Gebelik döneminde röntgen çekimi

Tıbbi alandaki radyasyon uygulamaları; radyasyonun, tümörlü hücreyi yok edebilme yeteneğine sahip olması ve radyasyondan görüntü elde edilebilme temeline dayanır.

Haberin Devamı

Bu iki özelliğinden dolayı radyasyonun hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli rolü vardır. Radyasyonun canlılarda oluşturacağı zarar ise, radyasyonun çeşidine, doz hızına ve bu doza maruz kalış süresine bağlıdır. Diş röntgenleri çoğunlukla, çürükleri, çene kemiği seviyesini, diş apselerini, ,gömülü dişleri tespit etmek için ve kanal tedavisinde sıklıkla kullanılır.
Periapikal radyografi olarak adlandırılan küçük diş filminin iyonize radyasyon dozu 0.005 mSv, panoramik radyografinin ise 0.009-0.026 mSv dir. TAEK Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nin 10. Maddesinde kişiler için etkin doz bir yılda 5mSv’i, beş yılın ortalaması ise 1 mSv’i geçmemesi gerektiği belirtilmiştir. Bu veriye dayanarak basit bir hesaplama ile yılda bine yakın diş röntgeni çektirilir ise ancak bu sınıra ulaşılabileceği açıktır.

Haberin Devamı

İLK 14 GÜNE DİKKAT

Gebelik döneminde bile 0.05mSv’nin altında alınan radyasyon dozunun; bebeğin üzerinde gelişme ve zekâ geriliği gibi kötü etkiler oluşturabileceğine dair bir kanıt yoktur. Lakin gebeliğin ilk 14 gününde embriyo radyasyona çok hassastır ve radyasyona maruz kalınır ise gebelik tamamen sona erebilir (bebeğin düşmesi vb). İlk 14 günden sonra yüksek doz radyasyona maruz kalındığında zekâ geriliği, beyin, göz ve diğer organlarla ilgili anomaliler ve büyüme geriliği olabilir. 20-25 haftalardan sonra bebek nispeten radyasyonun olumsuz etkilerine daha dirençlidir. Ancak yine de hamilelik sırasında gereksiz röntgen çekimlerinden uzak durmak gerekir. Acil bir rahatsızlık var ise karın bölgesini kurşun bir yelekle koruyarak film çekilmelidir. Gerekli bir durum yok ise röntgen filmleri kesinlikle gebelikten sonraki döneme ertelenmelidir. Klasik diş röntgeninde ağzınızın içine, küçük bir film yerleştirilir. Hasta filmi tutar. Röntgen aleti hedef dişe yönlendirilir ve röntgen çekilir. Birkaç dakika süren filmin banyosundan sonra röntgen çıkar. Son teknolojik gelişmelerden sonra ise film bilgisayara direk aktarılır. Dijital röntgen sistemlerinde daha düşük radyasyon vererek daha kısa sürede dişin filmi bilgisayar ekranına aktarılır. Doktorunuz ekrandaki film üzerinde değişik işlemler uygulayarak teşhisini daha rahat bir şekilde koyabilir. Fazla radyasyona karşı bir önlem olarak, diş hekiminiz size ön tarafınızı kaplayan bir kurşun önlük veya boyunluk giydirebilir.

Yazarın Tüm Yazıları