Finike'de ücretsiz kanser taraması

Güncelleme Tarihi:

Finikede ücretsiz kanser taraması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2017 14:47

Finike'de ücretsiz kanser taraması

Haberin Devamı

 

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - SAĞLIK Bakanlığı'na ait Pembe Prenses Mobil Kanser Tarama Aracı ile Finike'de bir ay boyunca ücretsiz kanser taraması yapılacak.

Finike Sağlık Müdürlüğü önünde kurulan Pembe Prenses Mobil Kanser Tarama Aracı'nda 1 ay boyunca ücretsiz kanser taraması yapılacak. Kanser Tarama Tırı'nda 40-69 yaş aralığındaki kadınlara son model dijital mamografi çekimiyle meme kanseri taraması, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara ise maliyeti oldukça yüksek olan HPV/DNA Testi ile rahim ağzı (serviks kanseri) taraması, 50-70 yaş kadın ve erkeklere GGK ile bağırsak kanseri taraması yapılacak. Kanser tarama Tır'ı bir ay boyunda ilçede kalacak.

İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Uzm. Dr. Oya Dirican, kanserin, dünyada ve ülkemizde görülme sıklığının, ölüm nedenleri sıralamasında kardiyovasküler hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirterek, "İleri gelen, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açan önemli bir halk sağlığı problemidir" dedi.

Erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Dirican, "Kanser türlerinin önemli bir kısmının, değiştirilebilir risk faktörlerine müdahaleyle önlenebilir olması ve bazı kanser türlerinin de erken teşhise olanak sağlayan taranabilir özellikleri taşıması; kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir" diye konuştu.

Özellikle kadınları kanser taramalarına yönlendirmenin, kansere bağlı ölüm hızının düşürülmesi açısından önemli olduğunu anlatan Dirican, şöyle dedi:

"Erken teşhis edilebilen ve tarama yöntemleriyle kanser sıklığı ve ölümlerin azaltılabildiği düşünülen meme, rahim ağzı(serviks) kanserleri hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesi önemlidir. Kanser gelişim sürecinin, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evredeyken tespit edilmesi, kanserlerden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturarak, kadınların taramalara yönelmelerinin sağlanması ve de kansere bağlı mortalite (ölüm) hızının düşürülmesi amaçlanmıştır."

İlçe Sağlık Müdürü Siyami Kotan da özellikle meme kanseri tanısı için yapılan dijital mamografi çekimi görüntülerinin Hacettepe'de kurulan Teknokente gönderileceğini belirterek, "Burada 2 ayrı radyoloji uzmanı tarafından birbirinden bağımsız olarak görüntüler değerlendirilecek ve yapılan değerlendirme sonuçları birbirinden farklı ise üçüncü bir radyoloji uzmanı tarafından da değerlendirilerek en kesin sonuca ulaşılacaktır. Ayrıca aracımız ile beraber sahaya çıkan Finike Toplum Sağlığı Merkezi ekibimiz tarafından bölgede rahim ağzı kanseri ile bağırsak kanseri taramaları yapılacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!