Hürriyet AramaSon Dakika Haberler×
  • TV REHBERİ
  • EKRANDA
  • MUCİZE LEZZETLER
E-bültenlerGünlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2022 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
TV REHBERİEKRANDAMUCİZE LEZZETLER
Hürriyet AramaGİRİŞ
HABERLERKelebek HaberleriMagazin Haberleri

Gelmiş geçmiş en iyi 100 yerli dizi

Güncelleme Tarihi: Şubat 03, 2019 08:30

#Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Dizi#Asmalı Konak#Aşk-I Memnu
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2019 08:30
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hürriyet Pazar’ın gündem yaratan ‘En İyi 100’ soruşturmalarında bu kez sıra ‘En İyi 100 Yerli Dizi’de. Daha önce bu seri kapsamında yer verdiğimiz film, albüm, edebi eser, mimari eser, yemek ve sanat eseri listelerinde olduğu gibi bu kez de alanına hâkim ve saygın isimlerden oluşan bir jüriye başvurduk.

1/47Gelmiş geçmiş en iyi 100 yerli dizi

Hürriyet Pazar’ın gündem yaratan ‘En İyi 100’ soruşturmalarında bu kez sıra ‘En İyi 100 Yerli Dizi’de. Daha önce bu seri kapsamında yer verdiğimiz film, albüm, edebi eser, mimari eser, yemek ve sanat eseri listelerinde olduğu gibi bu kez de alanına hâkim ve saygın isimlerden oluşan bir jüriye başvurduk.

2/47Gelmiş geçmiş en iyi 100 yerli dizi

Soruşturmanın tarafsızlığıyla ilgili bir soru işareti oluşmasının önüne geçmek amacıyla, halihazırda aktif olarak projelerde yer alan oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcıları değerlendirme ekibinin dışında tuttuk. Bu konuda tek istisnamız, Yeşilçam efsaneleri oldu. Akademisyenler, TV eleştirmenleri, gazeteciler ve yazarlardan kurulu 50 kişilik jürimizin titizlikle oluşturduğu bu seçkinin de önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi Türkiye’nin popüler kültür hayatına toplu bir bakış imkânı sunacağını umuyoruz.

3/47Nasıl seçtik

Nasıl seçtik?

Listemizi oluştururken zaman ve tür sınırlaması koymadık. İlk yerli dizimiz ‘Kaynanalar’dan (1974) dijital platformlardaki yapımlara kadar geniş bir skala sunduk. Jüri üyelerimize kendilerinin sıraladığı şekliyle ‘En İyi 10’larını sorduk. Gelen listelerdeki eserleri 1’inciden 10’uncuya doğru sırasıyla ‘10, 9, 8...’ şeklinde puanladık. Listesinin ‘sırasız’ olduğunu belirten üyelerimizin yazdığı her diziye 1 puan verdik. Bütün hesaplamalar bittiğinde puanı en yüksek olandan 100’üncüye doğru sıralayarak son listeyi elde ettik. Kimi jüri üyelerimizin seçkisinde yer alan yapımlar, diğer isimlerden oy toplayamadığı için ilk 100’ün dışında kaldı. Eşit puan alan dizilere ise alfabetik sıraya göre yer verdik.

4/47Neden

Neden?

Dizi sektörü hem dünyada hem de Türkiye’de uzun süredir ‘eğlencelik’ olmaktan çıktı, popüler kültür hayatına yön veren başlıklardan biri haline geldi. Uyarlamalar ve kimi repliklerle edebiyatın, çıtası yükselen oyunculuklar ve yönetmenliğin öne çıktığı yapımlarla sinemanın, oyuncu seçimleriyle tiyatronun, şarkılarıyla müzik dünyasının, set alanlarıyla turizmin gündelik hayatımıza nüfuz etmesini sağladı. Üstelik son senelerde Türkiye’nin dünyaya duyurulmasında da diziler çok büyük rol oynadı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı rakamlara göre dizilerimiz 156 ülkeye ihraç ediliyor ve tüm dünyadaki TV içerik ithalatının yüzde 25’ini yerli yapımlar oluşturuyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise yerli dizilerin yılda 300 milyon dolarlık ihracat yaptığını, bu alanda İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya’yla birlikte ilk beş ülkeden biri olduğumuzu belirtiyor.

5/47İKİNCİ BAHAR Puanı: 240

İKİNCİ BAHAR Puanı: 240

Yayımlandığı dönem: 1998-2001

Yönetmen: Orhan Oğuz, Türkan Derya, Uğur Yücel

Senaryo: Yavuz Turgul, Sulhi Dölek, Nilgün Öneş, Kurtcebe Turgul, Muharrem Buhara, Murat Bıçak, Güliz Kucur, Ayhan Sonyürek

Oyuncular: Türkan Şoray, Şener Şen, Nurgül Yeşilçay, Ozan Güven, Güven Hokna, Özkan Uğur, Yasemin Çonka, Devin Özgür Çınar, Tan Sağtürk, Meral Okay

6/47Elçin Yahşi: All-star kadro, muazzam proje

Elçin Yahşi: All-star kadro, muazzam proje

Küçük bir pastanede sıradan bir doğum günü pastasına 3.5 milyon lira ödenen, cep telefonlarının, sosyal medyanın, HD görüntünün olmadığı hantal televizyonlu yıllar... Dizilerden hiç alışık olmadığımız bir estetikle çekilmiş renkli, canlı, kim bilir kaç çocuğa sebzeyi-meyveyi sevdiren jeneriğiyle çıktı geldi ‘İkinci Bahar’. Kayıtsız kalmak mümkün değil çünkü zaten Türkan Şoray ve Şener Şen gibi ülkece zaafımız olan iki yıldız var başrollerde. Tabii o Eskişehirli güzel kızın (Nurgül Yeşilçay), gözümüzün önünde tıfıl bir ergenden yakışıklı genç adama dönüşen çocuğun (Ozan Güven) adlarını bile bilmiyoruz daha. Fonda tadına bakamasak da lezzetinden kuşku duymadığımız yiyecekler ve Samatya, önde Ali Haydar’ın ve Hanım’ın onca sıkıntı arasında yakınlaşmaları, Afet-i Devran Neriman’ın (Güven Hokna) insanı ekrana mıhlayan aşkı, her biri tanıdık bir dolu karakterin acı-tatlı hayat gailesi. All-star kadro, muazzam proje. Yaratıcısının imzası (Yavuz Turgul) jeneriğinde olmasa da, o sadece 37 bölümde hayatımıza imza atmış. Adı ‘İkinci Bahar’, kendi ilk göz ağrısı.

7/47AŞK-I MEMNU Puanı: 170

AŞK-I MEMNU Puanı: 170

Yayımlandığı dönem: 2008-2010

Yönetmen: Hilal Saral

Senaryo: Melek Gençoğlu, Ece Yörenç

Oyuncular: Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre, Hazal Kaya, Zerrin Tekindor, Nur Fettahoğlu

8/47Ceren Şehirlioğlu: Kültürel bilinçaltımızda bir devrim

Ceren Şehirlioğlu: Kültürel bilinçaltımızda bir devrim

Sadece hikâye anlatıcılığı ve prodüksiyon kalitesiyle televizyon tarihimizde değil, kültürel bilinçaltımızda da bir devrim. 2008-2010 arası yayımlanan iki sezonda Bihter ve Behlül’ün yasak aşkıyla, ruhumuzdaki suçlu fantezilerle yüzleştik. Aile içi çok karanlık tutkular, biraz zorlasan ucuz erotik hikâyelere konu olabilecek romans, ‘prime time’ın en efsanevi anlarına dönüştü. Bihter’in öldüğü final sahnesi sırasında Türkiye’den çıt çıkmadı. Hastanelerdeki acil doktorları vardiyalarını kaynattı, bakkallar kapandı, sokakta iğne atsanız duyardınız, pizza ısmarlamaya kalksanız aç kalırdınız. Hikâyenin tutkusunun yanında ‘Aşk-ı Memnu’ dizi tarihimiz için de çok önemli bir kutsal üçlünün parlayışına sahne oluyordu. Melek Gençoğlu ve Ece Yörenç ikilisinin senaryoda daha sonra çok şahit olacağımız alametifarikası, Hilal Saral’ın kamera arkasındaki yetenekleriyle birleşti. Bu üçlü özellikle Kıvanç Tatlıtuğ’dan bir mega jön yarattı. Beren Saat ve ikonik kötü kadın Firdevs rolünde Nebahat Çehre diziyi çok ışıltılı bir yarış atı gibi koşturdu. Aynı zamanda Beethoven’ın ‘Ayışığı Sonatı’, Ajda Pekkan şarkıları, daha önce görülmemiş tasarım kıyafetleri, yalısı, bardağı, tabağı, nevresim takımı, otomobili, ruju, kahve fincanı, her küçük detayıyla bugün #hashtag’leri paramparça edecek popüler kültür parçalarıyla doluydu. ‘Aşk-ı Memnu’ sadece yasak duygularımıza değil, popüler kültürle kurduğumuz mahcup zevklerin en derinine hitap etti.

9/47Cem Yılmaz’ın listesi

Cem Yılmaz’ın listesi

1. İkinci Bahar
2. Kartallar Yüksek Uçar
3. Küçük Ağa
(1984 versiyonu)4. Süper Baba
5. Bay Alkolü
Takdimimdir6. Bizimkiler
7. Çalıkuşu (1986 versiyonu)
8. Üç İstanbul
9. Hacı Arif Bey
10. Kuruluş

10/47MUHTEŞEM YÜZYIL Puanı: 147

MUHTEŞEM YÜZYIL Puanı: 147

Yayımlandığı dönem: 2011-2014

Yönetmen: Durul Taylan, Yağmur Taylan, Yağız Alp Akaydın, Mert Baykal

Senaryo: Yılmaz Şahin, Meral Okay, Ceylan Güleç

Oyuncular: Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Nur Fettahoğlu, Okan Yalabık, Selim Bayraktar, Mehmet Günsür, Selma Ergeç, Nebahat Çehre

11/47Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu: ‘Tudors’ dizisindeki gibi, çok iyi bir kurgu

Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu: ‘Tudors’ dizisindeki gibi, çok iyi bir kurgu

Başarısının bir ayağını, 1990’ların sonundan itibaren, edebiyatta veya müzik alanında görülen Osmanlı tarihine yönelik ilgi oluşturur ‘Muhteşem Yüzyıl’ın. Ve tabii bu ilgi, güçlü bir hikâye anlatıcılığıyla buluşur. Osmanlı’nın en parlak dönemine ait güç ilişkileri, aşk ve entrikaları epik bir anlatıyla karşımıza çıkardı. 16’ncı yüzyıldaki çağdaşı İngiliz İmparatorluğu’nun benzer şekilde en ihtişamlı dönemini ekrana taşıyan ‘Tudors’ dizisi gibi, görsel ve metinsel olarak çok iyi kurgulanmış bir televizyon anlatısı sunduğu için, sadece yerel değil küresel izleyicinin de ilgisini yeterince çekti. Hem kültürel hem de siyasal olarak Osmanlı’ya duyulan ilginin arttığı bir dönemde, parlak oyunculuğu, kaliteli yapım ve yönetim altyapısı açısından, Türkiye’de televizyon dizileri açısından dönüm noktası olarak değerlendirilebilir.

12/47ASMALI KONAK Puanı: 145

ASMALI KONAK Puanı: 145

Yayımlandığı dönem: 2002-2003

Yönetmen: Çağan Irmak

Senaryo: Mahinur Ergun, Meral Okay

Oyuncular: Özcan Deniz, Nurgül Yesilçay, Selda Alkor, İpek Tuzcuoğlu, Devrim Saltoğlu, Menderes Samancılar, Şerif Sezer

13/47Feryal Pere: ‘Yüksek sosyete’ ilk kez çekinmeden yerli dizi izlediğini söyledi

Feryal Pere: ‘Yüksek sosyete’ ilk kez çekinmeden yerli dizi izlediğini söyledi

Ona ‘pazartesi sendromunu bitiren dizi’ de denirdi. İşletmeciler yayın gecesinde lokantaların ıssızlaştığından dert yanardı. Adına turlar düzenlendi, Kapadokya ihya oldu. İlk kez ‘Dicle’nin sürmesi’, ‘Bahar‘ın eşarbı’, ‘Seymen’in yüzüğü’ pazarı oluştu, objeler kapış kapış gitti. Beyaz gömlekli, romantik, yakışıklı Seymen Ağa ile New York’ta okumuş İstanbullu güzel kızın aşkına hepimiz inandık. Yan hikâyeler, karakterler ihmal edilmemişti; hepsini gerçek sandık. Müziği muhteşemdi, çok kişinin telefon zili oldu. Fon benzersizdi; eşsiz görseliyle Kapadokya. ‘Yüksek sosyete’ yerli dizi izlediğini söylemeye belki ilk kez çekinmedi! Özcan Deniz’e dokunmak için lüks gece kulübünde masanın altında emekleyen kadınlar da gördüm, otobüs turuyla gelip etrafındakileri duvara çarparak sarılmaya koşanları da... Meral Okay’ın hikâyesi, Mahinur Ergun’un senaryosu; Abdullah Oğuz’un mavi New York’uyla başladı, Çağan Irmak’ın turuncu sıcak tonlarında kalplere dokundu. ‘Asmalı Konak’ sıradışı bir işti. Büyüleyici gizleri de vardı, dümdüz gerçekleri de. Unutulmaz...

14/47SÜPER BABA Puanı: 143

SÜPER BABA Puanı: 143

Yayımlandığı dönem: 1993-1997

Yönetmen: Kartal Tibet, Osman Sınav, Orhan Oğuz

Senaryo: Sulhi Dölek

Oyuncular: Şevket Altuğ, Jülide Kural, Şevval Sam, Sümer Tilmaç, Sevinç Erbulak, Bennu Yıldırımlar

15/47Seray Şahiner: Kendi olmaktan vazgeçmeden  aile olanların hikâyesi

Seray Şahiner: Kendi olmaktan vazgeçmeden aile olanların hikâyesi

‘Süper Baba’ dizisinde Şevket Altuğ’un Fikret karakteriyle yansıttığı; bizim sinemada pek sık denk gelme şansına erişemediğimiz, Münir Özkul’un gençliğiydi sanki. Çocukken blok flütle jenerik şarkısını çalmaya çalışarak müziği vesilesiyle de olsa dahil olmaya çalıştığımız bir kolektif yaşam hikâyesi anlatılıyordu bu dizide. ‘Bana bir masal anlat baba’ diye başlayan şarkıdaki ‘İçinde İstanbul olsun’ sözü, sözde kalmamıştı. Kent mücadelesi dizinin önemli bir parçasıydı. İpek karakterinin çocuk köyüne tahsis edilmesini istediği yeşil alana otel yapılmasına karşı başlattığı ‘Ütopya’ya Hayır’ eylemi, uzun süre bir aks olarak aktı. Entrikadan, aşktan bağımsız bir aks... Biz bir televizyon dizisinde şu sözleri duyarak büyüyen şanslı çocuklarız: “Herkesi hayır demeye çağırıyorum. Çevrenin, İstanbul’un böyle hızla yozlaşmasına karşı olduğunu söyleyen, yarınlardan kaygı duyan herkesi... Çıksınlar kabuklarından. Susmasınlar!” Dizi aile ekseninden yola çıksa da, başrolündeki kadınlar sadece aile içinde konum kazanmış karakterler değildi. İpek, Deniz, Elif, Zeynep... Başına buyruk, inatçı, nevi şahsına münhasır kadınlar... ‘Süper Baba’, içinde pek çok alternatif aile formülünü barındırıyordu. Kendi olmaktan vazgeçmeden büyük bir ailenin parçası olanların hikâyesiydi.

16/47ÇEMBERİMDE GÜL OYA Puanı: 109

ÇEMBERİMDE GÜL OYA Puanı: 109

Yayımlandığı dönem: 2004-2005

Yönetmen: Çağan Irmak

Senaryo: Fikret Bekler, Kerim Ceylan, Sertaç Ergin, Çağan Irmak, Nihan Küçükural

Oyuncular: Selda Alkor, Özge Özberk, Mehmet Ali Nuroğlu, Tuba Büyüküstün, Melisa Sözen, Şerif Sezer

17/47Prof. Dr. Tayfun Atay: Alacakaranlığın hayat hikâyesi

Prof. Dr. Tayfun Atay: Alacakaranlığın hayat hikâyesi

Türkiye’de siyasal şiddetin alabildiğine yaygınlaştığı ve yolun 12 Eylül’e (1980) çıktığı, 1970’lerin son yıllarının siyasal alacakaranlığında geçen bir hikâye… Ama o dönemle 2000’ler Türkiye’sinin düşünce, duygu ve değer dünyasının sarsıcı şekilde karşılaştırmasını yapan bir boyutu da var. 1970’lerde sokaktaki siyasal çatışmaların dışında neler olup bitmekteydi? İnsanlar nasıl yaşamakta, birbirleriyle nasıl ilişki kurmakta, nelerle neşelenmekte, nelere hüzünlenmekte, ne umutlar taşımakta ve nelerden kaygılanmaktaydılar? Evlerimizin içindeki hayat nasıl akıp gitmekteydi? Aşkın tarifi neydi? Şarkılar ne söylemekteydi? İnsanların duyguları, duyarlılıkları, anlam dünyaları nasıldı?.. İşte ‘Çemberimde Gül Oya’, Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktası olan 12 Eylül’ü yukarıdaki sorular çerçevesinde gündelik hayat tecrübesi açısından sosyolojik bağlama oturtarak değerlendirmeye teşvik edici mahiyet ve yetkinlikte bir yapıt, daha doğrusu başyapıttır. Çağan Irmak, yaratıcı dehasıyla ‘belgesel’ içerikte ama aynı zamanda ‘destansı’ dokuda ve ülkenin üzerine karabasan gibi çöken siyasal şiddete rağmen gençlerin hâlâ ideallerinin olduğu, toplumsal dayanışma ruhunun canlılığını sürdürdüğü, sevgi ve emeğin hiçe sayılmadığı bir Türkiye’den insan manzaraları sunar bu dizide bize…

18/47EZEL Puanı: 105

EZEL Puanı: 105

Yayımlandığı dönem: 2009-2011

Yönetmen: Uluç Bayraktar

Senaryo: Kerem Deren, Pınar Bulut

Oyuncular: Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Tuncel Kurtiz, Yiğit Özşener, Barış Falay, Haluk Bilginer

19/47İpek Gökdel: Senaryosu izleyicisiyle sarih bir bağ kurar

İpek Gökdel: Senaryosu izleyicisiyle sarih bir bağ kurar

‘Ezel’i beğenmeye sebep birçok bileşen var. Bunların başında senaryo geliyor. Alexandre Dumas’nın unutulmaz romanı ‘Monte Kristo Kontu’ benzeri evrensel normlarla tasarlanmış karakterlerin, bu toprakların intikam öykülerinin altında yatan psikolojik ve sosyokültürel harmanlarla mükemmel uyumlanması, karakter derinliklerindeki dramatik çözümlemeler, epik tiratların samimiyeti gibi... ‘Ezel’ senaryosu en baştan tüm hikâyesini açığa vurur ve izleyiciyle sarih bir bağ kurar. Seyircisine sunduğu intikam öyküsü çok nettir: En yakınları tarafından sırtından bıçaklanmış bir delikanlının tekrar ayağa kalkışı ve stratejik hamlelerle öç alışı... ‘Ezel’in senaristi ve yönetmeni aşkı, akıl hocalığını, düşmanlığı hep aynı öykü iskeleti üzerinde örerler ve asla sapmazlar. Cast çalışması da bu senaryoya ihanet etmez ve her karaktere cüretkâr oyuncular seçilmiştir.

20/47AVRUPA YAKASI Puanı: 100

AVRUPA YAKASI Puanı: 100

Yayımlandığı dönem: 2004-2009

Yönetmen: Jale Atabey Özberk, Hakan Algül

Senaryo: Gülse Birsel

Oyuncular: Gülse Birsel, Levent Üzümcü, Ata Demirer, Gazanfer Özcan, Hümeyra, Evrim Akın, Hale Caneroğlu, Şenay Gürler, Bülent Polat, Engin Günaydın, Binnur Kaya, Sarp Apak

21/47Elçin Yahşi: Popüler kültürün ‘vakanüvisi’

Elçin Yahşi: Popüler kültürün ‘vakanüvisi’

Genelde erkeklerin at koşturduğu komedi havzasına yüksek topuklarıyla sağlam bir giriş yapan Gülse Birsel, altı sezon ve 190 bölüm boyunca yüzümüzü güldürdü. Yenilik ve gelenek savaşını, alaturka ve alafranga çatışmasını, sınıf farkını çok sağlam karakterler üzerinden ve hiç ajitasyona başvurmadan, yargılamadan, enine boyuna işledi. İffet Hanım (Hümeyra) ve Tahsin Bey’in (Gazanfer Özcan) bolca kullandığı Osmanlıca kelimelerin yanına Selin’in (Evrim Akın) ‘oha felan oldum’unu, ‘oldu, gözlerim doldu’sunu kattı, kendi jargonunu oluşturdu. “Ben de Nişantaşı çocuğuyum” diye yırtınan Burhan Altıntop’u (Engin Günaydın), her an salon kadını çizgisinden kaymaya hazır Şahika’yı (Binnur Kaya), gerçek Nişantaşı kadını Fatoş’u (Şenay Gürler), ofis boy Şesu’yu (Bülent Polat), genç sevgili Tanrıverdi’yi (Sarp Apak), Volkan’ın (Ata Demirer) Aslı’yla didişmelerini, şarkılarını ve diğer sayısız karakteri unutmak mümkün mü? Oyuncular gitti, oyuncular geldi, ‘Avrupa Yakası’ yerini ve kimliğini hep korudu. 80’ler listeleri, 90’lar listeleri yapılıyor ya, 2000’lerle ilgili listelenebilecek hemen her şey ‘Avrupa Yakası’nda kesin konu edilmiştir. ‘Avrupa Yakası’ popüler kültürün ‘vakanüvisi’ oldu.

22/47BEHZAT Ç. Puanı: 90

BEHZAT Ç. Puanı: 90

Yayımlandığı dönem: 2010-2013

Yönetmen: Doğan Ümit Karaca, Serdar Akar, Sadullah Şentürk

Senaryo: Ercan Mehmet Erdem, Birol Tezcan

Oyuncular: Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Berkan Şal, Seda Bakan, Canan Ergüder, Nejat İşler

23/47Uğur Vardan: Her dizi iz bırakır

Uğur Vardan: Her dizi iz bırakır!

Cinayet bürosunda çalışan aykırı bir başkomiser ve dert ortağı ekibi… Emrah Serbes’in romanından uyarlanan ve büyük ilgi gören ‘Behzat Ç.-Bir Ankara Polisiyesi’, ana karakterlerinin çarpıcılığı kadar arka planından ekrana yansıyan kimi güncel dertlerle de ilgi görmüştü. Toplumsal hafızalarda yer etmiş Hrant Dink suikastı, Festus Okey cinayeti, Cumartesi Anneleri, trans cinayetleri gibi yakıcı meseleler, dizinin bazı bölümlerinde ekrana yansımıştı. Arıza, ağzı bozuk ve romantik ‘Amirim’, ‘Her temas iz bırakır’ ilkesi gereği zihinlerimizde ve elbette televizyon tarihimizde ‘derin bir iz’ bıraktı, gitti… Kim bilir, belki bir gün geri döner; sevenleri de Behzat, Harun, Hayalet, Akbaba ve Eda’yla hasret giderir.

24/47Türkan Şoray’ın listesi

Türkan Şoray’ın listesi

1. İkinci Bahar
2. Yaprak Dökümü (2005 versiyonu)
3. Asmalı Konak
4. Kadın
5. Arka Sokaklar
6. Ezel
7. Perihan Abla
8. Binbir Gece
9. Bir Istanbul Masalı
10. Aşk-ı Memnu (2008 versiyonu)

25/47BİZİMKİLER Puanı: 90

BİZİMKİLER Puanı: 90

Yayımlandığı dönem: 1989-2002

Yönetmen: Yalçın Yelence, Erkavim Yıldırım

Senaryo: Umur Bugay, Fuat Örer, Elvan Pektaş Deniz, Sulhi Dölek, Ferda Aydar, Asaf Köksal, Serdar Bordanacı

Oyuncular: Erdal Özyağcılar, Savaş Dinçel, Cihat Tamer, Engin Şenkan, Ayşe Kökçü, Atılay Uluışık, Mehmet Akan, Ercan Yazgan, Aykut Oray, Uğurtan Sayıner, Oktay Sözbir, Selçuk Uluergüven, Ali Uyandıran, Güzin Çorağan

26/47Yenal Bilgici: Memleket gibidir apartman

Yenal Bilgici: Memleket gibidir apartman

Nakış gibi işlenmiş oyunculuklar, tekrara dayalı garantili senaryo ve hâlâ komik bir dizi... Ama en başta, herkesin kendi hayatından tanıdığı bir karakter galerisi: Kıl apartman yöneticisi müzevir Sabri Bey, herkese eyvallah çeken ama hep kendi kayığını yüzdüren Kapıcı Cafer, pencereye tünemiş Sarhoş Cemil, yarım işadamı-yarım mafya-ful bitirim ‘Katil’ ve beyaz Türk kontenjanından Şükrü Bey ailesi. Kısacası memleket gibiydi dizinin geçtiği apartman... Yeni Türkiye’nin çekirdeği de oradaydı, eski Türkiye’nin dalı budağı da. Senarist Umur Bugay’ın, ‘Kapıcılar Kralı’ filminde kurduğu hikâyeyi genişletmesiyle ortaya çıkan ‘Bizimkiler’i, yaşı tutup da seyretmeyene rastlayamazsınız. Yalnız bir fark var. ‘Bizimkiler’in temsil ve tahlil gücü o kadar fazlaydı ki, dizinin geçtiği apartman gerçek olsa ve onu bugün ziyaret etseniz, Türkiye iktisadi ve toplumsal dönüşüm babında ne yaşadıysa, aynısını yaşamış bulursunuz. Bugay’ın kurduğu düzen, kesin tıkır tıkır işlerdi. Hem nasıl işlemesin, tüm karakterler zaten üç aşağı beş yukarı aynı repliklerle 13 sezonu tamamladılar ve biz de bu yöntemi deli gibi sevdik. Biraz kulak kabartsanız yine duyarsınız: “Şimdi tutuyorum zaptı”, “Benim adım Cemil”, “Sevim koş, katil geldi”, “Vatandaşa cart curt yok”... Bunlar unutulur mu!

27/47Şaşıfelek Çıkmazı  (1996-1998, 2001) Puanı: 56

Şaşıfelek Çıkmazı (1996-1998, 2001) Puanı: 56

Yönetmenler: Mahinur Ergun, Çağan Irmak
Oyuncular: Derya Alabora, Zuhal Gencer Erkaya, Füsun Demirel, Suzan Aksoy, Cem Davran, Fikret Kuşkan

TRT’de yayımlanan ve Mahinur Ergun’un yönettiği dizi, önce sessiz sedasız gitti ama sonra hatırı sayılır bir hayran kitlesi kazandı. Bu ilgi nedeniyle, 2001’de bu kez Çağan Irmak yönetiminde yeni bölümleri çekildi.

28/47Hatırla Sevgili  (2006-2008) Puanı: 55

Hatırla Sevgili (2006-2008) Puanı: 55

Yönetmen: Ümmü Burhan, Faruk Teber
Oyuncular: Beren Saat, Cansel Elçin, Okan Yalabık, Engin Şenkan, Ayda Aksel, Lale Mansur

Farklı politik görüşleri nedeniyle araları açılan iki eski dost Rıza ve Şevket’in çocuklarının âşık olmasıyla başlar, bu aşkın etrafına dönemin siyasi gelişmeleri örülür. Dizi, öncesi ve sonrasıyla 27 Mayıs darbesi, Adnan Menderes’in idam edilişi, 70’lerin çatışan öğrenci grupları ve Türkiye’nin bu dönemlerdeki iklimini başarıyla işlemişti.

29/47Yaprak Dökümü  (2006-2010) Puanı: 50

Yaprak Dökümü (2006-2010) Puanı: 50

Yönetmen: Mesude Erarslan
Oyuncular: Halil Ergün, Güven Hokna, Bennu Yıldırımlar, Gökçe Bahadır, Fahriye Evcen, Deniz Çakır

Reşat Nuri Güntekin’in 1930 tarihli romanı, Osmanlı’nın Batılılaşma çabasına girdiği dönemdeki toplumsal bunalımları aile ölçeğinde ele alır. 2006’da çekilen bu versiyonda ise hikâye oynadığı dönemde geçiyor.

30/47 Leyla ile Mecnun  (2011-2013) Puanı: 48

Leyla ile Mecnun (2011-2013) Puanı: 48

Yönetmen: Onur Ünlü, Eyüp Boz, Murat Onbul
Oyuncular: Ahmet Mümtaz Taylan, Ali Atay, Köksal Engür, Cengiz Bozkurt, Serkan Keskin, Osman Sonant

Senaryosunu Burak Aksak’ın yazdığı dizi, hayranı bol bir absürt komedi. Aynı gün, aynı hastanede doğan iki bebek, yatak sayısı az olduğu için yan yana yatırılır ve beşik kertmesi olurlar. 25 sene sonra Mecnun’un ailesi, Leyla’yı istemeye gider.

31/47Öyle Bir Geçer  Zaman ki (2010-2013) Puanı: 47

Öyle Bir Geçer Zaman ki (2010-2013) Puanı: 47

Yönetmen: Zeynep Günay Tan
Oyuncular: Erkan Petekkaya, Ayça Bingöl, Wilma Elles, Meral Çetinkaya, Aras Bulut İynemli, Farah Zeynep Abdullah, Yıldız Atiksoy

1960’larda, kötülükte sınır tanımayan bir kocası olan Cemile’nin, kızları Berrin ve Aylin, oğulları Mete ve Osman’la verdiği mücadele, Osman’ın gözünden anlatılır.

32/47Ekmek Teknesi  (2002-2005) Puanı: 43

Ekmek Teknesi (2002-2005) Puanı: 43

Yönetmen: Metin Günay, Osman Sınav
Oyuncular: Savaş Dinçel, Sermin Hürmeriç, Peker Açıkalın, Selin Dilmen, Hasan Kaçan, Kadir Çöpdemir, Mehtap Bayrı

Bir aile öyküsü anlatan; Nusret Baba, Ayhan Anne ve özellikle Heredot Cevdet karakterleriyle unutulmazlar arasına giren dizi, çekimlerin yapıldığı İstanbul’un Kuzguncuk semtiyle özdeşleşti.

33/47Yeditepe İstanbul  (2001-2002) Puanı: 42

Yeditepe İstanbul (2001-2002) Puanı: 42

Yönetmen: Türkan Derya, Aydın Bulut
Oyuncular: Emre Kınay, Zuhal Olcay, Uğur Polat, Itır Esen, Oktay Kaynarca, Ruhi Sarı

Kocası intihar eden Olcay, eski usul bir mahalleye taşınmak zorunda kalır. İşsiz Yusuf’un yazmaya çalıştığı ‘Mahallenin Romanı’ ile paralel olarak burada yaşayan karakterlerin başından geçenler anlatılır.

34/47Kurtlar Vadisi (2003-2005) Puanı: 38

Kurtlar Vadisi (2003-2005) Puanı: 38

Yönetmen: Osman Sınav, Serdar Akar, Mustafa Şevki Doğan
Oyuncular: Necati Şaşmaz, Oktay Kaynarca, Özgü Namal, Gürkan Uygun

Bir diziden çok daha fazlası; diziler ve filmler silsilesi. ‘Bu bir mafya dizisidir’ sloganıyla başladığında ekranlarda hâlâ benzerlerini gördüğümüz bir tarzın da yolunu açtı.

35/47Kuzey Güney  (2011-2013) Puanı: 38

Kuzey Güney (2011-2013) Puanı: 38

Yönetmen: Mehmet Ada Öztekin, Hilal Saral

Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Buğra Gülsoy, Öykü Karayel, Mustafa Avkıran, Zerrin Tekindor

Agresif yapılı ama kalbi yumuşak Kuzey’le mantıklı, çalışkan, hedefleri büyük abisi Güney’in hikâyesi. Tek ortak noktaları Cemre’ye aşkları olan iki kardeşin hayatta var olabilmek için verdikleri zorlu mücadele.

36/47Fatmagül’ün  Suçu Ne (2010-2012) Puanı: 37

Fatmagül’ün Suçu Ne? (2010-2012) Puanı: 37

Yönetmen: Hilal Saral, Hakan İnan

Oyuncular: Beren Saat, Engin Akyürek, Sumru Yavrucuk, Musa Uzunlar

Vedat Türkali’nin yazdığı aynı isimli senaryo, 1986’da filme çekilmişti. Olayların bir tecavüzle başladığı hikâye, hâlâ yol almaya çalıştığımız kadın mücadelesi konusunda bir bilinç yaratmayı başardı.

37/47Kartallar Yüksek  Uçar (1983-1984) Puanı: 37

Kartallar Yüksek Uçar (1983-1984) Puanı: 37

Yönetmen: Hüseyin Karakaş

Oyuncular: Sadri Alışık, Can Gürzap, Serap Aksoy, Selda Alkor

38/47Bir Demet Tiyatro  (1995-2007) Puanı: 35

Bir Demet Tiyatro (1995-2007) Puanı: 35

Yönetmen: Sevgi Birsel

Oyuncular: Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Serhat Özcan, Deniz Özerman, Bican Günalan

39/47Geçmiş Bahar  Mimozaları (1989) Puanı: 35

Geçmiş Bahar Mimozaları (1989) Puanı: 35

Yönetmen: Okan Uysaler

Oyuncular: Filiz Akın, Rutkay Aziz, Ceylan Palay, Müşfik Kenter

40/47Yedi Numara (2000-2003) Puanı: 34

Yedi Numara (2000-2003) Puanı: 34

Yönetmen: Haluk Bener, Sadullah Celen

Oyuncular: Şebnem Sönmez, Engin Alkan, Olgun Şimşek, Tuba Erdem, Özlem Türkad, Çağlar Çorumlu

41/47Şahsiyet (2018) Puanı: 33

Şahsiyet (2018) Puanı: 33

Yönetmen: Onur Saylak

Oyuncular: Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu

42/47Masum (2017) Puanı: 28

Masum (2017) Puanı: 28

Yönetmen: Seren Yüce

Oyuncular: Haluk Bilginer, Serkan Keskin, Nur Sürer, Okan Yalabık, Ali Atay, Tülin Özen

43/47Perihan Abla (1986-1988) Puanı: 28

Perihan Abla (1986-1988) Puanı: 28

Yönetmen: Yalçın Yelence

Oyuncular: Perran Kutman, Şevket Altuğ, Ercan Yazgan, Tuluğ Çizgen

44/47Aşk-ı Memnu (1974) Puanı: 21

Aşk-ı Memnu (1974) Puanı: 21

Yönetmen: Halit Refiğ

Oyuncular: Müjde Ar, Salih Güney, Şükran Güngör, Itır Esen

45/47Diriliş: Ertuğrul (2014-halen) Puanı: 20

Diriliş: Ertuğrul (2014-halen) Puanı: 20

Yönetmen: Metin Günay

Oyuncular: Engin Altan Düzyatan, Kaan Taşaner, Hülya Darcan, İlker Aksum, Hande Soral

46/47Gelmiş geçmiş en iyi 100 yerli dizi
47/47Gelmiş geçmiş en iyi 100 yerli dizi
Haberle ilgili daha fazlası:
#Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Dizi#Asmalı Konak#Aşk-I Memnu
Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2022 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLŞans OyunlarıRüya TabirleriKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiYerel Haberler
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıInstagram DondurmaE-Gazete
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlar
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriAyetel KürsiKişisel Verilerin Korunması
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://hurriyet.com.tr ;Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.