Güncelleme Tarihi:
Oruçluyken banyo yapmanın dini hükmü, Ramazan ayında gündeme gelen konulardan oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili yaptığı açıklamalara odaklanan Müslümanlar, banyo yapmak orucu bozar mı? sorusunun yanıtına yoğunlaştı. Özellikle hijyen konusunda hassas olan ancak yıkanmanın oruca etkisi konusunda tereddüt yaşayanlar Diyanet'in bu konudaki açıklamalarını araştırıyor. Peki, oruçluyken banyo yapılır mı? Banyo yapmak orucu mekruh eder mi, zedeler mi? İşte, o konu hakkında Diyanet'in yanıtı.
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/199).
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387).
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.