Güncelleme Tarihi:
Özkan, Türkiye'de daha çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiÅŸen Trabzon hurmasını 8 yıl önce Lapseki'deki 4,5 dönümlük arazisine 100 fidan dikerek yetiÅŸtirmeye baÅŸladı.
Halk arasında "cennet meyvesi", "Japon elması" veya "ballı hurma" olarak da bilinen, ana vatanı Çin ve Japonya olan, Türkiye'ye ilk kez Trabzon üzerinden giriÅŸ yaptığı için bu adla anılan meyvenin taze olarak satışından istediÄŸi geliri elde edemeyen Özkan, 4 yıl önce bu meyveyi kurutup satmak istedi.
İlk yıl meyvenin kabuklarını elleriyle tek tek soyan Özkan, daha sonra bu iÅŸlem için kendi tasarladığı makineyle iÅŸleme kapasitesini saatte 100 kilograma çıkardı.
Hasat sonrası 40-45 gün süren soyma, kurutma ve paketleme iÅŸlemlerinin ardından ürünlerini satışa sunan Özkan, bu yöntemle tazesine göre 2 kat daha fazla kar elde ediyor.
"BAHÇEME DE AYRI BİR YER DAHA YAPARAK DAHA FAZLA ÜRÜN İŞLEMEK İSTİYORUM"
Özkan, AA muhabirine, 4 yıldır hurma kuruttuÄŸunu ve üretim miktarını her yıl katlayarak artırdığını söyledi.
Yıllarca yaptığı hurma yetiÅŸtiriciliÄŸinin ardından bu meyveyi kurutmayı denemek istediÄŸini anlatan Özkan, "BaÅŸlamadan önce tereddüt ettim. İlk önce ailem için yaptım ve çok hoÅŸumuza gitti. İkinci yıl 500 kilogram, üçüncü yıl 1 ton kadar yaptım. Bu yıl 2 ton kadar ürün iÅŸledim." dedi.
Özkan, Trabzon hurmasının yetiÅŸtirilmesi zor bir ürün olduÄŸunu dile getirerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Bu yıl meyve bahçemdeki taze Trabzon hurmasının 1 kilogramını 50 liradan satıyorum. 4-5 kilogram Trabzon hurması iÅŸlendiÄŸinde (kurutulduÄŸunda) ağırlığı 1 kilograma düÅŸüyor ancak 500 liradan satışa sunuyorum. Allah bereket versin. Evimin balkonu üç ton kadar ürün alıyor. Bahçeme de ayrı bir yer daha yaparak daha fazla ürün iÅŸlemek istiyorum. Paketleme iÅŸlemine baÅŸladığımızda en fazla dikkat ettiÄŸimiz ÅŸey ise hijyen. Çok dikkatli bir ÅŸekilde paketleme iÅŸini yapıyoruz."
Özkan, kimi zaman pazarda kimi zaman da elden perakende olarak yürüttüÄŸü satışlarını büyüterek, toptan satış yapmayı hedeflediÄŸini sözlerine ekledi.




