Fırın hakkında her şey

Hepimizin evinde fırın var. Peki onu ne kadar iyi tanıyoruz? Çoğunuzun hep aynı ayarlarla ilerlediğini biliyorum. Size bugün fırınınızın lisanından söz edeceğim.

Haberin Devamı

Siz de artık daha lezzetli yemekler pişireceksiniz

ALT VE ÜST FIRIN

Fırının en temel fonksiyonu. Alt ve üst çizgiyle gösterilen bu fonksiyon, içi de dışı da aynı derecede pişirilmeye ihtiyaç duyan yiyeceklerde işe yarar. Özellikle çok yüksek ısı gerektiren yavaş pişirmelerde, yemeğin kendi halinde pişmesi diyebiliriz. Büyük etlerle tuzlu veya tatlı kurabiyeler pişirirken de gayet iyi iş görür. Genelde tek tepsi pişirmelerinde mantıklıdır. Havayı içinde döndürecek bir fan sistemi çalışmadığından, ortaya yerleşen ikinci tepsi ısı dağılımını dengesizleştirebilir. Bu, fan çalışmadığı için kabarmasını istediğiniz sufle, kek ve ekmek gibi yiyeceklerde de işe yarar.

IZGARA

Bir yemeği mangalda pişiriyor gibi hissettirmenin en iyi yöntemi. Bir anda gelecek yüksek sıcaklıkla yiyeceğin üzeri mühürlenir ve sululuğu içinde kalır. Pişirim hızlı olacaktır. Gözünüzü fırından ayırmayın. Burada pişireceğim malzemenin kalınlığına ve cinsine göre tepsinin yerini en üste veya en üstün bir alt rafına almayı tercih ediyorum. Bence kadayıf, mantı gibi kısa zamanda pişebilecek ve etrafının kızarıp, içinin sulu kalmasını istediğiniz yemekler için en iyi yol bu. Bir de ufak ipucu: Diyelim köfte yapacaksınız, eğer fırın tepsisinde direkt yaparsanız çıkan su alt taraftan köfteyi haşlar. Bunun için ızgara telinde yapmak çok daha iyidir. Bu durumda da alta fırın tepsisi yerleştirmek gerekir ki, hem ısının gücü dağılmasın hem de bu yağlar fırının tabanına dökülmesin. Akan yağların iyice yapışmayıp rahatça temizlenebilmesi için alttaki tepsiye bir parmak su koyun. Böylece köfteniz bol nemli bir ortamda pişeceği için daha yumuşak olacak, bulaşık da
kolay temizlenecek.

Haberin Devamı

TURBO PİŞİRME

Fanlı ısıtıcıyla ısıtılan sıcak hava, fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağılır. Böylece az enerjiyle kısa zamanda pişirme sağlarsınız. Turbo pişirme yapacaksanız fırını önden ısıtmanıza gerek olmayacak. Fan, ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsiyle pişirme yapabilirsiniz. Dışı çıtır, içi az pişmiş olsun istediğiniz zaman ideal pişirme şeklidir diyebiliriz.

ALT ISITMA

Haberin Devamı

Ocağınız çalışmadığında ya da altının iyi pişmiş, üstünün yumuşak kalmasını istediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz. Tencereyi içine koyabilir veya lezzetli yumurta yapmak için kullanabilirsiniz. Pizza pişirirken, başlangıç pişimi olarak önce altı çalıştırıp, son beş dakikada fırının üstünü ısıtırsanız istediğiniz
çıtırlık ve lezzete ulaşacaksınız.

FAN-DEFROST

Fırının sadece fan özelliğinin çalışması, fırında buzlu, hassas bir yiyeceği daha hızlı çözmekte inanılmaz zaman kazandırıyor. Fan özelliğinde herhangi bir ısı kullanmazsanız içerideki hava sirküle olarak çözülmeyi hızlandırır. Tavuk, balık gibi özenle çözülmesi gereken yiyeceklerde çok işe yarar. Bir de bitki kurutmak veya pestil yapmak için kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

FAN DESTEKLİ ÜST IZGARA

Üst ızgara ve fan modu fırının en çok kullandığım fonksiyonlardan biri. Sanki yemeği ocakta pişirir gibi hissediyorsunuz. Üst ısıtmayı fanla kullandığınızda yemek; suyunu bırakıyor, nemini azaltıyor. Bu da daha çıtır olmasını sağlıyor.

Bu ipuçları çok önemli

Yemeği bir kere fırına koyunca orada pişecek diye düşünmeyin. Dışının çıtır olması için fırının en sıcak yerine yakın konumlandırılması gerekir. İçinin pişmesini istiyorsanız da ısıyı biraz düşürüp tepsiyi ortaya alın. Zaman zaman yer değiştirmekte fayda sağlar. Örneğin benim nazarımda iyi bir pizza pişirmeye önce en alt, hatta fırının tabanına değen seviyede başlanır, son bir dakikasında ızgarada bitirilir. Dolayısıyla kek, tatlı gibi pişirmeler olmadıkça arada fırını takip etmek mükemmel sonuç için faydalı olacaktır.
Kek, merenk, ekmek gibi yiyecekler pişirirken fırının kapağı açılmamalı. Eğer fırının kapağı açılıp, içine soğuk hava girerse bir anda ekmeğinizin içindeki boşluklar küçülür ve bir daha kendine gelmesi zorlaşır
Bir kere her fırının kendi dili var. Cinsine, markasına göre fırının içindeki termostatın yeri de değişebiliyor. Dolayısıyla 180 dereceye ayarlanmış birkaç farklı fırının pişirme süresi ve performansı değişebilir. Özellikle televizyondan veya bir kitaptan tarif denerken bire bir verilene uymak değil kendi fırınınızın performansını da hesaba
katarak pişirmekte fayda var.
Muhakkak aklınızda olsun. Midi ve mini fırınların performansları diğer fırınlara göre çok daha düşüktür.

Haberin Devamı

Fırın nasıl taş fırına çevrilir?

Demir, iyi bir ısı iletkenidir. Bu sebepten hızlı ısınır, hızlı soğur. Fırının içinde ısınmış tepsiyle ekmek yapmak istediğinizde, tepsiye koyacağınız ekmek hamuru, tepsinin ısısını düşürecektir. Tekrar aynı ısıya gelmesiyse vakit alır ve bu da ekmeğin tepsiye değen yerinin daha yumuşak olmasına sebep olur. Oysa taş fırın ekmeklerinin altının da üstü gibi kıtır olmasının sebebi ısıyı muhafaza etmesi ve ekmek hamuru geldiği anda onu ısı kaybetmeden mühürlemesi. Taş fırın ekmeklerinin altına vurduğunuzda gelen o tok sesin temel sebebi bu.
Taş fırın ekmeği etkisini evinizde bulunduracağınız bir fırın taşıyla sağlayabilirsiniz. Eğer fırın taşınız yoksa büyük yayvan bir güveci ters çevirip ısıtarak kullanabilirsiniz, fırın taşı etkisini sağlayacaktır. Fırında pizza, pide, ekmek, hatta börek yaparken fırın taşı çok iyi olacaktır. Siz pidenizi yapana kadar fırında 40 dakika ısınsın, kullandıktan sonra da kendi halinde soğumaya bırakın. Suyun altına sıcakken yerleştirirseniz çatlar.

Yazarın Tüm Yazıları