Fiş hafiyeleri kol gezecek

Ekonomi yönetimi uzun süreden beri kayıtdışı ekonomiyi kontrol altında tutmak için son derece önemli çalışmalara imza atıyor.

Haberin Devamı

Bunun en büyük örneğini Kayıtdışıyla Mücadele Eylem Planı oluşturuyor. Bu konuda yapılan araştırmalar son 10 yıllık dönemde hükümetin önemli mesafe aldığını gösteriyor. Ancak, tüm bunlara rağmen istatistikler kayıtdışı ekonominin hala “özlenen” noktaya gelmediğini de maalesef ortaya koyuyor. Kayıtdışı ekonomiyi aşağı çekmek için çalışmaları hızlandıran Maliye Bakanlığı da yeni bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Maliye’de son şekli verilen projeyle bir taraftan gelirin arttırılması diğer taraftan da giderin azaltılması planlanıyor.

MALİYE KOLLARI SIVADI
 
“Bu nasıl yapılacak?” diye sorarsanız onunla ilgili alınacak tedbirleri de sözü uzatmadan açıklayayım.
Biliyorsunuz, artık hepimizin cebinde en az bir kredi kartı var Bu da hemen her yerde artık cepteki nakit paranın yerine geçiyor.
Ancak, sizce kredi kartı kulanan kaç kişi alışveriş yaptığı yerden “slip” alırken, fiş istemeye özen gösteriyor. Bu sayının çok düşük olduğunu korkarak söylemeliyim. İş böyle olunca da karttan yapılan çekimlerin birçoğu maalesef kayıt altına alınamıyor. Buradan hareketle yazar kasa fişiyle sliplerin birbirine paralel gitmediğini farkeden Maliye de vakit kaybetmeden kolları sıvadı.

Haberin Devamı

FİŞ ALMADAN ÇIKMAYIN
 
2013 yılında uygulamaya geçecek olan proje kapsamında yazar kasalarla POS cihazları kademeli olarak birbirine entegre edilecek. Böylece iki cihazın yerini tek tip cihaz alacak. POS’tan çıkan sliplerle yazar kasadan çıkan fişlerin aynı cihazdan çıkması gerekecek. Tüm işlemler merkezden takip edilecek, buna göre gerekli analizler yapılacak.
Böylece Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dikkat çektiği “fiş numarasından denetim sistemi” de uygulamaya girmiş olacak. Maliye yetkilileri, denetim hafiyelerinin sabahtan akşama kadar takipte olacağına dikkat çekiyor. Çalışmalar kapsamında herhangi bir işletmede günde kaç fiş kesildiği, önceki kayıtlara da bakılarak tek tek tespit edilecek. Gerekirse tüm kamera kayıtları incelenecek.

İLK GÖREV VATANDAŞIN
 
Maliye bürokratlarının yaptığı çalışma kısaca böyle uygulanacak. Ama burada en önemli görev yine vatandaşın olacak. Toplum olarak artık alışverişte fiş isteme alışkanlığını vakit kaybetmeden edinmemiz gerekiyor. Siz siz olun hiçbir dükkandan fişsiz çıkmayın.

Yazarın Tüm Yazıları