Gençlerde estetiğin iki şartı: Ruhsal ve anatomik olgunluk

Gençler arasında estetik operasyon modası hızla yayılıyor. Ancak onların taleplerine "evet" demeden önce yapılması şart olan bazı sorgulamalar var.

Çünkü ruhsal ve anatomik olgunluğa erişmeden geçirecekleri operasyonlar, onlara mutluluktan çok mutsuzluk veriyor!

Estetik artık sadece maddi durumu iyi kişilerin, kendilerini daha güzelleştirmek, dikkat çekmek, daha mutlu ve iyi hissetmek için başvurdukları bir işlemler bütünü olmaktan çıktı. Okulların ve üniversitelerin açıldığı şu dönemler, gençlerde yeni bir heyecan oluşturuyor. Farklı bir ortama, tanımadığı insanların arasına giren gençlerin giyim zevkleri, davranışları ve beklentileri bile değişiyor.

Gençlerin özgüveninin daha tam olarak oluşmadığı bu dönemde, estetik bazen arkadaşlardan özenilerek girişilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bazen de ortada rahatsız edici bir durum bulunmamasına karşın arkadaşlardan duyulan olumsuz bir söz üzerine estetik yaptırmaya kalkışanlar çıkabiliyor.

Tüm bu yaklaşımlar, gençlerin estetik operasyon geçirerek güzelleşme istekleri nedeniyle de sınırları zorlayıcı bir hale geliyor.

"Estetik operasyon yaptırmak istiyorum" diye bize başvuran gençlerin ameliyatlarına karar verip planlamadan önce, mutlaka anatomik yapının gelişmişlik düzeyini sorguluyor ve araştırıyoruz. Aynı zamanda genel vücut yapısının ve problemli görülen organın gelişimini ne oranda tamamladığına bakıyoruz.

Genel sağlığının bu operasyonlar ve anestezi için uygun olup olmadığı, deri yapısı ve yara iyileşmesi ile ilgili problem çıkıp çıkmayacağı konusunun sorgulanmasının ardından, hastanın beklentilerini öğreniyoruz. Ameliyat sonrası süreç hakkında genci ve ailesini bilgilendirip, bu konuya psikolojik olarak da hazır hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

Ancak hepsinden önemlisi şu: Gencin ruhsal gelişiminin sorgulanması! Gencin beklentilerinin tüm ayrıntılarıyla öğrenilmesi ve estetik operasyonla sizin ona sunabileceklerinizin uyumlu olması büyük önem taşıyor. Hatta daha da ileri gidip, kendisini ve anatomik yapısını ne kadar tanıdığını sorgulayarak yeni oluşacak fizyonomisine ne denli hazırlıklı olduğunu bilmemiz de gerekiyor.

Bütün bu araştırmalar, bizi bir an önce ameliyat olmak ve beğenmedikleri görüntülerinden en kısa sürede kurtulmak için zorlayan gençlerin, mutsuz olmamalarını sağlamak açısından şart...

LİPOSUCTION VE MEME BÜYÜTME YAŞI 18

Bilgiye erişim ve iletişim hızı nedeniyle gençlerin günümüzde çok daha çabuk olgunlaştığını, kendileriyle ilgili konularda çok daha erken bilinçlendiklerini gözlemekteyiz.

Karşımıza bir istekle gelen gençlerin çoğu, o konuyla ilgili internetten birçok bilgi almış ve farklı kaynaklara ulaşmış oluyor. Dolayısıyla beklentilerini çok net bir biçimde aktarıyor ve hatta ameliyat sonrası karşılaşacakları zorluk ve problemleri bile biliyorlar. Bize sadece bu bilgileri yenileyip derlemek ve net bir biçimde anlamalarını sağlayarak hazırlanmalarını kolaylaştırmak kalıyor.

Tabii ki bu çeşit hastalarda, tıbbi bir problem de söz konusu değilse, ameliyat yaş sınırını biraz aşağı çekebiliyoruz. Bu biçimde burun ameliyat yaşı 16-17, liposuction ve meme büyütme yaşı 18’lere kadar iniyor. Elbette bu sınırlar, zamanın hiçbir şeyi düzeltmeyeceği, sadece üzüntülü bekleyiş sürecini uzatacağı durumlarda geçerli...

Ruhsal ve anatomik olgunluğa erişmiş hastaların ameliyat sonrası hasta memnuniyetinin çok daha yüksek olduğunu belirtmeliyim. Gençlerin bu çeşit işlemlerinde en çok dikkat edilmesi gereken konu ise doğal sonuçlara göre plan yapılarak hastanın hazırlanması... Bu çeşit hastaların büyük çoğunluğunu genç kızlar teşkil ediyor, genç erkeklerin bu tür arzuları daha sınırlı oluyor. Sebebinin, kızların genellikle erkeklerden daha erken olgunlaşması olduğunu düşünüyorum.

Sutyen ölçüsü 100’ü geçerse sorun var demektir

Dev meme, kişinin vücut yapısına göre değerlendirilen bir kavram olmakla birlikte, 100 bedenin üzerine "dev meme" deniliyor. Meme küçültme ameliyatlarında, meme dokusunun istenildiği kadar ufaltılması mümkün. Ancak ne kadar küçültüleceğine hasta ve hekim, kişinin beden yapısı ve beklentileri göz önünde bulundurularak karar veriyor.

Prof. Atilla Arıncı, meme küçültmede bir çok tekniğin uygulandığını, her hasta için ideal sonucu veren tek bir yöntem bulunmadığını söylüyor. Hangi yöntemin uygulanacağına, kişinin vücut yapısına, meme dokusunun büyüklüğüne, meme dokusunun kıvamına, cildin kalitesi ve elastikiyetine, hastanın iz tercihine ve hatta cerrahın tecrübesi ile ustalığına göre karar veriliyor.

Genç kızlar ’dev meme’den utanıyor

Tıp dilinde "virjinal hipertrofi" olarak adlandırılan "dev meme" sorunu, daha çok 16-19 yaş arasındaki genç kızlarda görülüyor. Bazen her bir memenin ağırlığı dört kilogramı bulabiliyor. Dev memeli genç kızlar sutyen izi, kamburluk, meme altında mantar, sırtta ve omurlarda düzleşme, duruş bozukluğu gibi sorunlar nedeniyle ameliyat olmak istiyor.

Dev meme sorunu, sıklıkla genç kızlarda görülse de bu sorundan muzdarip kadınlar da var. Problem, yapısal olarak iri memeye sahip olanlarda, hamilelik ya da menopoz döneminden sonra ortaya çıkabiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları