Güncelleme Tarihi:
Türk polisinin 177 yıllık tarihinde kullandığı silah, mühimmat, araç gereç, kıyafet, haberleşme araçları, fotoğraflar ve tarihi belgeler, Ankara’daki Türkiye’nin ilk Polis Müzesi’nde sergileniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM) Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı bünyesindeki müze, Dikmen Ek Hizmet Binası yerleşkesinde yer alıyor. Bin 518 metrekare alana sahip müze, Sultan Abdülmecid döneminden bugüne kadar emniyet teşkilatının geçmişini tarihi bir kronoloji içerisinde yansıtıyor. Müzede canlandırmalar da bulunuyor. Polis Müzesi’nin koleksiyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilmiş 24 adet kültür varlığı da yer alıyor.
Altı bölümden oluşan müzenin A, B ve C sergi alanlarında Türk polisinin tarihteki yerinin anlatıldığı bölümde tarihi kıyafetler, polis tarihi kronolojisi, Osmanlı Polis Teşkilatı’nın yapılanması, madalya ve nişanlar, Osmanlı karakol maketleri, tarihi canlandırmalar, kahraman polisler, Türk edebiyatında polisiye romanlar, silahlar, polisin kullandığı bisikletler, motosikletler, otomobiller ve helikopter sergileniyor.
D bölümünde Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun anlatıldığı prodüksiyon, kriminal ve bomba imha canlandırma alanları ile polis köpeklerinin tanıtımı yer alıyor. E bölümünde modern silahlar ve teçhizatlar, güncel polis ekipmanları, güncel polis kıyafetleri, 15 Temmuz alanı, şehitlere ait eşyalar, şehitler prodüksiyonu, şehit künyeleri, tarihi dokümanlar, tarihi fotoğraflar ve yabancı devlet teşkilatlarından gelen hediyeler bulunuyor. F bölümünde ise zırhlı polis araçları açık alanda görülebiliyor.
EGM Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanı, 1. Sınıf Emniyet Müdürü Ayşegül Özcan, müzeyle ilgili şunları söyledi: “Bir asır önce temelleri atılmaya çalışılmış ancak Osmanlı Devleti’nin de içinde yer aldığı savaş koşulları nedeni ile nihayete eremeyen polisliğe ait bir müze açma fikri yapılan birkaç çalışmayla sınırlı kalmış. Toplanan kısıtlı eserler ise teşhir edilemeden yıllarca muhafaza edilmiş. 9 Nisan 2021’de açılan Polis Müzesi ile polis tarihi yeniden hayat buldu ve tüm yaşanmışlıkları ziyaretçilerine de yaşatmayı hedef bildi.
Sadece Türk Polis Teşkilatı’nın geçmişinden değil aynı zamanda Türk milletinin karakterinden de izler taşıyan müzemiz, Türk Polis Teşkilatı’nın 200 yıla yakın tarihine yaslanan sütunları üzerinde yükselen bir anıt niteliği taşıyor. Bu anıtın kaidesi üzerinde ise sadece polis üniforması giyenlerin değil, şanlı bir milletin kahramanlıklarla dolu mazisi yükseliyor. Müzemiz, Türk Polis Teşkilatı tarihini yakından tanımak ve hissetmek isteyen tüm ziyaretçilerini ve meraklılarını bekliyor.”
Osmanlı Dönemi’nde 1911 yılında İstanbul Polis Mektebi bünyesinde Polis Müzesi açılması planlandı ancak savaş koşulları nedeniyle çalışmalara ara verildi. O dönem ki hayal, geçen yıl 9 Nisan 2021’de müzenin açılışıyla gerçek oldu.
Müzede Atatürk’ün Amasya Kongresi’nden sonra Sivas’a giderken kaybettiği çantasının bir polis tarafından bulunması olayı da canlandırılıyor. Milli Mücadele’yi başlatmak için Ordu Müfettişi olarak Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa’nın plan, çeşitli belge ile notlarının bulunduğu çantası Amasya’da kayboldu. Milli Mücadele’nin ‘şifrelerini içinde barındıran’ çanta uzun süren aramalardan sonra komiser muavini Osman Nuri Efendi tarafından bulundu. Çanta, içerisindeki belgelerle Mustafa Kemal Paşa’ya ulaştırıldı. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa, 26 Haziran 1919’da, çantayı bulan Osman Nuri Efendi’ye özel selamının iletilmesi, 50 lira para ödülü ve kol saati hediye verilmesine ilişkin bir telgraf gönderdi.
Müzede, 2016’da Nusaybin’de canlı bombanın üzerine atlayarak 42 polisin hayatta kalmasını sağlayan Zehir isimli köpek de unutulmadı.
Bekçilerin eskiden gece nöbette olup olmadıklarını kontrol etmek için kullanılan antika bekçi saati de müzede bulunuyor.
Polislerin soğuk havalarda ısınmak için kullandıkları eski cep sobası da müzede yer alan eşyalardan.
Emniyet teşkilatında kullanılan ilk bomba imha robotu.
At üzerinde Subaşı canlandırması.
Zırhlı polis araçları.
Geçmişten günümüze polis kıyafetleri de müzede sergileniyor.
Müzede, emniyet teşkilatının eskiden kullandığı parmak, mengeneli gibi çeşitli kelepçe örnekleri de görülebiliyor.
Polis kemer tokaları.
Polis armaları.
Müzede 1981-2011 yılları arasında Türk Polis Teşkilatı’nca kullanılan polis helikopteri de yer alıyor.
Emniyet teşkilatının geçmişte araçların hızlarını tespit edebilmek için kullandığı radar tespit sistemi.
Emniyet teşkilatında parmak izi ilk defa 1916’da kullanıldı. Müzede Osmanlı Dönemi’nde fotoğraf makinesi ve parmak izi ile olay yeri incelemesi de canlandırılıyor.
Müzenin en ilginç eşyalarından birisi de yüz kemik tarama aleti.
Muştalı tabanca.
Baston görünümlü tüfek.
Emniyet teşkilatında bisiklet ilk defa 1919’da kullanıldı. Müzede bisikletli polis birliği de canlandırılıyor.
Yerli ve milli silah sanayisinin temellerini atan Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigil’e ait bir tabanca da müzede bulunuyor.
Eski Başbakan Mesut Yılmaz’a ait şahsi tabancalar da müzede sergileniyor.
Eski parmak izi kayıt kamerası
Müzede karakol canlandırması da Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Hulusi Kentmen’in karakoldaki başkomiser rolüyle yapılıyor.
Emniyet teşkilatının kullandığı küçük tabanca örneklerinden.
Polislerin geçmişte kullandıkları telsizler.
Müzede geçmişte bomba imha uzmanlarının kullandığı ekipmanlar da yer alıyor.
1966 model Chevrolet marka polis arabası.
1984 model Renault polis arabası.
1951 model polis cipi.
Eski polis kimlikleri
Şehit polislerin kişisel eşyaları.
Polis Müzesi, pazar günleri hariç haftanın altı günü 10.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Müze ayrıca www.polismuzesi.com internet adresinden de sanal olarak gezilebiliyor.