Futbolumuzdaki kadınlar

Güncelleme Tarihi:

Futbolumuzdaki kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 10:26

Türkiye Futbol Federasyonu, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, federasyon bünyesinde çalışan kadınlar ile ilgili bilgiler de verdi.

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu, Genel Sekreter Ebru Köksal başta olmak üzere 90 kadın çalışanı ile birlikte ülkemizde kadın futbolu ve kadınların futbola olan ilgisinin artması için önemli çabalar harcıyor.

Türkiye Kadınlar Ligleri'nde toplam 52 takımda top koşturan yaklaşık 2 bin kadın futbolcu kadın futbolunun gelişiminde önemli bir aktör olmakta.

KADIN HAKEMLERİMİZ

2012 itibariyle 2.kategoriden 1.kategoriye yükselme başarısı gösteren Dilan Deniz Gökçek'in yanı sıra Tuğba Tosun Ayer ve Kadriye Gökçek ile yardımcı hakemler Seçim Demirel, Belgin Kumru, Sevcan Sungur ve Sibel Yamaç taşıdıkları FIFA kokartı ile uluslararası maçlarda ülkemizi başarı ile temsil ediyor.

Sadece sahada değil saha dışında da kadın futbolu için de önemli girişimlerde bulunuyoruz. Bu yılın Temmuz ayında düzenlenecek 2012 Avrupa 19 Yaş Altı Kadınlar Şampiyonası da bunun en güzel kanıtı. Antalya'da yapılacak turnuvaya alanında Avrupa'nın en iyi 7 takımı ile birlikte U19 Milli Takımımız da katılarak böyle bir şampiyonaya katılan milli takımımız olarak bir ilke imza atacak.

Haberin Devamı

KADIN EĞİTİMCİLER

Bugün U15 Kız Milli Takımı'nın Teknik Direktörü Necla Güngör ile ülkemizin ilk milli kadın futbolcularından olan Kadın A Milli Takımı Teknik Direktör yardımcısı Nihan Su da futbola ilgi duyan kadınların temsilciliğini yapıyor.

Futbol Federasyonu'nun tabanda kadın futbolunu yaygınlaştıracak projelerinden olan "Kız Futbol Eğitim Merkezleri"nde bu yıl yaklaşık 1.200 kız çocuğu futbol eğitimi alacak. 9 kadın futbol kulübüyle dört aylık bir süreçte yapılacak projede 12-13 ve 14-15 yaş grubundan kızlar, temel futbol eğitimi alacak. Özel eğitime tabi tutulan kulüp antrenörlerine aylık ücretleri proje süresince TFF tarafından ödenecek. Temel futbol eğitimi için gerekli tüm antrenman malzemeleri de kulüplere Türkiye Futbol Federasyonu tarafından karşılıksız olarak temin ediliyor.

Temel eğitimlerde yetenekli olduğu tespit edilecek kızların kulüplerin gençlik geliştirme takımlarında futbol hayatlarına devam etmesi planlanıyor. Yetenekli kızların önünde kulüplerde futbol oynamanın yanı sıra Milli Takımlara seçilme fırsatı da bulunuyor. Milli Takım oyuncusu olmanın sağlayacağı fırsatlar arasında yurtiçi ve yurtdışı okullardan elde edilebilecek burslar ve devletin Milli Takım sporcularına sunduğu maddi-manevi ayrıcalıklar dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

KADIN FUTBOLUNA UEFA'DAN YILDIZ

UEFA tarafından oluşturulan Grassroots Charter yıldız sistemine 2007'de katılan Türkiye Futbol Federasyonu, 4 yılda aldığı 5 yıldızla en hızlı gelişme gösteren üye ülkelerden biri oldu. 2011 yılında dördüncü yıldız hedefiyle yola çıkan program kapsamında yapılan faaliyetler, Ağustos ayında İstanbul'a gelen UEFA Grassroots panel üyesi Willie Hink tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucu TFF hem kadınların futbola katılımına ve hem de tanıtıma yönelik çalışmaları ile iki yıldıza birden layık görüldü.

Grassroots'da 5. yıldızını kadın futbolunun gençlik geliştirme programı ile alan TFF, kadın futbolunun ülke çapında bilinirliğini artırmak, kulüp alt yapılarına havuz oluşturmak, Milli Takımlara oyuncu kazandırmak ve uluslararası alanda başarı sağlamak için yol haritasını çizdi. Hedef; futbolu daha fazla kıza ulaştırmak.

Haberin Devamı

2011'de Edirne'den Hakkari'ye 85 noktada 14 bin kız futbol eğitimi aldı. TFF Kız Futbol Okulları ve Kadınlar 1.Ligi takımlarının Ülker'in sponsorluğunda hayata geçen "Futbol Köyleri" projesi, kızların küçük yaşta futbolla tanışmasına olanak sağlıyor. Futbol Eğitim Merkezleri ve HiF Merkezleri kızların futbol ailesine girmesi ve yeteneklerini sergilemelerine olanak tanıyan organizasyonlar olarak göze çarpıyor.

Okullarda kızların futbol oynaması için Milli Eğitim Bakanlığı ile sıkı bir işbirliği yapılıyor. Kadınlar Ligi kulüpleri için gelişim seminerleri düzenleniyor. Kadınlar Ligi antrenörlerinin UEFA normlarında eğitim alması sağlanıyor. FIFA ve UEFA ile yapılan ortak gelişim seminerleri önemli kazanımlar sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!