Gazeteci kitapları

"İnönü ile Çileli Yıllar"ı Mutlu Tuncer yazdı. Serdar Kızık, Ege üzerine usta işi yazılarını "İmbatı Ege’nin" kitabında topladı. Alaattin Gürırmak ise, doğduğu Simav’ı kaleme aldı.

EYLÜL, o gün başlamıştı. Mutlu Tuncer’in yeni kitabı, "İnönü’yle Çileli Yıllar"ı alıp, Alaçatı’da bizim Can’ın "Köy Kahvesi"ne oturup ilk sayfasından itibaren okumaya başladım. Bu arada artık yaşı şimdilerde ortalara yaklaşmış olan sevgili dostum Mutlu Tuncer’in gençlik yıllarını düşünmeye başladım.

Ender Coşkun, Fatih Çekirge, Hakan Akarcalı, Mutlu Tuncer, Ergun Babahan, Yücel Arı, Mustafa Abadan, Yılmaz Özdil, Ahmet Aydın, Yılmaz Soytürk, Ergun Gümrah gibi daha bir çok kardeşimi hatırladım.. Bunlar inanılmaz derecede anadan doğma donanımlı, sınırsız ataklıkta, müthiş bir özgüven taşıyan afacan gazeteci kardeşlerimdi. 1980’li yılların Yeni Asır’ında tozu dumana katarlar, her haberin altından kalkarlar, manşetlerden inmezlerdi. Kimi hala ulusal medyanın zirvesinde, kimi ise Mutlu Tuncer gibi araştırma, kitap yayınlama ve yayıncılık işlerine daldı.

Mutlu’yu o yıllarda daima zaptedilmez bir gazeteci heyecanı içinde atak ve savaşçı bir kimlikle hatırlıyorum. Tepeden inmiş, tek gün muhabirlik yapmamış snop gazeteci-yazarların egemenliğindeki şimdiki medyayı gördükçe, Mutlu ve arkadaşları gibi muhabirlikten yetişme, haberi kutsal sayan, afacan gazeteci kuşakların önünde eğilirim.

İNÖNÜ’LÜ YILLAR

Kitabın ilk on sayfasını okuduktan sonra antika pazarına yollandım. Rastlantının bu kadarı olmaz!. Antikacı Hasan, elindeki eski bir İnönü fotoğrafını ısrarla bana sattı (yan sütunlarda yayınlıyorum). "Öndeki başı briyantinli sırtı dönük kişi, İhsan Alyanak’mış" diye bir de pazarlamasını yaptı. Meydan çayhanesine oturup fotoğrafa uzun uzun baktım, sonra yine Mutlu’nun kitabına daldım.

Mutlu’nun babası meşhur "Ocak Gazetesi" sahibi Acar Tuncer’in, tek partili, tek şefli İsmet Paşa döneminde fikirlerinden dolayı mahkum olduğunu biliyoruz. Mutlu doğal olarak "Demokrat Partili ve İnönü karşıtı" bir ailede yetişti. Ancak İnönü’lü Yıllar’a olan ilgisi sadece bir ailevi pozisyon alışından değil, öteden beri o dönemi en ince ayrıntısına kadar araştırmak isteğinden ileri geliyor.

İşte bu dürtü sonucunda "İnönü’yle Çileli Yıllar" ortaya çıkmış. Yakın Tarih Araştırmaları Dizisi’nden birinci kitap olarak yayınlanan eser, 1938-50 yıllarını kapsamakta. Atatürk’ün son günlerinden başlıyor, önce bizi İnönü-Atatürk karşıtlığına götürmekte, sonra İnönü’nün tartışmalı cumhurbaşkanı seçilmesini, Bayar’ın istifasını, İnönü’nün cumhurbaşkanı olarak ilk icraatlarını, Atatürk’ün naaşının kaldırılmasındaki perde arkası olayları gözler önüne seriyor.

Yazarımız şunları söylemekte: "Amacım İnönü’yü eleştirirken, birilerini yüceltmek değil. Babadan kalma bir husumetim de yok. Örneğin kitabımın devamında ocak ayında çıkacak olan "Beyaz İhtilal ve 1960 Gece Baskını" kitabımda bu kez Demokrat Parti’nin tüm hatalarını gözler önüne seriyorum.

BOŞVER ABİ

Atatürk’ün bu gelmiş geçmiş dönemler içinde en iyi lider olduğu düşüncesindeyim. Kimse, onun izinden gitmemiş. İnönü bile.. Bu memleket, geçmişte "Boşver abi" demeyenlerin alın teri ve kanı sayesinde kurtarıldı. Kurtarıldıktan sonra, kim nerede hata yaptı ise, onu gözler önüne sermek görevimizdir". (Kitap Edinme: Belsan: 0.232 422.44.44)

Sırtı dönük kişi, İhsan Alyanak mı?..

İsmet İnönü’nün bir İzmir gezisi esnasında 1955’li yıllarda çekilmiş bu fotoğraftaki, arkası dönük ve özenli saçları taranmış kişinin zamanın CHP İzmir Gençlik Kolu Başkanı İhsan Alyanak olduğu ileri sürülmektedir. Keşke "Büyük Başkan" sağ olsa idi, ona sorup gerçeği öğrenebilseydik. Ben bu fotoğrafı, kamuoyunun yorumuna sunuyorum.

Baba oğul gazeteciler

Ocak gazetesi sahibi Acar Tuncer, İzmir’in eski ve kadim gazeteci yazarlarındandır. Oğlu Mutlu Tuncer ise, 1980’lerden sonra parlamış çalışkan ve araştırmacı bir gazetecidir. Yaşayan baba-oğul gazeteci olarak İzmir’de önemli örnektirler.

Ege’yi imbat gibi sevmek!

"Cumhuriyet" gazetesi yazarı Serdar Kızık’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı’ndan yayınlanan "İmbatı Ege’nin" isimli yeni kitabı, Ege’yi imbat gibi sevip kucaklayan bir duyarlı yazarın çalışmalarını belgeliyor.

Serdar Kızık, yeni kitabında Alaçatı’dan Efes’e, Kaz Dağları’ndan Urla’ya, Yalıkavak’a, Birgi’ye uzanan bir coğrafyada tarih, kültür süzgecinden geçen usta işi yazılarında yöre sorunlarını gündeme getirmekte. Bazen Dalyan’ın gizemini sunarken, kimi zaman Karantinalı Despina ile bizi buluşturuyor. Halikarnas Balıkçısı çizgisinde ilerleyen bir Egeli yazarın kitabı gerçekten bir sevda güldestesi gibi.

"İmbatı Ege’nin" kitabını, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nden (Tel: 441.69.39) veya İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden (Tel: 482.11.70) edinebilirsiniz.

Dürüst ve inançlı gazeteci

Çok sevip takdir ettiğim gazeteci Serdar Kızık, ülkesinin sorunlarına yurtseverce, yöresi Ege’nin sorunlarına ise duyarlı yurttaş olarak sahip çıkar.

Simav’ın anı defteri

Tarihte Simav, Simav’da Yaren Geleneği, Kestane Dağı gibi kitaplarından sonra Simav doğumlu gazeteci Alaattin Gürırmak, doğup büyüdüğü beldesi üzerine 4. kitabını "Simav’ın Anı Defteri" ismiyle yayınladı.

Simav Kaymakamlığı’nın 140. kuruluş yıldönümü anısına Kaymakam Samet Ercoşkun’un bastırdığı kitapta Alaattin Gürırmak’ın Simav üzerine 43 inceleme-araştırma yazısı yer almakta. Kaymakam Ercoşkun, "Gazeteci Alaattin Gürırmak, Simavlılar tarafından sevilen, üretken, araştırmacı, hepsinden önemlisi doğduğu toprakları unutmamış vefalı bir gazetecidir. Kaymakamlığımızın web sitesindeki makalelerinin ilgi ile takip edilip okunduğunu fark ettik. Simav’ı daha geniş kitlelere tanıtma çalışmalarımız bu eserin çıkmasına neden olmuştur" dedi.

Alaattin Gürırmak, Ege Telgraf, Bulvar, Günaydın, Yeni Asır, Sabah, Haber Ekspres gazetelerinde çalıştı. Çeşitli kültürel sergiler düzenledi, dört ödül kazandı. Bir ara Sudan Fahri Konsolosluğu görevini üstlendi. (Kitap Edinme, Yazar: 0.532.654.52.74 Bilgi, Kaymakamlık: www.simav.gov.tr)
Yazarın Tüm Yazıları