Fransız efsane bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Fransız efsane bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 13:22

Dünya Ralli Şampiyonası'nun son 9 sezonunu şampiyon olarak noktalayan Sebastien Loeb pistlere veda etmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Dünya Ralli Şampiyonası'nda (WRC) son 9 sezonun şampiyonu Fransız pilot Sebastien Loeb 3-6 Ekim tarihlerinde ülkesinde yapılacak yarışla ralli kariyerini noktalayacak.

WRC'de 2004 yılından bu yana üst üste 9 sezondur şampiyonluğa ambargo koyan 39 yaşındaki Loeb, yarın başlayacak Fransa Rallisi ile ralli defterini kapatacak. Son şampiyonluğunu elde ettiği 2012'nin bitiminde, emekli olacağını ve 2013'te yalnızca Monaco, İsveç, Arjantin ve Fransa rallilerinde mücadele edeceğini açıklayan Fransız sürücü, kariyerinin 79. WRC zaferini yakalamak ve Volkswagen Motorsport'ta yarışan şampiyona lideri vatandaşı Sebastien Ogier de kariyerinin ilk WRC şampiyonluğunu kazanmak için çalışacak.

Bu sezon ralliden açılan boşluğu Uluslararası Otomobil Federasyonunun (FIA) düzenlediği GT Serisi'nde yarışarak kapatmaya çalışan 39 yaşındaki Loeb, Mclaren MP4-12c ile yarıştığı organizasyonda, şu ana kadar koşulan 10 yarışta 4 birinciliği bulunuyor.

Loeb, 2014 sezonunda Dünya Binek Otomobiller Şampiyonası'na (WTCC) katılma kararı alan Citroen ile yeni bir yolculuğa çıkacak.WRC'nin, 2003-2006, 2008 ve 2010 sezonlarında uğradığı Türkiye'de, 2004, 2005 ve 2010'da birinci olan Loeb'ün geçmişi ve ralli kariyeri boyunca kırdığı rekorlar şöyle:

Haberin Devamı

Loeb'ün geçmişi

Fransa'nın Alsas bölgesindeki Haguenau komününde yaşayan Guy ve Ingrid çifti, ileride dünyanın en önemli sporcularından biri olacak çocuklarına Sebastien ismini verdiğinde takvim 26 Şubat 1974 tarihini gösteriyordu. Spora, jimnastikle başlayan küçük Sebastien, üniversiteye kadar profesyonel olarak yarıştığı jimnastik branşında farklı yaş kategorilerinde 4 kez Alsas şampiyonluğu, bir kez Fransa beşinciliği elde etti.

Üniversiteye gitmek yerine elektrik mühendisliği konusunda mesleki eğitim kursu almayı tercih eden Loeb, 20 yaşında Haguenau Havaalanı yakınlarındaki bir şirkette elektrik teknisyeni olarak işe başladı. “Cesur ve gözü kara” şekilde otomobil kullanmaya eğilimini o yılllarda keşfeden Loeb, bir yıl sonra işi bıraktı ve tüm enerjisini motor sporlarına verdi.

Loeb, 3 yıllık uğraşın sonunda 24 yaşındayken ülkesindeki Citroen Saxo Serisi yarışlarında boy göstermeye başladı ve bir yıl sonra da birincilik kupasını kazandı. Citroen Motor Sporları Takım Direktörü Guy Frequelin'in teşviğiyle 2001 sezonunda Dünya Gençler Ralli Şampiyonası'na (JWRC) katılan Loeb, Super 1600 kategorisinde şampiyon oldu.

2002 yılında Citroen WRC Takımı ile kontrat imzalayan Loeb ile uzun yıllar yardımcı pilotluğunu yapacak Daniel Elena arasındaki ortaklık da böylece başlamış oldu. Sezona, Elena'nın memleketi Monaco'daki ilk yarışta ikinci olarak start veren ikili, ilk zafer için 10. yarış Almanya Rallisi'ne kadar bekleyecekti.

Sonraki sezonda 3 ralli birinciliği elde etmesine rağmen şampiyonluğu, yalnızca bir puanla Subaru'nun Norveçli pilotu Petter Solberg'e kaptıran Loeb, 2004'te ilk şampiyonluğunu kazandı ve üst üste 9 sezon boyunca hiç kimseye şans tanımadı. Özellikle 2006 ve 2008 şampiyonlukları diğer 7 şampiyonluğuna göre daha fazla ses getirdi.

Takvimde 16 yarışın bulunduğu 2006 sezonunda, dağ bisikletine binerken sakatlandığı için son 4 yarışa katılamayan Loeb, bunu pek de dert etmedi. 12 yarışta 8 birincilik, 4 ikincilik yaşayan Fransız pilot, çoktan şampiyonluğunu ilan etmişti. Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'ndaki (WEC) ikinci tecrübesini yaşayan Loeb, Le Mans 24 Saat Yarışı'nda ikinci oldu. 15 yarışın koşulduğu 2008 sezonu ise 11 yarış zaferi kazanan Loeb'ün, rakiplerine karşı en büyük üstünlük kurduğu yıldı.

Loeb, rekorlarla dolu kariyerine bir yenisini de 2012'de ekledi. 18 etaplık Finlandiya Rallisi'ni 2:28:11.4 saatte tamamlayan Loeb, 122,9 kilometrelik ortalama hızla tüm zamanların en hızlı yarış birinciliğine ulaştı. Önceki rekor, 2005 Finlandiya Rallisi'ni 122,86 kilometre ortalama süratle bitiren evsahibi ülkeden Marcus Grönholm'e aitti.

2007 ve 2009 yıllarında Fransa'da yılın sporcusu seçilen Loeb, yine 2009'da ülkesinde, yalnızca çok önemli başarıya ulaşmış kişilere verilen "şeref nişanı" (Légion d'honneur) ile ödüllendirildi.

Rekorları

Haberin Devamı

WRC tarihinin en fazla şampiyonluk yaşayan ismi

WRC tarihinin en fazla yarış kazanan ismi

WRC tarihinin en fazla etap kazanan ismi

WRC tarihinin en fazla puan kazanan ismi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!