Gecikmiş tedbir sıkıntı yaratır

Güncelleme Tarihi:

Gecikmiş tedbir sıkıntı yaratır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 00:00

Ankara Vali Vekili Ulusoy, "Su kesintileri konusunda ilgili birimlerin tedbiri önemlidir. Gecikmiş tedbir sıkıntı yaratır. Yaşanan manzara öyle gösteriyor" dedi. Ulusoy, vatandaşların susuzluk konusundaki tepkisini taşkınlık haline getirilmediği sürece normal karşıladığını belirtti.

SUSUZLUK felaketinde bugüne kadar hiçbir açıklama yapmayan Ankara Valiliği nihayet sessizliğini bozdu. Ankara Valisi Kemal Önal kent dışında olduğu için yerine vekalet eden Celal Ulusoy, su yönetiminden DSİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğunu ifade ederek, "Su kesintileri konusunda ilgili birimlerin tedbiri önemlidir. Gecikmiş tedbir sıkıntı yaratır. Yaşanan manzara öyle gösteriyor" dedi.

Ulusoy, valilik olarak, vatandaşların her konuda, rahat ve huzurlu yaşamaları için hassasiyet gösterdiklerini belirterek, su kesintileri konusunda şikayetler aldıklarını söyledi.

Suyun, beslenmenin de ötesinde en temel gereksinimlerin başında geldiğini ifade eden Ulusoy, Ankara’nın engebeli yapısı dolayısıyla, üst kotlardaki semtlere hala düzenli olarak su gelmediği yönünde bilgi aldıklarını belirtti. Bu sorunun yaşanmaması için DSİ ve belediyenin "yerinde ve zamanında" önlem alması gerektiğini bildiren Ulusoy, "Su yönetiminden DSİ ve belediye sorumludur. Su kesintileri konusunda ilgili birimlerin tedbiri önemlidir. Gecikmiş tedbir sıkıntı yaratır. Yaşanan manzara öyle gösteriyor" dedi.

Vatandaşların susuzluk konusundaki tepkisini, taşkınlık haline getirilmediği sürece normal karşıladıklarını ifade eden Ulusoy, özellikle kırsal kesimden gelen vatandaşların "gürül gürül akan suya" alışkın oldukları için kent kültüründe zaman zaman yaşanabilen su kesintilerine, "ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için" normalden daha fazla tepki
/images/100/0x0/55eaeb03f018fbb8f89f0497
gösterebildiklerini kaydetti.

KIZILIRMAK YETMEYEBİLİR

Ulusoy, okulların zamanında açılmasının tahmin edildiğini ve su deposu olmayan okullara depoların Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını ifade etti. Kızılırmak’tan Ankara’ya su getirilmesinin ileriye yönelik riski bulunduğunu kaydeden Ulusoy, "Çünkü dereler eskisi gibi akmıyor. Kaynak uzun vadede yetersiz kalabilir. Gerede Projesi’nin devreye girmesi ve yeni su kaynaklarının bulunması zorunludur. DSİ ve Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışıyor" diye konuştu.

Küresel ısınma nedeniyle İç Anadolu Bölgesi’nin su kaynaklarının azaldığını ve su kesintilerinin gündeme geldiğini ifade eden Ulusoy, şunları kaydetti: "Yaşanan tabloyu afet durumu diye tanımlamak zor olsa da, sıkıntı var. Tedbir alınmazsa, 30 yıl içinde ileriye yönelik, çölleşme ve afet durumu düşünülebilir. Suyun alternatifi yok. Ocak-Şubat ayında daha önceki yıllarda bölgeye kar yağarken, artık yağmura tanık oluyoruz. Kar olacak ki, su kaynakları dolacak ve beslenecek."

Önüne gelen kuyu açmasın

YERALTI su kaynaklarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ulusoy, kuyu açılırken özellikle DSİ’nin titizlik göstererek, kaçak kuyu açılması gibi konularda gereken yaptırımı uygulaması gerektiğini söyledi.

Yer altı sularının tüketilmesinin su sıkıntısının boyutunu büyüteceğini bildiren Ulusoy, önüne gelen herkesin ve küçük boyuttaki bahçe sahiplerinin kuyu açmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Ulusoy, "Kontrolsüz, rastgele kuyu açılması yer altı suyu kaynaklarını tüketeceğinden, yakın gelecekte problemler yaratır" dedi. Eğer ekonomik üretim olacaksa kuyu açılmasına izin verilmesi gerektiğini ifade eden Ulusoy, sulama sisteminde de "yağmurlama" sisteminden "damlama" sistemine geçilmesinin yarar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Su yok eyleme devam

MAMAK’ta bazı mahalle sakinleri, 10 günü aşkın süredir su alamadıkları gerekçesiyle Natoyolu Caddesi’ni dün de trafiğe kapattılar.

Mamak ilçesindeki Ege, General Zeki Doğan, Tuzluçayır, Şahintepe ve Şirintepe mahallesi sakinleri, başkente yeniden su verilmesine rağmen, mahallelerine su verilmemesi nedeniyle önceki gün başlattıkları eylemlerine dün de devam ettiler.

Natoyolu Caddesi üzerindeki General Zeki Doğan kavşağı civarında toplanan mahalle sakinleri, kavşağa oturarak yolu trafiğe kapattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek aleyhinde sloganlar atan mahalle sakinleri, Gökçek’i istifaya davet ettiler.

10 günü aşkın süredir su alamadıklarını ve en temel ihtiyaçları için bile su bulamadıklarını ifade eden vatandaşlar, Ankara’nın diğer bölgelerine su verilirken kendi bölgelerine su verilmemesine tepki gösterdiler. Arabalarıyla yoldan geçen vatandaşlar da korna çalarak, mahalle sakinlerine destek verdi. Natoyolu Caddesi’ni bir saat süreyle trafiğe kapatan mahalle sakinleri daha sonra dağıldı.

4 aydIr taŞIma suyla yaŞIyorlar

HAYMANA’
ya bağlı Oyaca Beldesi’nde vatandaşlar dört aydır susuz. Beldeye tankerlerle su taşınıyor. Oyaca Beldesi, dört aydan beri tankerlerle su taşıyarak ihtiyaçlarını karşılıyor. Yaz dönemini susuz geçiren vatandaşlar Deveci Bölgesi’nde sondaj vurularak 110 metreden çıkarılan suyun yerleşim alanına bir an önce getirilmesini istiyor. Beldeye su getirilmesi için altyapı çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Oyaca Belediye Başkanı Duran Özkan, 4 aydan beri beldenin susuz kaldığını, tankerlerle taşınan suyla vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını söyledi. Günde 20 tanker su taşıdıklarını, sondajla çıkan suyun biran önce depoya aktarılmasına uğraştıklarını kaydeden Belediye Başkanı Özkan, "Kısa sürede beldemizi suya kavuşturma çabasındayız. Ancak bu konuda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı kendisini bilmezler su pompalarının borularını kırmış ve su deposunun motoruna hasar vermişler. Konuyu Jandarma Ekipleri’ne illettik. Gerekli soruşturma başlatıldı. Bunu yapanlar tüm beldeye zarar vermiştir" dedi. Oyaca Beldesi’nde yaşayan vatandaşlarda yaşanan su sıkıntısına tepki göstererek, bu rezaletin bir an önce bitmesini istediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!