Gelecekte nasıl bakım yapacağız

Modern etkili kremler, yeni hayati maddeller, gen teknolojisi...

Bilim adamları cilt yaşlanmasının kodlarını çözmek üzere adım adım ilerliyor. İşte, dört kozmetik dalından yenilikler...

Cildimizin yapacak çok işi var. Nefes alıp vermek, hareket etmek, yemek yemek, stres, güneş, rüzgar; kısacası her şey vücudumuzda kimyasal reaksiyona yol açıyor. Üstelik bu sırada bir yandan sayısız biyolojik etkiler için önemli olan, öte yandan hücrelere zarar veren serbest radikaller oluşuyor. Serbest radikallerin ele geçirdiği bağışıklık sistemi onlarla başa çıkamıyor, cilt de bundan fazlasıyla nasibini alıyor. Kendini eskisi kadar koruyamıyor ve yenileyemiyor. Sonuç olarak da kırışıklıklar ortaya çıkıyor ve yaşlılık süreci hızlanıyor.

Serbest radikallerin yanı sıra belli bazı enzimler de cildin yapısını değişikliğe uğratıyor. Öyle ki, elastik kolajen liflerinin parçalanmasını hızlandırıyor. Ve erken yaşlılığa neden olan tüm bu olumsuzluklara bir de (bilim adamlarının yeni keşfi) fazla şeker tüketiminin zararları eklenince ortaya vahim bir durum çıkıyor. Şeker, ciltteki protein liflerinde depolanarak kurumasına ve hassaslaşmasına neden oluyor.

Bilim adamları kompleks maddelerle cildi gerginleştiren ve mümkün olduğunca uzun süre kırışıklıklardan uzak tutacak içerikler yaratmaya çalışıyorlar. İşte, trend araştırmacılarından, dermatologlardan ve genetik bilimcilerden son trendler...

Kozmetik araştırmaları nereye gidiyor

Giderek yaşlanan ve genç kalma özlemi içinde olan bir dünya üzerinde yaşıyoruz. Bu yüzden güzellik ürünleri hedefe odaklı ve yüksek fonksiyonlu olmak zorunda... Dolayısıyla son dönemde medikal ve nutri-kozmetik ürünler yükselişte.

Kadınlar gelecekten ne bekliyor

Yeni geliştirilen kozmetik ürünlerin kombinasyonları, hem doğal hem de bio-teknolojik içeriklerden oluşmalı. Kısacası artık sadece doğal ya da sadece teknolojik içerikli ürünler kullanmak çekici gelmiyor müşterilere... Tüm bunların yanı sıra dermatologların ürettiği ve kendi isimleriyle sunduğu süper kremler de kadınların ilgi alanına giriyor. Çünkü bu ürünlerin tümü "lifting etkili" söylemleriyle dikkat çekiyor.

Cilt yaşlanmasını durdurmak mümkün mü

Bilim adamları son olarak doğal hücre ölümlerine programlanmış genler üzerinde çalışıyor. Bu oldukça önemli bir araştırma, çünkü hücreleri oluşturan maddeler yaklaşık 23 bin gen tarafından kontrol ediliyor. Genleri değiştirildiğinde cildin sonsuz gençliğine bir adım daha yaklaşılmış olacak. Bugün bile birçok araştırma, besin ürünleriyle yeteri derecede hedeflenmiş gene ulaşılabildiğini ortaya koyuyor.

Gerçekten gençleştiren kremler olacak mı

Gen teknolojisi bir süredir yakaladığı başarıların zaferini yaşıyor. Örneğin, kas yoğunluğunun artırılabilmesi... Ama şu ana dek sadece fareler üzerinde sonuç alınmış bir çalışma bu. Cildin gelişimini ve yenilenmesini doğrudan hedef alan henüz kesin bir sonuç yok. Sadece birtakım kozmetik içeriklerinin yaşayan cilt hücrelerinin aktivasyonu üzerindeki etkileri biliniyor. Tabii, tüm bunların nasıl gerçekleştiği henüz sisli bir perde gibi.

Geleceğin kremleri nasıl olacak

Her şeyi yapabilen mucizevi bir ürünün olmayacağı kesin. Ancak geleceğin kremleri her cildin ihtiyacına yönelik farklı etkideki maddelerin karışımından oluşacak. Şu sıralar bilim dünyası özellikle peptidler üzerine yoğunlaşmış durumda... Küçük proteinler, hedefe yönelik etkileriyle öne çıkıyor. Bir kısmı kolajen üretimini harekete geçirirken, bazıları elastik liflerin oluşumunu yavaşlatıyor. Ama peptidler çok fazla şey yapabilecek yetenekteler, bu yüzden bilim adamları sürprizlere açık olmamız gerektiğini belirtiyor.

Kremler ve nutri-kozmetikler neler içerecek

Cilt zararlarını dışarıdan ve içeriden önleyen, ayrıca içeriden hücre aktivasyonunu optimize eden yüksek konsantrasyonlu ürünler revaçta... Cildimiz aynı zamanda beslenme stilimizin bir yansıması... Beslenme ve hücre fonkiyonlarının değişimiyle ilgili araştırmalar (örneğin içeriden şeker yüklemek) henüz başlamış durumda. Belirli bir beslenme tarzının cildi gençleştirici etkisi olduğu üzerine çeşitli araştırma sonuçları mevcut.

Kaşlara form verme sanatı

Alma, form verme, vurgulama... Aşağıdaki uygulamalarla kaşlarınıza mükemmel bir görünüm kazandırabilirsiniz.

n Kaş alma gereçleri: Rahatsız eden abartılı kahverengi tüyleri uzama yönünde alın. En iyi uygulama cımbız yardımıyla yapılandır. En ince ve kısa tüyleri bile rahatlıkla almanıza yardımcı olur.

n Renk oyunları: Saçınızın rengine uygun olacak şekilde kaşlarınıza da aynı tonları uygulayabilirsiniz. Bunun en iyi yolu kuaförünüzden yardım almaktır. Dünya podyumlarındaki son trend ise saç rengiyle kontrast oluşturan koyu renk kaşlar...

n Form verme: Kaşlar yukarıya ve hafifçe dışarıya doğru taranır. Bunun için bir diş fırçası ya da kaş fırçasından yardım alabilirsiniz.

n Örnek: Şablonlar, kaşları boyama safhasında, makyaj yardımcılarınız olarak işinizi kolaylaştırır. Kaşlarınızı alırken bir cetvele ihtiyacınız olacaktır. Şablonu kaşlarınızın üzerine koyun ve bir göz kalemiyle ince bir çizgi çekerek işaretleyin. Gözünüze fazla gelen tüyleri alın.

n Doldurma: Seyrek ve çok açık renkli kaşlara sahipseniz, ucu iyi açılmış kahverengi bir kalemle boşlukları çizgiler halinde doldurabilirsiniz. Doldurma işlemini kaşların uç kısmından başlayarak kısa çizgiler halinde gerçekleştirin.

n Hepsi bir yerde: Renkli pudralar kaşların doğal görünmesine yardımcı olur. Renk tonu saçların renginden bir ton koyu olmalı. Uzmanlara göre kahve ve gri tonları en uyumlu iki renk.

Dolgun görünümlü saçlar için

Çok ince telli saçlarınız var ve onlara volüm vermeyi bir türlü beceremiyorsunuz. İşte en ince ve az telli saçlara bile kusursuz bir dolgunluk kazandıracak ipuçları...

n En iyi volümü, saçlarınızı başınızı öne eğerek kuruttuğunuzda kazanırsınız.

n Krepenin garantili bir dolgunluk verebileceğini hatırlatmak isteriz. Özel bir model için de saç diplerinizi sık dişli bir tarakla krepe yapabilirsiniz. Saçların arka tarafının hayli yüksek olduğu 60’ların modelleri, aynı zamanda son derece kalıcıdır.

n Büyük hava delikli fırçalar hem saçlarınızı kurutma zamanını kısaltıyor hem de doğal bir esneklik kazandırıyor. Naylon destekli doğal kıl fırçalar, saçları düzleştirmeye yardımcı oluyor.

n Saçlarda kalıcı bir dolgunluk için saç spreyini saçlara sıkın. Üründeki küçük mikroskobik hava yastıkları saçları kaldırıyor ve daha dolgun görünmesini sağlıyor.

n İnce telli saçlar aynı zamanda oldukça hassastır ve kırılmalara oldukça açıktır. Özel dolgunlaştırıcı şampuanlar ve kremler saç yapısını güçlendirip korur.

n Jumbo boy saç bigudileri, en ince saç tellerine bile volüm kazandıracaktır. Havluyla nemi alınmış saçları bigudi yardımıyla sarın ve iyice kurumalarını sağlayın. Fırçayla taradıktan sonra saç spreyiyle sabitleyerek kalıcılığını artırabilirsiniz.

Meyvelerin gücü

Rahatlatıcı kokular ve değerli içerikler... Yeni ürünler sayesinde cildinizin gün be gün tüm meyvelerin tadını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kütür kütür bir elma, dalından koparılmış vitamin zengini üzüm, büyükannenin bahçesinde yetişen çilek... Ağızlarımızı tatlandıran meyveler aynı zamanda cildimizin de bakımı ve güzelliği için hizmetimizde... İçerdikleri vitaminler, mineraller ve flavonoidler cildi dış etkenlerden korurken aynı zamanda erken yaşlanma belirtilerini de ortadan kaldırıyor ve hücre yenilenmesini hızlandırıyor. Kısacası, artık bakım kremleri, maskeler ve duş jelleri olarak karşımıza çıkıyor.

Limon: Limon asidi cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerini temizleyici ve cildi yumuşatıcı etkisiyle bir meyve peeling’i görevi görüyor. Limon yağı ise dezenfekte edici özelliğiyle özellikle yağlı ve iri gözenekli ciltler için ideal.

Üzüm: Üzümlerden kazanılan yüksek konsantreli anti-oksidan, özellikle gerginleştirici ve kırışıklık önleyici ürünlerde kullanılıyor. Üzüm çekirdeği yağıyla yapılan düzenli masajlar ise yumuşak ve pürüzsüz ciltler yaratıyor.

Çilek: Çilek ekstresi, ciltte rahatlatıcı etkisiyle yumuşak bir etki bırakıyor. İri gözenekli cilt yapısını düzeltiyor ve ışıltılı bir görünüm kazanmasına yardımcı oluyor.

Portakal: Kabuğundan kazanılan esansiyel yağ ve sahip olduğu tazeleyici koku, parfümlerde, duş jellerinde ya da şampuanlarda kullanılıyor. İçeriğindeki C vitamini, cildin hücre yenilenmesini sağlıyor.

Elma: Elmadaki asit taze bir cilt ve sağlıklı saçların mimarı olarak biliniyor. C vitamini cilt dokusunu gerginleştiriyor. Cildi temizleyici ve enfeksiyon önleyici özelliğiyle kremlerde tercih ediliyor.
Yazarın Tüm Yazıları