Futbolda mahalle baskısı

Güncelleme Tarihi:

Futbolda mahalle baskısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 22:59

Hürriyet haftanın 2 önemli iddiasını, olayların muhataplarına sordu.

Haberin Devamı

LİGDE İKİ BÜYÜK TARTIŞMA
1- Bazı kulüp başkanları ve takımların teknik direktörlerine sorulan sorular, bazılarına sorulamıyor.
2- Büyük takım futbolcuları, hakemleri baskı altına alabilmek için tribünleri galeyana getiriyor.

HAFTAYA Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman’ın sözleri damgasını vurdu.
Kocaman, isim vermedi ama Fatih Terim’i ima ederek gazetecilere yüklendi:
- Bu soruları başka birine sorduğunuzda umarım muhatap bulursunuz.
Fenerbahçe Teknik Direktörü, her soruya yanıt verdiğini ama gazetecilerin aynı açıklıkla Fatih Terim’e soru yöneltemediğini ima ediyordu.
Peki bu tespit doğru muydu?
Gazetecilerle, teknik direktörlerle tek tek konuştuk.
En başta biz ulaştığımız sonucu açıklayalım:
- Evet, Aykut Kocaman haklı. Türkiye’de soru sorarken çekinilen isimler var.
- Bu isimler arasında da en göze çarpanı Fatih Terim ve Aziz Yıldırım.
Gazeteciler bu iki isme karşı sorularını yöneltirken çok daha dikkatli (Temkinli ya da çekingen) oluyorlar.
Bu dikkatin de nedenleri var.
- Kulüp muhabirleri sabah akşam kulüp çalışanlarıyla birlikte. Dolayısıyla ilişkilerini bozmak istemiyorlar.
- Bunu göze alanlar da, dışlanıyor, bir tür mahalle baskısıyla karşı karşıya kalıyorlar.
- Daha da kötüsü, haber vermeme tehditi ile karşılaşıyorlar.
Bu çekinceler, kulüp muhabirlerinin özgürce soru sormalarının önüne geçiyor.

Haberin Devamı

HOCALAR  NE DiYOR?

Hikmet KARAMAN: Terim’in aurası

3 tip teknik adam modeli vardır. 1- Otoriter. 2- Rahat. 3- İkisinin ortası. Medya o teknik adamı ve ne soracağını, özelliklerini bilir. Fatih Terim’in de kendine göre aurası var. Onu yansıttı. Gazeteci soracağı soruyu konu ile alakası çok iyi olmalı ki soru sorarken cesaretli olsun. Konuya vakıf olmayan soru soramaz.

Nurullah SAĞLAM: Bize başka onlara başka

ŞENOL Güneş, Fatih Terim, Aykut Kocaman, Samet Aybaba gibi meslektaşlarımız ile bize sorulan sorular arasında fark var. Sorular da acımasız, eleştiriler de. Bunun nedeni güç. Bir takım ne kadar güçlü olursa teknik adamı ve futbolcusu da aynı oranda güçlüdür. Bizlere çekinmeden soru yöneltiyorlar. Biz de yanıtlıyoruz.

Haberin Devamı

Samet AYBABA: Sormazsa bıraksın

BEN gittiğim her takımda her soruya içtenlikle yanıt veriyorum. Quaresma olayı her toplantıda soruluyor cevaplıyorum. Beşiktaş’ta mahalle baskısı olmaz. Fatih Terim’in ve benim medya toplantılarım farklı olabilir. Bende kimse çekinmeden soru soruyor. Sorması da gerekir. Sormuyorsa da işi bırakması gerekir.

Mehmet ÖZDİLEK: Terim’e sorun

BU olay hocaların kişilikleriyle ilgili. Benim tarafımdan sakınca yok. Çünkü futbolla ilgili her türlü soruya yanıt veriyorum. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ile ilgili olayı o işi yapanlara sormak gerek.

Ertuğrul SAĞLAM: Sorudan korkmam

BEŞİKTAŞ’ta ve Bursaspor’da Teknik direktörlük yaşamımda medyanın bana karşı sevgi ve saygı çevrçevesi içinde soruları ile karşılaştım. Hiçbir sorudan korkmadım. Hiç kimsede bana korkarak soru yöneltmedi.

Haberin Devamı

YÖNETİCİLER NE DİYOR?

Fuat Akdağ: Büyük baskı altındayız

BÜTÜN kulüplerde zaman zaman çeşitli şekillerde baskı oluyor. Olmuyor demek saflık olur. Hiç birini birbirinden ayıramıyorum. Her kulüpte bu var. Yöneticilerden ve teknik adamlardan baskı olmuyor dersem saflık olur.

Emrah Kayalıoğlu: Aykut Kocaman isim versin

ÜSTÜ kapalı bir imanın üzerine yorum yapmaktansa Aykut Kocaman açık açık konuşsun öyle yorum yaparız. Aykut Kocaman’ın kendisi de isim vermiyor. Biz neden bunun üzerine yorum yapalım?

MUHABİRLER NE DEDİ

Orhan Yıldırım: Çekinmem

HER teknik adama soru yöneltiyorum. Çekinmiyorum. Çünkü konuştuğumuz konu futbol. Fatih Terim’e olumsuz soru yöneltilmiyor. Samet Aybaba ise her soruya yanıt veriyor.

Haberin Devamı

Övünç Özdem: Evet kızarlar

EVET bazı teknik adamlar kendilerini eleştiren sorulara kızarak yanıt verirler. Beşiktaş muhabirleri bu konuda çok rahat. Her soruyu sorabilirler.. G.Saray’da ve F.Bahçe’de bu olay farklı.

Senad Ok: Tatlı sert

ŞU gerçek ki Fatih Terim zaman zaman sorulara kontra ve tatlı sert yanıtlar verebiliyor. Bazı meslektaşlarımın Fatih Terim’den çekindiği doğru ancak ne sorsanız da yanıt veriyor.

Nevzat Dindar: Önce gazeteciyim

EVET ben Galatasaray muhabiriyim ama daha önce gazeteciyim. İşimizi yaparken kulübün menfaatlerini kesinlikle düşünmeden, kamuoyunu aydınlatacak her türlü soruyu sorarım. Çünkü bu gazeteciğin ana ilkesidir.

Yusuf Kobal: Terim’e sordum

Haberin Devamı

FATİH Terim’e sorulamıyorsa bu Galatasaray muhabirlerinin sorunu. Onlar böyle bir refleks yaratmış olabilirler. Terim’in toplantılarında bulundum ve aykırı sayılabilecek sorular sordum.

İsmail Er: Çekinenler var

KORKMADAN sorularımı yöneltiyorum. Ama bazı hocalar var ki, sorularımdan çekindikleri için söz hakkı vermiyorlar. Ama kulüple ilişkilerinin bozulmasından çekinen meslektaşlarım haklı olarak sorulması gereken soruları yöneltemiyor.

Ahmet Ercanlar: Terim’e asist

GALATASARAY-Fenerbahçe maçında Aykut Kocaman’a nasihat verir gibi sorular sorulup Fatih Terim’e ise aynı kişilerce “asist” diye niteleyebileceğimiz sorular sorulduğuna şahit oldum. Bu beni rahatsız etmişti.

Ali Naci Küçük: Başkanlar masum mu?

PROBLEM sadece teknik direktörler boyutunda değil. Soru sormayı geçtim, selam verip görüntü almaya çalışırken bazı kulüp başkanlarından azar işitip, sansürlenen çok sayıda meslektaşım var.

Futbolcular, hakemleri baskı altına alıyor mu?

F.Bahçeli Gökhan Gönül’ün, Gençlerbirliği maçı sonrası yaptığı itiraf, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

HAFTANIN ikinci tartışmasını da Gökhan Gönül’ün itirafları başlattı. Kocaman’ın basın toplantısında, Kocaman’a yöneltilen o soruyla:
- Ev sahibi takımın oyuncuları bazen tribünleri galeyana getirebiliyor. Hakemi etki altında bırakabiliyor. Gökhan Gönül’ün itirafından ne çıkartıyorsunuz?
- Gerçekten ev sahibi takım oyuncuları hakemleri etki altına alıyorlar mı?
Bu soruları da Süper Lig’de forma giyen oyunculara yönelttik...

FUTBOLCULAR NE DEDİ?

Ali Tandoğan: Dersimi aldım

BEN Beşiktaş’ta oynarken o hatayı bir kez yaptım ve kırmızı kart gördüm. Dersimi aldım. Hakemleri tahrik eden çok oyuncu gördüm. Bunlardan Hagi neler yaptı.

İbrahim Toraman: Yabancılar yapar

MAÇI kaybeden kim olursa olsun hakemleri tahrik ediyordu. Büyük takım oyuncularında bu ego vardı. Tahrik olayını en çok yabancı oyuncular yapar.

Ömer Erdoğan: Abartmamak gerek

BÜYÜK taraftarları olan takımların oyuncuları zor durumda kaldıklarında hakemle uğraşır. Hakemler yanlış karar verebilir. Bunu abartmamak gerek.

Batuhan Karadeniz: Haksızlık oluyor

MAÇIN kırılma anında hakemlerin verdikleri kararlar tahrik ediyor. Büyük ve küçük takım farketmiyor. Haksızlık varsa kendimi tutamam.

Serdar Kurtuluş: Büyük avantajı

ZİRVE takımlarının oyuncuları avantajlı. Çünkü arkalarında büyük güçler var. Eskiden örnekleri çoktu. Şimdi kim olursa olsun hakemler müdahale ediyorlar.

Gökhan Değirmenci: Evet yapıyorlar

BÜYÜKLER takımlarda işler kötü gittiği zaman ister istemez hakemler etki altına alınıyorlar. İşler iyi giderken bunu asla ve asla göremiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!