Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri×
  • İMSAKİYE
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • NAMAZ SURELERİ
  • ORUÇ TUTARKEN DİKKAT EDİLECEKLER
  • DUALAR
  • NAMAZ REHBERİ
  • DİNİ BİLGİLER
  • YEMEK TARİFLERİ
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
son dakika haberler
İMSAKİYE NAMAZ VAKİTLERİ NAMAZ SURELERİ DUALAR NAMAZ REHBERİ DİNİ BİLGİLER YEMEK TARİFLERİ
GİRİŞ

Namaz vakitlerini Hürriyet uygulaması ile takip edin!

Hürriyet App

Uygulamayı Aç

Web

Web'de Devam Et
HABERLERRamazan Özel Haberleri

Burun spreyi orucu bozar mı diyanet? Astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozar mı?

Güncelleme Tarihi: Şubat 28, 2025 12:05

#Burun Spreyi#Burun Spreyi Orucu Bozar Mı#Burun Damlası Orucu Bozar Mı
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2025 12:05

Burun spreyi orucu bozar mı diyanet açıklamalarıyla araştırılıyor. Burun spreyi ve burun damlası kullanımının orucu etkileyip etkilemediğini merak eden vatandaşlar, Ramazan öncesi orucu bozan durumlar ile ilgili soruların yanıtlarını aramaya başladı. Bunlardan biri de burun spreyi ve burun damlasının oruca etkisi oldu. Peki, burun spreyi orucu bozar mı diyanet? Astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozar mı? İşte Diyanet açıklamaları...

1/4Burun spreyi orucu bozar mı diyanet Astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozar mı

Burun spreyi orucu bozar mı sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, internet üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği yanıtı araştırıyor. Burun kanaması orucu bozar mı sorusu da bazı vatandaşların gündeminde yer alıyor. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın burun kanaması, burun spreyi ve damlası orucu bozar mı diyanet yanıtı nedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

2/4Burun damlası orucu bozar mı

Burun damlası orucu bozar mı?

Tedavi amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

BAKMADAN GEÇME!

3/4Astım hastalarının kullandığı sprey ve astım ilacı orucu bozar mı

Astım hastalarının kullandığı sprey ve astım ilacı orucu bozar mı?

Nefes açıcı sprey kullanmak zorunda kalan astım hastası oruç tutmayabilir. Daha sonra iyileşince tutamadığı günleri kaza eder. İyileşme ümidi kalmamışsa, o takdirde tutamadığı günler sayısınca fidye verir. Bir fidye, Ramazan’da bir kişi için verilen bir fitre miktarıdır. Ancak, nefes darlığı dışında oruç tutmaya engel başka sağlık problemi bulunmayan astım hastaları, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızlarına püskürterek oruç tutabilirler. Ağza püskürtülen bu ilaçlar orucu bozmaz. Çünkü bu spreyden bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarları tarafından emilip yok olmaktadır. Bundan geriye kalan miktarın tükürükle mideye ulaştığı konusunda ise, kesin bir bilgi yoktur.

Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir.
Oruçlunun, abdest alırken ağzına aldığı sudan kalan miktarın mideye ulaşması hâlinde orucun
bozulmayacağı konusunda hadis-i şerifler vardır. (Dârimî, es-Sünen, Savm, 16) Bu konuda icma
oluşmuştur.

Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmazdır. Hâl böyle iken Hz. Peygamberin (s.a.s.) oruçlu olarak misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 27; Tirmizî, Savm, 29). Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz.” kaidesi gereğince, mideye bir şeyin ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphe ile de oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

4/4Orucu bozan şeyler nelerdir

Orucu bozan şeyler nelerdir?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Haberle ilgili daha fazlası:
#Burun Spreyi#Burun Spreyi Orucu Bozar Mı#Burun Damlası Orucu Bozar Mı

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerAyetel KürsiAltın Fiyatlarıİnşirah SuresiYasin SuresiFelak NasFetih SuresiRamazan İmsakiyesi 2025İstanbul İmsakiye 2025Ankara İmsakiye 2025İzmir İmsakiye 2025Bursa İmsakiye 2025Gaziantep İmsakiye 2025
Güncel HaberlerRüya TabirleriKadir SuresiDuha SuresiEsmaül HüsnaSeçim SonuçlarıAdana İmsakiye 2025Antalya İmsakiye 2025Kocaeli İmsakiye 2025Mersin imsakiye 2025Şanlıurfa İmsakiye 2025Diyarbakır İmsakiye 2025
Namaz Vakitleriİmsakiyeİmanın Şartlarıİslamın ŞartlarıGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriAyetel KürsiKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.