3)Sevinç Simit Salonu
– İSTANBUL
Tam 13 şubesi var. Ama şarkıcı Sibel Tüzün’ün favorisi, Mecidiyeköy’deki. Şöyle anlatıyor: “Çocukluğumun geçtiği Mecidiyeköy’de sokak arasında küçücük bir simit fırınında hayatımın en lezzetli en çıtır simitleriyle tanışmıştım. Yine yıllar sonra Mecidiyeköy Meydanı’nda Sevinç’te çocukluğumun tadıyla karşılaştım. Sevinç’in her daim taze, lezzetli, mis gibi simitleri muhteşem... Paskalya çöreklerinin de tadına bakmayı unutmayın...” Mecidiyeköy Yolu Cd. No:8, 34387 Şişli/İstanbul - (0212) 216 95 77
4) Asırlık tarih
Balat Tarihi Taş Fırın – İSTANBUL Odun ateşinde pişen simitler her zaman çıtır çıtır. Fırının bulunduğu binanın ön cephesinde 1923 tarihi Osmanlıca ve Latince rakamlarla yazılmış olsa da fırının tarihi yüzyıllara dayanıyor. Mehmet Yaşin, Balat Tarihi Taş Fırını’nın yaptığı simitler için, “Özellikle yanında beyaz peynir olunca tadına doyum olmuyor’ diyor. Balat, Vodina Cd. 82/A, 34087 Fatih/İstanbul (0212) 524 86 11
5) Başkentin en popüleri
Simit-çii – ANKARA
Başkentin en popüler simitçisi. Çıtır çıtır... O ciddi havayı dağıtmak için en güzeli, en lezzetlisi. Kalori hesabı yapmayın, afiyetle yiyin... Mutlukent, 1945. Cd. & 1947. Sk. No:4, 06800 Çankaya/Ankara- (0312) 236 26 66
6)Gevrek bir hayat biçimi
Zeynel Ergin Gevrek Fırını - İzmir
1962’den bu yana İzmirlilerin hem gönül hem de damaklarının gevrek ve lezzet birincisi. Aynur Tartan, simidi ‘yüzme bilmeyenler için’ diye tanımlıyor ve şunları söylüyor. “İzmir’de gevrek bir hayat biçimidir. Usta ellerde şekle giren gevrekler kaynayan pekmezli suda haşlanır. İnceliğini, gevrekliğini hamuruna, pekmezli suyuna, kara fırına ve usta ellere borçlanır.” Alsancak, 1466. Sk. no: 2, 35220 Konak/İzmir- (0232) 403 40 04
7)Uzun kuyruklara hazır olun
Göztepe Gevrek - İzmir
Göztepe’den gevrekli ve lezzetli bir durak. Sabahları erken saatte önünde kuyruklar oluyor. İzmir’e gittiğinizde bu lezzetten mahrum kalmayın. Göztepe, Mithatpaşa Cd. No: 893/A, 35290 Konak/İzmir - (0232) 285 08 41
8)Tamamen katkısız
Yeni Şafak Simit Fırını - Rize
Rize’nin meşhur susamsız, kel simidi. Pekmez suyunda kaynatılıyor, katkısı maddesi içermiyor. Meraklısına Aynur Tartan(dan not: Aynı gün tüketilmezse bayatlıyor. O zaman hemen Yeni Şafak Simit Fırını’na koşuluyor. Kel simitler günlük tüketiliyor.Yeni Şafak Simit Fırını - Kirazlık, 53300 Pazar/Rize – 0 464 612 52 89
9) 200 yıllık tat
Bereket Fırını – KUZEY KIBRIS, Lefkoşa
Arasta içindeki bu 200 yıllık fırının ilk sahipleri Ermeni, ikinci sahipleri Rum, son sahipleri ise Kıbrıs Türk’ü şahane bir aile. 200 yıllık çıtır çıtır simit ve hellimli pide geleneğini görev başında oldukları 80 yıldan beri sürdürüyorlar. Taş fırından çıkan çıtır lahmacun da liste başı. Bereket Fırını - Yavuz Selim Sk, Lefkoşa 99010 - (0392) 444 11 66
10)Taşfırından başyapıt
Döşeme Simit Fırını – ADANA
Mahallenin adıyla anılan muazzam bir simitçi. Adana’nın pek çok yerine simit bu fırından dağılsa da sabah saatlerinde fırından sıcak sıcak alınan simitin lezzetini başka bir yerde yakalayamazsınız. Tam bir taş fırını başyapıtı. Dışı çıtır, içi yumuşak... Yeme de yanında yat... Döşeme, Karaisalı Sk, 01130 Seyhan/Adana- (0322) 433 35 03