Genç bilim insanından ağabeye en güzel vefa

Güncelleme Tarihi:

Genç bilim insanından ağabeye en güzel vefa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 10:32

Genç bilim insanından ağabeye en güzel vefa

Haberin Devamı

Genç bilim insanından ağabeye en güzel vefa

İZMİT(Kocaeli), (DHA) - Dr. Vakkas Bozkurt, Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı 2016 Ödülü'nü kazanırken, ödülünü ve tezini 1,5 yıl önce kalp krizi sonucu ölen yüksek mühendis olan ağabeyine ithafen aldığını söyledi. Vakkas Bozkurt, hiperçekirdek fiziği alanında Türkiye'de ilk tez çalışmasını yaptığını, tezinin Türkiye'de bu alanda çalışma yapan öğrenci ve bilim adamlarına kaynak olacağını söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği ve Bilim ve Ütopya Kooperatifi tarafından düzenlenen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne Dr. Vakkas Bozkurt değer görüldü. Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü'nü, "2 A GeV Enerjili 20Ne Demetinin 12C Hedef Üzerine Bombardımanıyla Gerçekleştirilen Reaksiyon ile Hafif Hiperçekirdekler ( 3?H ve 3?H Spektroskopisi" başlıklı doktora tezi ile kazanan Dr. Vakkas Bozkurt, ağabeyi yüksek mühendis Ali Bozkurt'un Kocaeli'nin yetiştirdiği önemli bir işadamı olduğunu, bilime ve araştırmaya büyük önem verdiğini, Kocaeli'nde kurduğu laboratuvar ve Kocaeli Üniversitesi ile birlikte ulusal ve uluslararası alanda hazırladığı yayınlar, çalışmalar ve öğrencilere verdiği önemle gösterdiğini belirtti.

Dr. Vakkas Bozkurt ödülü ve hazırlanan doktora tezini ağabeyine ithafen aldığını ifade ederek, ağabeyinin bıraktığı ülke sevgisi ve insan sevgisini daima onun adına taşıyacağını, onu her zaman ve her yerde özlemle anacağını söyleyerek, ayrıca Kocaeli halkına, ağabeyine gösterdiği sevgi ve sahiplenme duyguları için de çok teşekkür etti.

HİPERÇEKİRDEK FİZİĞİNDE İLK TEZ
Vakkas Bozkurt hazırlanan tez çalışması için yapılan araştırmaların Almanya Mainz Üniversitesi ve GSI Nükleer Araştırma Merkezi'nde görev yapan Prof.Dr. Take Saito ve Niğde Üniversitesi'nden Prof.Dr. Sefa Ertürk danışmanlığında, Almanya'da GSI Nükleer Araştırma Merkezi'nde, yüksek enerji ile ağır iyon carpışması sonucunda oluşan hiperçekirdekler üzerine yapıldığını belirtti. Tez için uluslararası işbirliği gerektiğini ifade eden Bozkurt, "Hiperçekirdek fiziği alanında Türkiye'den katılımla yapılan ilk deneysel çalışmadır ve tez çalışmasının en büyük başarısı Türkiye'de hiperçekirdek fiziğinde yapılan ilk tez olması ve Türkçe olarak hazırlanarak Türkiye'de bu alanda çalışma yapacak olan öğrenci ve bilim adamlarına Türkçe kaynak teşkil edecek ilk eser olmasıdır. Bilimsel bağlamda ise, bu çalışma hiperçekirdek spektroskopisinin, ağır iyon çarpışması deneylerinin yardımıyla incelenmesini mümkün kılması ve hiperçekirdek fiziğine yeni bir yön vermesi ile dünyada yapılan bu tür çalışmalara katkı sağlaması açısından çok büyük bir öneme sahiptir" dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!