Geleneksel fıkıh açısından doğum kontrolü

Konuya İslam din bilginleri, özellikle dört mezhep imamı açısından değerlendirirsek neler söylenebilir?

Haberin Devamı

İslam dünyasında bugün sünnî mezheplerin tamamı azlin serbestliğine hükmederler. Ayrıldıkları nokta eşin rızasının gerekli olup olmadığıdır. Bazıları bu rızayı gerekli görür, bazıları bunun lüzumunda ısrar etmez.

İslam düşünürleri, döllenmenin önlenmesi anlamında bir kontrol ve tedbirin fertlere bir hak olarak tanınmasını İslam’ın serbest gördüğünde ittifak etmişlerdir. Tartışılan, bunun uygulama şeklidir.

İttifak noktalarından biri de meninin döl yatağına gitmesini önlemede her türlü tedbirin (bunlar ister kadın, ister erkek tarafından alınmış tıbbî ya da doğal tedbirler olsun) azil cümlesinden olduğu yani serbest olduğudur.

Bir başka ittifak noktası da şudur:

Doğum kontrolü yalnız sağlık sebepleriyle değil, ekonomik, pedagojik, hatta estetik gerekçelerle de yapılabilir.

Haberin Devamı

İmam Gazâlî (ölm. 505/1111), ana eseri İhya’da kadınlarla ilişkinin İslam açısından değerlendirmesini yaparken azil konusuna da geniş yer vermiş ve çocuk yapmayı sınırlandırmada kadının güzelliğinin bozulması endişesinin de haklı bir gerekçe olduğunu savunmuştur. (bk. Gazâlî; İhya, 2/51-52)

 

GÜNÜMÜZ BİLİM ÇEVRELERİNE GÖRE DOĞUM KONTROLÜ

Günümüz dinbilim çevreleri konuya sadece bilimsel açıdan baktıklarında, şuraya kadar tespit ettiğimiz sonuçlara aynen katılmaktadırlar. Bu konuda 1965 Kahire ve 1971 Rabat konferansları çok önemlidir.

Bu konferanslarda konu ayrıntılarıyla tartışılmış ve ilahiyat otoriteleri, aile planlamasının İslam açısından hiç bir sakıncası olmadığını kabul ve ilan etmişlerdir. (Geniş bilgi için bk. Muhammed Necatullah Sıddîkî; Economic Philosophy of İslam, 3.bölüm; Abdurrahim Umran; Family Planning in the Legacy of Islam, Part IV)

Ezher üstadlarından Câdu’l-Hakk Alî’nin, eski Mısır müftüsü Abdülmecit Selim’in ve daha bir dizi İslam ilahiyatçısının, Türkiye Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun, el-Mecmeu’l-Fıkhî el-İslamî’nin fetvaları da serbestlik yönündedir.

 

Haberin Devamı

Konuya serbestlik alanı içinde gören en geniş bilimsel çalışma, Mısırlı bilgin Abdurrahim Umran’ınFamily Planning in the Legacy of İslam’ adlı eseridir.

Yazarın Tüm Yazıları