Geçmişten günümüze oyuncaklar sergilendi

Güncelleme Tarihi:

Geçmişten günümüze oyuncaklar sergilendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2018 17:30

Geçmişten günümüze oyuncaklar sergilendi

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş ilçesinde, geçmişten günümüze çocuk oyunları ve oyuncakları sergilendi. 1500 oyuncağın yer aldığı sergi, ilk günden büyük ilgi gördü.

Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi'ndeki, Gelenekten Geleceğe Çocuk Oyunları ve Oyuncaklar Sergisi'nin açılışına AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı İzzet Kocadağ, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı İzzet Kocadağ açılıştaki konuşmasında, çocukluğunda oyuncaklarını kendilerinin yaptığını belirtip, "Büyüklerimizden bakarak oyuncak yapmayı öğrenirdik. Günümüzde artık Çin oyuncakları hakim olmaya başladı. Bizde bir araştırma yaptık ve insanlara sorduğumuzda, 'Hatırımızda var ama, elimizde yok' yanıtı aldık. Biz de böyle bir sergi açma işine giriştik. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu eski oyuncakları tanıtıp yine gün yüzüne çıkarmak için böyle bir gayrette bulunduk. Ve sonucunda 1500'ün üzeride oyuncak derledik. Bunları hepinize sunmak için buraya getirdik ve sergimizi açtık" dedi.

Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut da "Eğitimin en önemli görevlerinden biri de kültürel arttırımın sağlanmasıdır. İyi bir eğitim sizin ileride iyi bir iş bulmanızı sağlar. Ama, sizin kendi yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekiyor.  Burayı gördüğümüzde, hakikaten çocukluğuma gittim. Çünkü biz kendi oyuncaklarımızı kendimiz yapardık. Sizler, teknoloji çağında yaşıyorsunuz avantajlarını kullanın ama kendi el becerilerinizi mutlaka geliştirmek zorundasınız. Bugün burada,geçmişimizi geleceğimize nasıl aktarabiliriz. Bunları göreceğiz" diye konuştu.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahut Badem "Limon kasasından çakmaya çalıştığımız bir kamyon gibi şeylerden bugün teknolojinin sunduğu maalesef bizlerin düşünme ve üretme yeteneğini de aza indiren bir döneme geldik. Çünkü, el becerinizi ortaya koymanız için önce tasarlamanız gerekiyor. Montaj sanayisine dönülen, insanların üretmesini hazırcılığa çeviren bir çağdayız. Sadece size ait olan, özeliniz olan ürettiklerinizden vazgeçmeyin. Burada babalarınızın, annelerinizin ya da daha büyüklerinizin nerede, nasıl çocukluklarını geçirdiği ile ilgili örnekleri göreceksiniz" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyelerinin kurdelesini keserek açılışıın yaptığı sergiye öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Öğrenvciler, anne ve babalarının üyük bölümü elde yapılmış, 1500 oyuncağı merakla inceledi. Öğrenciler, anne ve babalarının elle yaptıkları ile şimdiki teknolojik üretim olan plastikten yapılmış oyuncakları sağlık yönünden kıyaslama fırsatı da buldu.

Müzenin bahçesinde, macun satıcısı Selahattin Özkan ve kızı Sinem Özkan'ın yaptıkları rengarenk macunları, ücretsiz olarak dağıtmaları da sergiye katılan çocukları sevindirdi. Sergi, 29 Ocak'a kadar gezilebilecek.

Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!