Gebelik kanserleri gözden kaçmasın

Jinekolojik kanserler bazen gebelik muayeneleri sırasında yakalanıyor. Jinekolojik kanserler arasında ilk sırayı rahim ağzı (serviks) kanseri alır.

Yaklaşık olarak 1000 gebenin 1’inde rahim ağzı kanseri görülür. Bu yüzden daha önce düzenli jinekolojik kontrolü ve smear testi yaptırmamış tüm gebeler, ilk kontrole geldiğinde mutlaka rahim ağzının değerlendirilmesini talep etmeliler. 

Rahim ağzı muayenesi sırasında ne yapılır?

Bu muayene sırasında smear testi için sürüntü alınmalı. Muayene sırasında rahim ağzı şüpheli görülen veya smear test sonucu şüpheli pozitif gelen gebelere kolposkopik inceleme yapılmalıdır. Kolposkopi sırasında gerekli görülmesi halinde rahim ağzından biyopsi yapılabilir. 

Gebelik sırasında rahim ağzından biyopsi yapılması sakıncalı mı?

Gebelik sırasında rahim ağzından biyopsi yapmanın gebeliğe olumsuz bir etkisi olmaz.

 Kanser tanısı konursa ne yapılır?

Biyopsi sonucu rahim ağzı kanseri tanısı konanların hastalığının evresi, gebelik haftası, hastanın yaşayan çocuğunun olup olmaması, gebeliğin devamını isteyip istememesine göre değerlendirme yapılır.

 Kanser bebeği etkiler mi?

Kanserin mevcut olan gebelik üzerine olumsuz bir etkisi yoktur. Hangi evrede olursa olsun bebek hastalıktan etkilenmez. Ancak bazı olgularda erken doğum gözlenebilir.

 Gebeliğin devamı istenmiyorsa?

Mevcut gebeliğin devamını istemeyen olgularda, kanser nedeni ile gebelik tahliye edilir. Takibinde o hasta için uygun olan tedavi seçeneği uygulanır. Hastalığın rahim ağzında sınırlı olduğu erken evre olgularda, cerrahi tedavi uygulanır. Rahim ağzı kanserinin cerrahi tedavisinde rahmi çıkartmak yeterli değil. Rahim etraf dokuları da içine alacak şekilde geniş olarak, ana damarların çevresindeki lenf bezleri ile birlikte çıkartılmalıdır. Hastanın yaşı genellikle genç olduğundan bir zorunluluk yoksa menopoza girmesin diye yumurtalıklar alınmaz. Kanser rahim ağzında sınırlı değil ve etraf dokulara yayılım gösteren ileri evrede ise hastaya cerrahi yapılamaz ve radyo-kemoterapi uygulanır.

 Gebeliğin sürmesini isteyen hastalara nasıl bir tedavi programı uygulanır?

Mevcut gebeliğin devamını isteyen hastalar için gebelik haftası ve hastalığın evresi önemli. Genel olarak rahim ağzında sınırlı kalmış erken evre olgularda ve tanı konulduğunda gebelik haftası 24’üncü hafta üzerindeyse bebeğin doğduğu takdirde yaşayabileceği gebelik haftasına kadar (yaklaşık 34-35 hafta) beklenebilir. Ancak bu bekleme süresi içinde hastalığın nasıl bir seyir gösterebileceğini kestirmek imkansız. Literatürde yayınlanan makalelere bakıldığında, bu şekilde beklenilmiş hastaların çok büyük bir kesiminde hastalıkta ilerleme gözlenmemiştir. Ancak bekleme süresi ne kadar uzun tutulursa, hastalığın ilerleyebileceği çok ayrıntılı anlatılmalı ve hasta onayı alınmalıdır. Bebek dışarıda yaşayabileceği haftaya erişince, doğum sezaryen ile gerçekleştirilir. Sezaryen işlemini takiben aynı seansta ya da rahim küçüldükten sonra (3-4 hafta) kanser cerrahisi uygulanır.

Yumurtalık kanseri ikinci sırada

Gebelik sırasında ortaya çıkan kanserler arasında yumurtalık (over) kanseri ikinci sırada yer alır. Yaklaşık 10 bin gebeliğin 1’inde görülür. Gebelikte ortaya çıkan yumurtalık tümörlerinin yaklaşık yüzde 95’i iyi huyludur. Gebelik sırasında yumurtalıkta bir kitle gözlendiğinde, kitlenin özellikleri ultrasonografi ile değerlendirilmelidir.
Yazarın Tüm Yazıları