Güncelleme Tarihi:
Göz damlasının oruca etkisi, Ramazan ayında merak edilen konulardan biri. 11 ayın Sultanı Ramazan ayında oruç tutmak isteyen ancak ilaç kullanmak durumunda olanlar bazı detayları merak ediyor. Diyanet, oruç hakkında merak edilen soruları tek tek yanıtladı. Bununla birlikte Göz damlası, ağız yoluyla alınan ilaçlardan farklı olduğu için oruca etkisi araştırılıyor. Peki Göz damlası orucu bozar mı? Oruçluyken göz damlası kullanılır mı? İşte ayrıntılar...
Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.
Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazada olduğu gibi ma’fuv kapsamında değerlendirilebilir.