Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Aşure günü 2020 hangi gün, ne zaman? İşte aşure günü tarihi
Aşure günü 2020 yılında da heyecanla bekleniliyor. Muharrem ayı bu yıl 20 Ağustos tarihinde başladı. Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40'a yakın malzemeyle yapılan, bolluk ve bereketin simgesi aşure, her yıl muharrem ayında yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl dini gün ve ayların yer aldığı takvim yayınlanıyor. Bu takvime göre aşure gününün idrak edileceği tarih de belli oldu. İşte aşure günü tarihi..
Yazdır
A
Yazı Tipi
Yazdır
A
Yazı Tipi
1
Aşure gününün ne zaman idrak edileceği araştırılıyor. İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı ve aşure tatlısının yapıldığı muharrem ayının onuncu gününe denk gelen aşure günü kısa bir süre sonra Türkiye'nin dört bir yanında idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre bu önemli gün ağustos ayı içerisinde yer alıyor. İşte konu ile ilgili detaylar...
2
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Aşure günü 2020 yılında 29 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ay olan Zilhicce sona ermesiyle birlikte Muharrem ayı başlar. Muharrem ayının onuncu günü ise Aşure günü olarak idrak edilecek.
3
Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi içerisinde yer alan bilgilere göre, Müslüman Türkler’in dinî halk geleneğinde önemli bir yer tutan âşûrâ, aynı zamanda, muharremin onuncu günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimlerle pişirilip dağıtılan tatlıya (aşure) ad olmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşure aşı Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilirdi. Helvacıların nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, muharremin onundan itibaren “aşure testisi” adı verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılırdı. Anadolu’da zengin aileler ve esnaf teşkilâtları tarafından pişirilen aşure sebilciler, duâgûlar ve halkın iştirak ettiği merasimlerle dağıtılır, bazı bölgelerde aşure dağıtımından sonra kurban kesilirdi. Günümüzde de âşûrâ orucu tutmak ve aşure tatlısı pişirmek bütün canlılığıyla devam etmektedir.