarama yöntemleriyle birlikte laboratuvar testleri, tehlikeli olabilecek durumların erken anlaşılmasını, dolasıyla tedavinin erken başlamasını sağlıyor. Sitenin başeditörü Dr. Cüneyt Canbulat, “Lab Tests klinik laboratuvar testlerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak üzere tasarlandı” diyor.
Sitede testler öncesi dikkat edilmesi gerekenler (açlık ve tokluk gibi), kan aldırmaktan korkanlar için öneriler, alınan kanın hangi işlemlerden geçtiği gibi konular da yer alıyor. Sitenin ana konusu, ‘analitler’ de denilen bir testler listesi. Bu konu başlığı testin niçin istenebildiği ve sonuçların nasıl yorumlanabileceğinin anlaşılması için temel bilgiler sunuyor. Daha fazlasını görmek için siteye girin, derim.

El değmeden, yağı vücuttan atıyor

ABD Gıda ve İlaç Kurumu FDA’nın onay verdiği yeni bir lazer, yağın vücuttan atılmasını sağlıyor. Lazerin beş kolu, inceltilecek bölgelerin 15-20 santim uzağına tutuluyor. Işını yağ hücrelerine ulaşarak, içini boşaltıyor. Yağ hücresinin hacmi azalınca da incelme meydana geliyor.
Plastik ve estetik cerrahi uzmanı Gün Ersu, “Lazer yağ hücrelerindeki yağ birikimini sıvılaştırarak, hücre dışına sızmasını sağlıyor. Biriken yağ, lenf sistemi tarafından toplanıp, doğal yollarla vücut dışına atılıyor. Bu uygulama sırasında yağ, hücre zarında oluşan geçici gözenekten, hücreler arasındaki bölgeye sızıyor. Gözenek, daha sonra kapanıyor. Böylelikle bilinen diğer sistemlerden farklı olarak, yağ hücrelerine hiçbir zarar vermeksizin, hücredeki yağ hacminde azalma, dolasıyla incelme meydana geliyor” diyor.

ERKEKLER DAHA KOLAY VERİYOR

Zerona adı verilen lazerin uygulanması ve sonrasında herhangi bir acı, sızı yaşanmadığını anlatan Dr. Ersu, özellikle erkeklerdeki kuşak tarzı yağlanmada (bel ve karın) çok çabuk sonuç alındığını söylüyor. “Erkeğin kilo vermesi daha kolay. Kadınlarda da oldukça etkili ama hormonal faktörler nedeniyle daha zor kilo veriyorlar. Erkekler için ortalama 6-8 seans yetebiliyor. Kadınlarda ortalama 8-12 seansa çıkıyoruz” diyor.
Cihaz, özellikle diyet ve egzersize dirençli kalça, baldır ve bel kasları üzerindeki yağlanma için kullanılıyor.
Tedavi boyunca günde 8-10 bardak su içmek, kahve ve alkole ara vermek, tabii ki sağlıklı, dengeli beslenmek ve egzersiz şart.

TAMAMLAYICI TIP
Reikiyle rahat hamilelik

Hamilelere reiki öneriliyor. Anneyle bebek reiki sayesinde, doğum öncesi iletişime geçebiliyor. Reikinin sakinleştirici etkisi var. Dolasıyla sakinleşen anne adayı, bu özel süreci dingin geçiriyor. Mide bulantılarını hissetmiyor. Reikinin ayrıca, doğum sancılarını azaltma, doğumu kolaylaştırma gibi etkileri de bulunuyor.

SAĞLIĞIM İÇİN
Ahmet Özhan (sanatçı)


MUTLAKA YAPARIM: Yemeğime azami dikkat ederim. Kepek ekmeği yerim. Sıvı yağları tercih ederim. Her fırsatta kilometrelerce yürürüm.
ASLA YAPMAM: Sigara alkolün ciddi zararları var, içmem. Tatlıdan uzak durmaya çalışıyorum. Yemeğin hemen üstüne tatlı ve meyve yemem. Haftada bir kez kırmızı et yerim, beyaz eti tercih ederim. Olabildiğince renkli sebze ve meyve tüketiriz. Hepsinin yeri ve yararı ayrı.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Düzenli kontrollerden geçerim. Kan, karaciğer, böbrek testleri yaptırırım. İki-üç yılda bir koroner check-up’dan geçerim. Çok doktor arkadaşım var. Beni devamlı takip altında tutuyorlar. “Sen bize lazımsın” diyerek, kan, röntgen, MR ve eko testleri yapıyorlar.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Cinsel sağlık rehberi


Seksle ilgili bilmek istediğiniz her şey bu kitapta. ABD’li seks terapisti, psikolog Dr. Ruth K.Westheimer’in yazdığı Seks For Dummies - Meraklısına, Doğan Kitap’tan çıktı, 25 lira.

UZUN LAFIN KISASI
YANLIŞ: Gebeler iki canlıdır, bol bol yemeli. İstediği bir şeyi yemezse, bebeğin bir tarafı eksik olur.
DOĞRU: Gebelikte sağlıklı beslenmek yeterli. Yemeği abartmak sadece fazla kiloya aldırır. İstediğini yemezse bebeği eksik doğmaz!
Yazarın Tüm Yazıları