Fransa iddialı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa iddialı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 12:50

Yetiştirdiği önemli oyuncularla Avrupa basketbolunda adından sıkça söz ettiren Fransa, İzmir'deki (D) Grubu maçlarında Lübnan, Litvanya, Yeni Zelanda, İspanya ve Kanada ile mücadele edecek.

Yıldız oyuncu kurucu Tony Parker'in kadroda olmamasına rağmen, şampiyonanın favori takımları arasında yer alan Fransa'nın başantrenörü, aday kadrosu, öne çıkan oyuncuları ve dünya şampiyonaları geçmişiyle ilgili bilgiler şöyle:

BAŞANTRENÖR

Ülkesi Fransa'da 1963 yılında dünyaya gelen Vincent Collet, Le Mans ve Asvel takımlarıyla birçok kez lig şampiyonu oldu. Antrenörlük kariyerine 1980 yılında Fransa'nın Montvilliers takımında başlayan Vincent Collet, Fransa Milli Takımı ile geçen yıl Polonya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda beşinciliği elde etti.

ADAY KADRO VE ÖNE ÇIKAN OYUNCULAR

Fransa Milli Takımı'nda Tony Parker'ın yokluğunda en çok dikkat çeken isim Boris Diaw olarak görülüyor.

Basketbola ülkesinin Pau Orthez takımında başlayan Diaw, 2003 yılında NBA takımlarından Atlanta Hawks tarafından draft edildi. Diaw, Phoenix Suns formasıyla 2006 yılında “En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu” ödülünü elde ederken, Fransa Milli Takımı ile 2005 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda bronz madalya kazandı. NBA takımlarından Charlotte Bobcats'de forma giyen 28 yaşındaki forvet, geçen sezonu 11.3 sayı, 5.2 ribaunt ve 4 asist ortalamalarıyla mücadele etti.

Fransa'nın 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası öncesindeki 14 kişilik kadrosunda şu isimler yer alıyor:
Florent Pietrus, Boris Diaw, Alexis Ajinça, Nicolas Batum, Yannick Bokolo, Fabien Causeur, Nando De Colo, Mickael Gelabale, Edwin Jackson, Aymeric Jeanneau, Alain Koffi, Ian Mahinmi, Ali Traore, Ludovic Vaty.

DÜNYA ŞAMPİYONALARI GEÇMİŞİ

Avrupa basketbolunun köklü temsilcilerinden biri olan Fransa, FIBA'ya 1933 yılında dahil olurken, dünya sıralamasında 15 basamakta yer alıyor.

Uzun bir basketbol geçmişine sahip olan Fransa'da resmi kayıtlara göre lisanslı olarak 4 bin 545 kulüp, 159 bin 861 bayan ve 249 bin 143 erkek basketbolcu faal olarak spor yaşamlarını sürdürüyor.

Tarihinde birçok kez uluslararası şampiyonalarda yer alan Fransa, buna rağmen büyük bir organizasyonda bugüne kadar kürsünün en üst basamağında kendine yer bulamadı. Özellikle Avrupa şampiyonalarının değişmez ülkelerinden biri olan Fransa, tam 33 kez bu değerli organizasyonda mücadele etme başarısı gösterdi. Fransa aynı zamanda olimpiyat oyunlarına 7, dünya şampiyonalarına ise 5 kez katılarak dikkatleri üzerine çekti.

2009 Avrupa şampiyonası'nda (B) Grubu'nda Rusya, Almanya ve Letonya'nın rakibi olan Fransa, grubunu lider olarak tamamlayarak ikinci tura adını yazdırdı. İkinci turda da başarılı performansını sürdüren Fransa, Makedonya'yı, Hırvatistan'ı ve Yunanistan'ı yendi ve namağlup olarak çeyrek finale yükseldi.

Şampiyonanın en güçlü takımlarından olan İspanya ile çeyrek finalde eşleşen Fransa, rakibine 86-66 yenilerek, kürsüde yer alma şansını kaybetti. Klasman maçlarında Türkiye ve Hırvatistan'ı yenen Fransa, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nı beşinci sırada tamamlayarak Türkiye'de düzenlenecek 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda mücadele edecek 24 ülke arasında kendisine yer buldu.

Dünya spor organizasyonları arasında önemli bir yere sahip olan Dünya Basketbol Şampiyonası'nda tarihi boyunca 5 kez mücadele eden Fransa, ilk heyecanını 1950 yılında Arjantin'de düzenlenen şampiyonada yaşadı.

İlk dünya şampiyonasını 6. sırada bitiren Fransa, 1954 yılında Brezilya'nın evsahipliği yaptığı şampiyonayı ise 4. sırada noktaladı. 1963 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nda beşinciliği elde eden Fransa, bu yıldan sonra 1986 yılına kadar şampiyonlarda yer alamadı. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda son olarak 2006 yılında mücadele eden Fransa, Türkiye'yi yenerek beşinci sıranın sahibi olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!