Güncelleme Tarihi:
Afrin'deki terör hedeflerine yönelik Zeytin Dalı harekatı devam ediyor. Bölgede çok önemli gelişmeler yaşanıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana 2222 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. TSK ve ÖSO son olarak Afrin’in kuzeybatısındaki Racu beldesine bağlı Şeyh Mehmetli köyünü YPG/PKK-DEAŞ'tan kurtardı.
TSK ve ÖSO güçleri, ‘Afrin hilali’ni tamamlayıp terör örgütü PYD-PKK’nın Türkiye sınırıyla temasını tamamen kopardıktan sonra, Afrin kent merkezine doğru ilerleyişte kritik konumda olan Raco, Şeyh El Hadid ve Cinderes’in dış mahallelerine yaklaşmaya başladı.
Zeytin Dalı harekâtı 40’ıncı günü geride bırakırken, Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada yer alan veriler, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu güçlerinin hilal tamamlandıktan sonra teröristleri iyice sıkıştırdığını gösterdi.
Önceki gün etkisiz hale getirilen terörist sayısını 2 bin 83 olarak açıklayan Genelkurmay, dün bu sayının 2 bin 184’e yükseldiğini duyurdu. İki günün verileri karşılaştırıldığında, bir günde 101 teröristin etkisiz hale getirildiği görülüyor.
Etkisiz hale getirilen terörist sayısındaki artış, özellikle olumsuz hava koşullarına rağmen TSK ve ÖSO’nun baskıyı arttırdığı şeklinde yorumlandı. Güvenlik kaynakları, harekâtta Afrin bölgesinin yaklaşık yüzde 25’inin teröristlerden temizlendiği bilgisini paylaştı.
Bölgeden gelen haberlerde Raco, Şeyh El Hadid ve Cinderes’i güney, güneybatı ve batıdan kuşatan birliklerin merkeze 1-1.5 kilometre uzaklıkta oldukları bilgisi yer aldı. Özellikle Raco ve Cinderes’e hâkim tepelere mevzilenen TSK ve ÖSO, bu kentlerin dışındaki terör hedeflerini yoğun şekilde vuruyor. Raco Dağı eteklerinde terörden temizlenen Şeyh Hadid bölgesindeki Ankala köyüne sızmaya çalışan teröristler vuruldu. Silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) belirlediği hedefler, obüsler ve top atışlarıyla imha edildi.
Yetkililer Raco ve Cinderes kuşatmalarından sonra başlaması planlanan meskûn mahal operasyonlarında, sivillerin zarar görmemesi için bölüm bölüm ilerlenmesinin planlandığını bildirdi. Teröristlerin meskûn mahallerde kırsaldakinden çok daha farklı ve tehlikeli patlayıcı tuzaklar kuracağı değerlendiriliyor.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısında bulunan Suriye’nin Mersava bölgesinde teröristlerin mevzilerde lav ve uzun namlulu silahlarÿile mutfak tüpüyle yapılmış patlayıcı ele geçirildi.
TSK, teröristlerden kurtarılan Mervane köyünde yaşayan sivil halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaları sürdürüyor.
Bu kapsamda köydeki 12’si kadın, 9’u çocuk 22 sivil, doktor talep etmeleri üzerine bölgede bulunan birlikler tarafından Karakaya Karakoluna intikal ettirildi.
Karakolda bulunan sağlık ekipleri tarafından muayeneleri yapılan sivillerin emniyetli şekilde evlerine geri dönmeleri sağlandı.
Bu arada askerler tarafından bölgedeki çocuklara hediye verildi.
3 gün önce teröristlerden temizlenen 40 haneli ve 250 nüfuslu Kusanlı Köyü'ne, İHH gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri götürdü.
İşte bölgeden gelen son fotoğraflar...




















