Fortis merkezinin keyfi yerinde

GEÇTİĞİMİZ pazartesi günü Fortis’in Brüksel’deki merkezindeydik.

Yaptığımız görüşmelerde Fortis yönetiminin Dışbank’ı satın almaktan son derece memnun olduğunu, ileriye dönük grubun büyümesinde Fortis Türkiye’ye büyük roller vermeye hazırlandıklarını gördük.

Kısacası; Fortis merkezi Dışbank operasyonundan son derece memnun...

Fortis, Dışbank’ı satın alırken "ucuz aldı, pahalı aldı" tartışması vardı. Bunlar hatırlatıldığında, borsa değerininin iki katına çıkıp, toplam 2 milyar dolara yaklaştığını söylemekle yetiniyorlar.

Ancak gördüğümüz kadarıyla asıl keyifli oldukları nokta, borsa değerinin iki katına çıkmasından çok, devir aldıkları bankanın hem teknoloji, hem de yetişmiş insan gücü olarak beklediklerinden çok daha yeterli çıkması ve Türkiye’nin geleceğine dönük inançları...

Avrupa bankacılığı klasik ve temkinli anlayışı ile tanınıyor. Gördüğümüz kadarıyla bu ihtiyatlı tutum Fortis merkezinde de var. Örneğin, Fortis Türkiye için kendi bünyelerinde bir büyüme, şube sayısı artırma planları yapmışlar ve "yeni satan almalar olur mu?" sorusuna verdikleri yanıt, "daha çok yaptığımız plan çerçevesinde büyümek istiyoruz" oluyor.

Yani muhafazakar bir büyüme modelini benimsemiş görünüyorlar. Ancak, rakiplerinden geri kalmamak için zamanla plan dışına çıkıp, agresif büyüme kararları almak zorunda kalacaklarını da bizce, görüyorlar.

Özetle söylediğimiz; Fortis merkezi bizce şimdi öyle görünmeseler de, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de yeni banka satın almalarına da gidebilir. Bizce sadece banka değil sigorta, leasing ve faktoring gibi diğer mali ayaklarda da Türkiye’deki payını artırmaya çalışacaklar. Zaten bu alanlara "radar alanımız içinde" diyerek sıcak baktıklarını itiraf ediyorlar.

Fortis’in bizce, Türkiye’deki büyüme alanlarından biri "Bankasürans" olacak. Sigorta ürünlerinin banka kanalıyla satışı olarak adlandırabileceğimiz bu alan, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de önümüzdeki dönemde gelişecek bir alan olabilir. Fortis’in Avrupa’da sigorta alanındaki uzmanlığını gözönüne alırsak, bizce bu alanda öncülük yapacak bankalardan biri olması doğal olacaktır.

BÜYÜME PLANLARI

Brüksel’de Fortis yöneticileri ve iktisatçılarının görüşlerini dinlediğinizde, neden Türkiye’de böyle bir operasyona giriştiklerini, bakış açılarını daha rahat anlama fırsatınız oluyor. Avrupa’daki finans sektörünü değerlendiren Fortis iktisatçısı Wim Bosman’ı dinlediğinizde, Fortis’in Türkiye’de Dışbank’ı satın almasının, Avrupa ve dünya finans sektörüne genel bakışlarının bir uzantısı olduğunu rahatlıkla anlıyorsunuz.

İşte bu nedenle Fortis’in Türkiye ve bölgede önümüzdeki dönemde daha agresif büyüme planları içine gireceklerini, şimdiden açıkca söylemeseler de, rahatlıkla görüyoruz. Büyüme için bankacılığın yanısıra, sigorta, leasing, faktoring işlemlerinin yapılacağı "Fortis Merkezleri" kurma planları bulunuyor. Sadece Türkiye’de değil, Türkiye merkezine bağlı olarak Yunanistan’dan başlamak üzere, bölgede de bu tür merkezleri açılacağını söylüyorlar.

Bizce Fortis merkezinin agresif büyüme kararlar almasında, Fortis Türkiye’ye olan güvenleri de önemli rol oynayacak. Fortis merkezini ziyaretimizde, Fortis Türkiye yöneticilerine verilen değeri rahatlıkla görme fırsatımız oldu. Bizce Fortis Türkiye yöneticilerinin Fortis merkezine öğretecekleri çok şeyler olacak. Özellikle bölgeye dönük deneyimleri, Türk bankacılığı içindeki saygın konumları ortada. Bu nedenle Fortis merkezinin Türkiye’den eleman transferine girişmesi sürpriz olmamalı.

Bu arada Türkiye’yi tüm grubun teknoloji merkezlerinden biri yapma planlarının hayli ilerlemiş olduğunu gördük. ABD’li bazı bankaların Hindistan’ı, Pakistan’ı seçmesi gibi, Fortis de örneğin telefon bankacılığının merkezi olarak İstanbul’u seçebilir. Bununla sınırlı kalınmayıp, teknolojik alanda merkez olabilir. Dediğimiz gibi Fortis ne kadar ihtiyatlı davranırsa davransın, Türkiye ve bölgede agresif büyüme planlarını devreye sokabilir. Aslında çizilen tabloya göre sadece Fortis değil, başka bankalar da aynı yola gidebilir.
Yazarın Tüm Yazıları