Gizemli Hepatit nedir, sorusu dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gündeme geldi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), dün yaptığı açıklamayla ülkede çocuklara bulaşan ve kaynağı bilinmeyen akut hepatit vakasının 180’e ulaştığını duyurdu. Öte yandan vakaların yarısında "Adenovirüs" tespit edildi. Aniden ortaya çıkan ve çocuklarda hızla yayılan hastalığın nedeni ise henüz bilinmiyor.
Karaciğer iltihabını tanımlamak için kullanılan geniş bir terim. Genellikle virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon olan hepatit, bazı kimyasallara maruz kalma, aşırı alkol ve bazı genetik hastalıklardan da kaynaklanabilir. Hastalarda genellikle ciltte ve gözlerde sarılık, koyu renk idrar, cilt kaşıntısı, kas ağrısı ve iştah kaybı belirtileri görülüyor.
Belirli virüslerin yol açtığı A, B, C, D ve E olarak adlandırılan beş ana hepatit türü bulunuyor. Bazı hepatitler ciddi bir soruna yol açmadan iyileşme gösterirken, bazıları uzun süreli olabiliyor.
Ancak çocuklarda rastlanan karaciğer iltihaplanmalarının bunlardan kaynaklanmadığı belirlendi.
CDC, 19 Mayıs tarihinde bir bilgilendirme toplantısı yapacağını belirterek “Çocuklarda şiddetli hepatitin nadir olduğunu unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, ebeveynleri ve bakıcıları, hepatit semptomları (özellikle cilt veya gözlerin sararması olan sarılık) hakkında bilgi sahibi olmaya ve herhangi bir şüpheyle de olsa çocuklarının sağlık hizmeti sağlayıcısına başvurmaya teşvik ediyoruz” ifadeleriyle kamuyu uyardı.
Bilim insanları aniden ortaya çıkan ve çocuklarda hızla yayılan hastalığın arka planında ne olduğunu tam olarak bilmiyorlar.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) hastalığın kaynağını araştırdıklarını açıkladılar.