Gazeteci Bünyamin’i kurtarmak

2014’ün ikinci günü saat 21.30’da Facebook sayfama bir göz atayım dedim. Mesajlar arasında ‘Bünyamin Aygün düşman değil gazetecidir.’ notu gözüme ilişti. Notu 70’li yılların Başbakanlık muhabirlerinden duayen gazeteci Işın Erşen göndermiş. Altına da http://chn.ge/1dX6Z1M İnternet linkini eklemiş başka bir şey de yazmamış. Önce virüs mü diye düşündüm ama yine de linki tıkladım.

Haberin Devamı

Change.org sitesi açılınca sayfada ‘Birleşmiş Milletler ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı: #BünyaminAygünSerbestBırakılsın- Kampanyaya İmza Ver! Notuyla karşılaştım. Altında da ‘Kampanyayı sosyal ağlarda paylaşarak ya da arkadaşlarına duyurarak daha çok imza toplanmasını sağlayabilirsin’ notunu görünce hemen imza vererek görüşünü paylaş bölümüne şu notu yazdım.

GAZETECİLERİ NEDEN KAÇIRIYORLAR?

“Gazeteciler susturulursa kamuoyunu bilgilendirecek kimse kalmaz. Çatışma bölgelerinde katiller, diktatörler istedikleri gibi at oynatırlar. Yaptıkları katliamlardan işkencelerden kimsenin haberi olmaz. Gazeteci halkın sesidir, kaçırarak susturmak isteyenler pisliklerinin ortaya çıkmaması için bu yollara başvururlar. Bünyamin Aygün'ün şartsız ve derhal serbest bırakılması, bıraktırılması gerekir”.

Haberin Devamı

TWITTER VE FACEBOOK’TAN DESTEK

Ardından hemen bir tweet attıktan sonra Facebook sayfamda şu notla paylaştım ‘Değerli Arkadaşlarım, Meslektaşlarım, bazı arkadaşlarım bu link Virüs mü? Diye uyardılar. Bu bir virüs değildir. Gazeteci arkadaşımıza sahip çıkmak için düzenlenen bir kampanyadır. Gazete fotoğrafçısı arkadaşımız Bünyamin Aygün, röportaj yapmak üzere gittiği Suriye'de muhalif gruplarca kaçırıldı. Bünyamin Aygün’ün serbest bırakılması için bir imza kampanyası başlatıldı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın göreve çağrıldığı ‘Change.org’ sitesinin kampanyasına katılmak için aşağıdaki linke tıklayıp destek olabilirsiniz. Peşin teşekkürler’.

Gazeteci Bünyamin’i kurtarmak

CHANGE.ORG'DAN GELEN MESAJ

Arkadaşlarım Facebook’ta her paylaştığında e-mailime ‘Şu arkadaşınız da paylaştı, teşekkür ederiz’ mesajı ve son olarak şu bilgi notu geldi. Hilmi Hacaloğlu tarafından başlatılan #BünyaminAygünSerbestBırakılsın kampanyasını imzaladın ve yaşadığı dünyayı değiştirmek için Change.org'u kullanan 50 milyon insana katıldın. Muammer, biz bu siteyi dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için insanları bir araya getirmesi umuduyla kurduk, senin de bunun bir parçası olduğun için çok heyecanlıyız. Teşekkür ederiz ve Change.org'a hoş geldin! Herkes bir kampanya başlatabilir. Sitemiz nerede olursa olsun bir kişinin kampanya başlatmasına olanak sağlar. Kampanya başlatmak ücretsizdir ve değiştirmek istediğin herhangi bir şey hakkında olabilir. Kurucu-Ben Rattray.

Haberin Devamı

ÇATIŞMA ÇIKARSA ARADA KALMAMAYA DİKKAT ET

Bünyamin Aygün’le Temmuz ayında Mısır’daki olayları ve ardından gelen darbeyi izlerken tanışmıştım. Ben Hürriyet, o da Milliyet için Kahire’ye gelmişti. Uluslararası olayları izlerken aynı haberleri yapmamak için prensip olarak yalnız çalışırım. Diğer gazeteci arkadaşlarla aynı otelde kalsam bile olayları izlemek için sabah ayrılırım, akşam döndükten sonra ya otelde ya da dışarıda yemekte beraber olurum. Ancak Bünyamin ilk kez Kahire’ye geldiği için gösterilerin olduğu yerleri, çatışma çıkabilecek alanları, tehlikeli olabilecek meydanları anlatıp çok dikkatli olması gerektiğini zira göstericiler arasındaki aşırı grupların her an güvenlik güçleriyle çatışabileceğini ve arada kalmamaya dikkat etmesi gerektiğini söyledim.

Haberin Devamı

TAHRİR MEYDANI'NI GÖRÜNTÜLEMEK

Bünyamin’le konuşurken, Kahire'de 17 Ağustos’ta Fetih Camii olaylarını TRT adına izlerken gözaltına alınan ve 114 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıktan sonra 2 Ocak günü İzmir’e annesini görmeye gelen Metin Turan yanımıza geldi. Meğer Bünyamin’le hemşeriymişler. Tahrir meydanına birlikte gitmeye karar verdik. Meydana açılan yollarla Tahrir’de, bir milyona yakın Mursi ve Müslüman Kardeşler aleyhtarı gösterici ellerinde pankartlar alanı hınca hınç doldurmuştu. Kalabalığı gösteren birkaç kare çekmek için binaların dibinden zar zor ilerleyerek meydanın ortasına yakın Sky TV’nin 5.ci katında kameralarını kurduğu binaya girdik. Rica minnet meydanı gören kameraların önüne geçmemek şartıyla bizi yarım saatliğine içeri aldılar. Bünyamin çok heyecanlanmıştı, biz içerdekilerin görüşünü alırken o dakikalarca meydandaki kalabalığın fotoğraf ve görüntülerini çekti, o arada benimde bir kare fotoğrafımı çekmişti. O kareyi günlerce Facebook sayfamın kapağı olarak kullandım. Binadan indiğimizde dağılarak çalışmamız gerektiğini söyledim onlar Metin’le gitti, bende göstericilerin görüşünü almak üzere kalabalığa karıştım.

Haberin Devamı

BÜNYAMİN’LE SON GÖRÜŞMEM

Ertesi gün Türkiye’den Can Dündar geldi, Bünyamin onunla çalışacaktı, otelden birlikte çıkıp Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği Kışlası’nın önündeki gösteriyi izlemeğe gittik. Vardığımızda farklı haberler yapmak için birbirimizden ayrılıp göstericilerin arasına karıştık. Bünyamin orada da yerinde duramıyor, göstericilerin arasına karışıyor, damlara çıkıyor, fotoğraf çekiyordu. O akşam ben otelimi değiştirdiğim için Kahire’de iken Bünyamin’le bir daha görüşemedik sadece bir iki kez telefon etti, birde Türkiye’ye döndükten sonra fotoğraf sergisi açtığını duyduğumda arayıp tebrik ettim. Son görüşmem o oldu.

http://chn.ge/1dX6Z1M LİNKİNDEKİ KAMPANYAMA KATILIN

Haberin Devamı

Ben yurt dışı görevindeyken Bünyamin’in kaçırıldığını öğrendim. Bugün de hurriyet.com.tr’de “Gazeteciler ve basın meslek örgütleri, Suriye'de kaçırılan ve 38 gündür kendisinden haber alınamayan Milliyet muhabiri Bünyamin Aygün için yürüyüş düzenliyor. 5 Ocak Pazar günü saat 14.00’te Galatasaray meydanında başlayacak ve Tünel meydanına yürüyüşle devam edecek olan eylemde, ‘Bünyamin Aygün serbest bırakılsın’ çağrısı yapılacak” haberini okudum. Gösteriye katılamayacağım ama ‘Change.org’ta http://chn.ge/1dX6Z1M linkindeki #BünyaminAygünSerbestBırakılsın kampanyasına herkesi katılmaya davet ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları