Güncelleme Tarihi:
ABD’nin başkenti Washington D.C’de yer alan Kongre Kütüphanesi 32 milyon kitap, 61 milyon el yazmasıyla dünyanın en zengilerinden biri. Sadece ev sahipliği yaptığı kaynakların sayısı ile değil, aynı zamanda niteliğiyle de göz dolduruyor. ABD tarihi için çok önemli olan ‘Bağımsızlık Bildirgesi’nin ön taslağının yanı sıra, Gutenberg İncili’nin çok iyi korunmuş orjinal örneklerinden biri de kalın sütunların desteklediği kütüphanenin çatısının altında korunuyor. Bitmedi. Son 3 yüzyıldan 1 milyon gazete, 5 milyonun üzerinde harita, 14 milyon fotoğraf ve baskı da Kongre Kütüphanesi’nin muazzam arşivleri arasında. Üstelik tüm bunlar eşine az rastlanır, mükemmel bir mimarinin oluşturduğu atmosferle birlikte geliyor.
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE), ‘Dünya Üniversiteleri Sırlaması 2018’de dünya çapında güçlü rakiplerini sollayarak ilk sıraya yerleşen Oxford, 1602’de kurulan Bodleian Kütüphanesi ile de zirvede. Kütüphane Avrupa’nın en eskilerinden biri ve dünya tarihine yön veren metinlerden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında Magna Cartan’nın 4 kopyası, bir Gutenberg İncili ve 1623’e tarihlenen Shakespeare oyunlarının ilk toplu basımı ‘First Folio’da, Bodleian’ın incileri arasında. Kütüphane mimarisiyle de bir ikon. ‘Radcliffe Camera’ adı verilen kütüphane binası, bugün Oxford dendiğinde akla gelen sembollerden biri.
Londra’ya yolu düşenlerin kendilerini bulduğu başlıca çekim noktalarından British Museum, nadide tarihi eserlerle tanınıyor. Ancak müzenin merkezinde yer alan okuma odasından o kadar bahsedilmez. Eşsiz, ferah ve ilham verici mimarisiyle burayı görmek için bile müzeyi ziyaret etmeye değer. Sadece atmosferiyle değil, özel kitap, el yazması ve harita gibi sayısız nadir eserle, burası ayakta alkışlanmayı hak ediyor. Önde gelen ziyaretçiler arasında Karl Marx, Oscar Wilde, Mahatma Gandhi, George Orwell, Mark Twain, Lenin ve H.G. Wells gibi yüzlerce yazar, politikacı ve düşünür de bulunuyor. İnsanı yazar yapan kütüphanelerden biri.
Kütüphane boyutlarıyla dünyanın en büyüklerinden biri. Özellikle adından da anlaşılacağı üzere nadir kitaplara ev sahipliği yapan Beinecke; Joseph Conrad, D.H. Lawrence ve Rudyard Kipling gibi birçok büyük yazarın nadir koleksiyonlarına sahip. Beinecke’in ayrıca kendine has mimari bir özelliği de biliniyor. Merkezde yer alan ve katlarla yükselen rafların bulunduğu platformun etrafı, nadir kitapları direk ışıktan korumak için özel bir camla kaplanmış.
Sıradışı eserleriyle başta tarih meraklıların hayalerini süsleyen Vatikan Kütüphanesi, 1.1 milyon kitap, 75 bin el yazmasıyla matbaanın ilk zamanlarında basılmış 8 bin 500 kitabıyla, dünyanın en eskilerinden biri. 1475’te kurulan kütüphaneyi herkes ziyaret edemiyor. Bunun için belli prosedürleri tamamlamalısınız.
Rönans mimarisinin dünyadaki en güzel örneklerinden biri olan yapı, aynı zaman sayısız klasik eserin de evi. 1 milyon kitap, 13 bin el yazması, matbaanın ilk zamanlarında basılan 2 bin 883 kitapla ve tarihi 16’ncı yüzyıla uzanan 24 bin eserle St. Marks, bir dünya hazinesi.
1848’de kapılarını açan ABD’nin en büyük ikinci kütüphanesi, 22 milyon esere sahip. Johnson ve McKim olarak adlandırılan iki yapıdan oluşan kütüphane, Orta Çağ’a ait 1.7 milyon el yazmasının yanı sıra, Daniel Defoe koleksiyonları ile Shakespeare’in ‘First Folio’sunu da ağırlıyor. Amerikan tarihinde öne çıkan figürlerinden John Adams, William Lloyd Garrison ve Nathaniel Bowditch’in koleksiyonları da burada.
British Museum Okuma Odası’ndan esinlenerek inşa edilen kütüphane, 600 binin üzerinde eserle Kanada’nın en büyüklerinden biri. Genellikle Kanadalı milletvekillerinin çalışmaları için tahsis edilen kütüphaneye, ziyaretçilere özel turlar da düzenleniyor.
New York’un sembollerinden biri olan kütüphane, 50 milyon esere ev sahipliği yapıyor, 3.5 milyon insana ise hizmet veriyor. Gutenberg İncili’nin Amerika’daki ilk kopyasının da yer aldığı kütüphane, Hollywood’un ‘Yarından Sonra’ ve ‘Hayalet Avcıları’ gibi filmlerde yer verdiği ikonik bir boyuta da sahip. 3 bin 150 personelin görev yaptığı binada Rose Ana Okuma Salonu görülmeye değer.
Kanada’nın lider üniversitelerinden Toronto’ya bağlı Thomas Fisher, 15’inci yüzyıl Nürnberg Kroniği ve Newton Prensipleri gibi koleksiyonlarıyla öne çıkıyor. Kanada tarihi açısından birçok önemli eser de kütüphanede dikkatle korunuyor. Dünya çapında işçi hareketlerine odaklanan 25 bin nadir kitap da tüm dünyanın dikkatini çekiyor.