Finlandiya ile eÄŸitim iÅŸbirliÄŸi

Güncelleme Tarihi:

Finlandiya ile eÄŸitim iÅŸbirliÄŸi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 10, 2017 10:27

Finlandiya ile eÄŸitim iÅŸbirliÄŸi

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Paivi Kairamo ve Finlandiya İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Ali Molay'ı ağırladı. Görüşmede iki ülke arasındaki ticari ilişki ve Finlandiya ile eğitim konusunda yapılabilecek işbirliği imkanları masaya yatırıldı. Demirtaş, iki ülke arasındaki ilişkide siyasi açıdan sorunsuz, ekonomik açadın ise Türkiye'yi tatmin etmeyen boyutta bir ilişki olduğunu söyledi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Finlandiya Ankara Büyükelçisi ve Finlandiya İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Ali Molay'ı ağırladı. Görüşmede iki ülke arasındaki ticari ilişki ve Finlandiya ile eğitim konusunda yapılabilecek işbirliği imkanları masaya yatırıldı. Demirtaş, iki ülke arasındaki ilişkide siyasi açıdan sorunsuz, ekonomik açıdan ise Türkiye'yi tatmin etmeyen boyutta bir ilişki olduğunu söyledi. Başkan Demirtaş, Finlandiya ve Türkiye arasındaki ticaretin artırılması gerektiğini belirterek, "İzmir'den Finlandiya'ya 20 milyon dolarlık ihracatımız var. İthalatımız ise 109 milyon dolar. Türkiye'ye baktığımız zaman 266 milyon dolarlık ihracatımız varken, Finlandiya'dan 1 milyar dolarlık ithalatımız var. Teknoloji satıyorsunuz ve inovasyonda da dünyada çok önde geliyorsunuz. Dünyanın geleceği bilim ve teknolojide. Genç ve yaratıcı bir nüfusumuz var. Bunların bir çoğu Amerika'da büyük şirketlerde, üniversitelerde, hastanelerde çalışıyorlar. 80 milyon nüfusumuz var ve yaş ortalaması 30" diye konuştu.

FİNLANDİYA KOLEJİ ÖNERİSİ

İzmir Ekonomi Üniversitesi hakkında bilgiler veren Demirtaş, "Gençlerimizin bir arada olabileceği olanakları yaratmakta çok büyük fayda var. Üniversitelerimiz arasında iş birliği sağlayabiliriz. Öğretim üyesi değişimi ile başlar, öğrenci değişimi ile devam edebiliriz. Finlandiya dünyada en iyi eğitim veren ülkelerden birisi. Başarılı bir modeli var. Önümüzdeki yıl bir bilim koleji açacağız. Anaokulundan liseye kadar bin 500 öğrenciye eğitim verilecek. Eğitim dili İngilizce olacak ve 3 yabancı dil öğreteceğiz. Zeka düzeyi orta ve üstü olan öğrencileri seçerek alacağız. Bu eğitimde iş birliği yapabiliriz. Bilim kolejinin kapısına Türk bayrağı ve Finlandiya bayrağını koyabiliriz. Alman, Amerikan, Fransız ve İtalyan kolejleri var neden Finlandiya koleji de olmasın" dedi.

TÃœRKÄ°YE'NÄ°N POTANSÄ°YELÄ° BÃœYÃœK

Finlandiya Ankara Büyükelçisi Paivi Kairamo, Türkiye'nin çok etkileyici bir nüfus sayısına sahip olduÄŸunu, potansiyelin büyük olduÄŸunu bu nedenle iliÅŸkileri geliÅŸtirmek istediklerini söyledi. Kairamo,"YoÄŸun olarak siyasi iliÅŸkilerimiz iyi ÅŸekilde devam ediyor. Finlandiya dışiÅŸleri bakanı Ankara'yı ziyaret etti. Önemli görüşmelerde bulundu. CumhurbaÅŸkanı ve BaÅŸbakanınız da Finlandiya ile ticari iliÅŸkilerle ilgilendiler ve onlar da iliÅŸkileri geliÅŸtirmek istiyorlar. Dolayısıyla benim Ä°zmir ziyaretim sadece tabii ki güzel kentinizi görmek deÄŸil, Ä°zmir ve Ege Bölgesi'yle hangi konularda iÅŸ birliÄŸi yapabileceÄŸimizi öğrenmek istiyoruz. Sizin de bahsettiÄŸiniz gibi Finlandiya'nın ilgilendiÄŸi sektörlerle örtüşen sektörler var Türkiye'de. Yenilik ve teknoloji konusunda Finlandiya çok öncü, eÄŸitim saÄŸlık ve tasarım konularında da çalışmalarımız var. Finlandiya olarak her ülkedeki elçiliklerimizde ticari danışman bulunmuyor. Ama Türkiye'deki elçiliÄŸimize ticari danışman atandı. Türkiye'nin AB ile belirli bir seviyeye taşınmış bir ticareti olması bizim için de bir avantaj" diye konuÅŸtu.Â

EĞİTİM KONUSUNDA TÜRKİYE'DE BÜYÜK BİR İSTEK VAR

Finlandiya Ankara Büyükelçisi Paivi Kairamo, eğitimde işbirliğine her zaman açık olduklarını belirterek, "Finlandiya modelini tanıtmak ve dünyaya yaymak için çalışıyoruz. Körfez ülkeleri çok ilgilendi ve bizim modelimizi ülkelerine almak için çalışmaları oldu. Türkiye'deki bütün görüşmelerimde eğitim konusu gündeme getirildi. Türkiye'de büyük bir istek var. Bu konuda nasıl birlikte çalışabileceğimiz ve nasıl bir araç sunabileceğimizi konuşabiliriz. Eğitim konusu benim buradaki görevlerim arasında" dedi.

Timur TARLIÄž/ Ä°ZMÄ°R, (DHA)

FOTOÄžRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!