(Fotoğraflı Bülten Dağıtımı) Uludağ Ekonomi Zirvesi - 'Tutumlu İnovasyon'

Güncelleme Tarihi:

(Fotoğraflı Bülten Dağıtımı) Uludağ Ekonomi Zirvesi - Tutumlu İnovasyon
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 20:09

(Fotoğraflı Bülten Dağıtımı) Uludağ Ekonomi Zirvesi - 'Tutumlu İnovasyon'

Haberin Devamı

BASIN BÜLTENİ

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) sponsorluğunda ‘Tutumlu İnovasyon’ oturumu gerçekleştirildi. Panelde ‘Frugal Innovation' kitabının yazarı İnovasyon Danışmanı Navi Radjou ile TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici inovasyonun şirketler üzerindeki etkisini ele aldı.

Navi Radjou, yaptığı konuşmada ‘Frugal Innovation' isimli kitabı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kitabı kendi inovasyon deneyimlerimden yola çıkarak yazdığını belirten deneyimli yazar inovasyonun sadece Silikon Vadisi’nde değil dünyanın gelişmemiş ve geri kalmış yerlerinde de gerçekleştirilebileceğini kitabında yazdığını söyledi. Dünyanın inovasyon ile ilgili yeni yaklaşımlarla karşılaştığını ifade eden Navi Radjou, Afrika’da uygulanan inovasyon sistemlerinin Avrupa’da uygulanabilirliğini anlattı.

“Türkiye, doğal kaynağı olmamasına rağmen inovatif bir ülke”

Türkiye’deki inovasyon çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Navi Radjou, “Türkiye’de bildiğiniz gibi petrol ve doğalgaz yok. Buna rağmen Türkiye’de refah oluşturulabiliyor. Türkiye’nin en fazla ilham aldığım noktalarından bir tanesi bu özelliğiniz. Çok kısıtlı kaynakla kalkınmayı sağlayabiliyorsunuz. Komşu ülkelerinize bakacak olursak, çok fazla kaynakları olduğunu görüyoruz. Ama mutlu olduklarını söyleyemeyeceğim. Aslında kaynağınız yok ama kaynaklardan optimum düzeyde yararlanmasını biliyorsunuz” diye konuştu.

25 yıl önce önce Hindistan’ı terk ettiğini kaydeden Navi Radjou, “25 yıl önce anne ve babama Hindistan’dan ayrılıp girişimci olacağımı söyledim. Onlar bana “Senin aklından zorun var. Seni hastaneye yatıralım” dedi. Girişimcilik bu kadar tehlikeli görülüyordu. Ama şu anda Hindistan’da girişimci milyarderler var. Şu an yetişmekte olan girişimci bir jenerasyon var. Böyle bir jenerasyon Türkiye içinde gerekli” diye konuştu.

2020’de Norveç’te otomobil olmayacak

İnovasyonun herkesin aklında farklı bir şekilde yer aldığını belirten Navi Radjou sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün herkes iphone üretmek peşinde. Biraz daha farklı bakış açısıyla inovasyona yaklaşmak gerekir. Şu an sürücüsüz araba ve uçan araba projeleri var. Ama Norveç’in başkenti Oslo’da 2020 yılında hiç araba olmayacak. Çünkü milyarlarca doları bisiklet yollarının oluşturulması için harcıyorlar. Evet farklı inovatif ürünler üreteceğiz, ama artık insanlar benim araca ihtiyacım yok da diyebiliyor. Yani teknoloji sadece yatırımcıların hizmetine değil insanlığın hizmetine de sunulmalı.”

5 milyar insan interneti kullanamıyor

Dünya nüfusunun 7 milyar olduğunu, 5 milyar insanın ise halen internete ulaşamadığını söyleyen Navi Radjou, internete ulaşan 2 milyar insanında önemli bir kesiminin 2G teknolojisi ile internete bağlandığının altını çizdi. Facebook’un bu kesim için 5G’den 2G teknolojisine geçiş yapan bir uygulama geliştirdiğini hatırlatan Nadjou, bu sayede yavaş interneti olan insanların da rahatlıkla Facebook’u kullanabildiğine dikkat çekti.

Çocuklarımızın artık internet tüketicisi olmaktan ziyade üretici olduğunu vurgulayan Navi Radjou, “Facebook bizden para kazanıyor. 1.3 milyar hesap var Facebook’ta. Çocuklarımız paylaşım yaptıkça Facebook’a para kazandırıyorlar. İçerik oluşturmaktan ziyade çocuklarınız Facebook için uygulama oluşturup parada kazanabilir. Teknolojiye ulaşım artık daha hesaplı bir hale geldi. O yüzden inovasyonda artık daha tutumlu oluyor” diye konuştu.

Güçlü sponsor desteği

Garenta’nın beşinci kez ana sponsorluğunu üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin co-sponsorları Ferko, Nef, Samsung, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom, Vodafone oldu. Akkök, Cisco, Citibank, Doğa Koleji, Danone Nutricia, Global Yatırım Holding, Intel, Siemens, TEB, Tekfen, Verifone ve Zorlu Holding’in oturum sponsoru olduğu Zirve'de, Finansal Kurumlar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve TAV Havalimanları destek sponsor olarak yer aldı. CNN Türk ve Hürriyet’in medya sponsoru olduğu Zirve’nin etkinlik sponsorluklarını Comodo, Denizbank, Integral Menkul Değerler ve Park Residences, konaklama sponsorluğunu Ağaoğlu, içecek sponsorluğunu ise Uludağ İçecek üstlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!