Filli Boya’nın başına geçti, ilk kez 3 bin erkeği bir arada gördü

FİLLİ Boya’nın başına geçen 29 yaşındaki Gözde Akpınar Sezgin, ilk kez geçen yıl bayi toplantısında konuşma yaptığını anlatarak, "Hayatımda ilk defa 3 bin erkeği bir arada gördüm ve karşısında konuşma yaptım" dedi.

FİLLİ Boya olarak bilinen Betek Boya ve Kimya Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bir yıl önce üstlenen Gözde Akpınar Sezgin, kriz ortamında Gebze’deki fabrikaya 30 milyon Euro yatırım yaparak Avrupa’nın en büyük entegre üretim tesisi haline getirdi. 29 yaşındaki Gözde Akpınar Sezgin, "Geçen yılı 380 milyon TL ciroyla tamamladık. Bu yıl da krize rağmen aynı ciromuzu korumayı hedefliyoruz" dedi. 2004 yılında henüz 25 yaşındayken babasını kaybeden Gözde Akpınar Sezgin,"Babamın yeri için henüz hazır değilim" diye düşünerek, doğrudan Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturmayı istememiş. Önce Yönetim Kurulu Üyesi olarak yönetime katılmış, 2008 Şubat ayında da Başkanlık koltuğunu devralmış. Akpınar Sezgin, yönetimi devraldıktan sonra ilk defa geçen yıl şirketin bayi toplantısına katılmış. Bayi toplantıları hakkında bilgi veren Akpınar Sezgin, "İlk kez geçen yıl büyük bayi toplantısında 3 bin erkekle karşılaştım. Hayatımda ilk defa 3 bin erkeği bir arada gördüm ve karşısında konuşma yaptım. Bu duygularımı o günkü konuşmamda da dile getirdim. Beni el üstünde tuttular. Kendimi kraliçe gibi hissettim" diye konuştu. Alman Caparol ile ortak ürettiği ’Filli Boya’ markalı boyaları ve ısı yalıtımı ürünleriyle tanınan Betek Boya’nın genç Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Akpınar Sezgin ile yeni yatırımlarını ve sektörü konuştuk.
 
Batı Avrupa’nın en büyüğü

Gebze’deki yeni tesisinize ne kadar yatırım yaptınız?

-
Yeni yatırımımızı 2008 yılı başında başlattık, bu ay açacağımız tesis, ısı yalıtım sistemleri sektöründeki en büyük ve modern tesis olacak. Toplam 30 milyon Euro yatırım yaptık. Tesisi, gelecek on yıldaki ihtiyacı karşılayacak teknoloji ve kapasitede yaptık. Isı yalıtımı konusunda eski fabrikamızda da üretimimiz vardı, yeni tesisle bunu üç misline çıkardık.

Bu yatırımla ulaştığınız büyüklük nedir?

- İlk boya tesisimiz 100 bin metrekareydi, 40 bin metrekare kapalı alana sahipti. İkinci fabrikamızda 50 bin metrekare kapalı alan var. Böylece toplam 152 bin metrekare açık, 90 bin metrekare kapalı alana ve yılda 300 bin ton kapasiteye ulaştık. Batı Avrupa ve Amerika’da sektörümüzdeki büyümeler son 15 yıldır durmuş durumda. Bu miktarda, bu büyüklükte ve bu teknolojik altyapıyla, boya ve yalıtım işini aynı çatı altında yapan başka bir tesis şu anda yok. Gebze’deki tesislerimizde toplam bin kişi çalışıyor.

Kriz yatırımımızı durdurmadı

Yaşanan kriz yatırım kararınızı etkilemedi mi?

-
Biz boya yatırımına da 2001 krizinde başlamıştık. Kriz sonrasında hızlı büyüdük ve geliştik. Şu anki dönemin yatırımı bize kriz sonrası hızlanacak ekonomik dönemde çok büyük faydalar getirecek. Bu yüzden yatırımı hiçbir endişe taşımadan bitirdik. Çünkü, 2009 yılının ikinci altı ayından itibaren krizin etkilerinin süratle azalacağına ve Avrupa Birliği bölgesinde en hızlı gelişimi ülkemizin göstereceğine inanıyoruz. Durmak kimseye bir şey kazandırmıyor.

Küçülen sektörde büyüdük

2008 yılını nasıl geçirdiniz?

- Biz 2008’de boya sektöründe yüzde 8 büyüme olacak diye plan yapmıştık. Ancak yüzde 8 büyüme hedefiyle yıla başlayan sektör, beklentinin aksine yaşanan durgunlukla yüzde 8 küçüldü. Biz Betek olarak 2007 yılını 348 milyon TL ciro ile tamamlamıştık, 2008’i 380 milyon ciro ile kapattık. Küçülen sektörde büyüdük ve rakiplerimizle aramızdaki farkı açtık. Yatırımlarımızı da gerçekleştirdik. 2009’u da, 2008 seviyelerinde tamamlamayı bekliyoruz. Geçen yıl ihracatımız da 20 milyon doları geçti.

Türkiye, Batı Avrupa’nın yeni boya üssü olabilir

BETEK Boya ve Kimya Sanayi Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu da, Batı Avrupa’da doğuya kayan yeni bir boya merkezi arayışı olduğuna işaret ederek, "2010 yılında Türkiye’de uluslararası bir boya fuarı düzenlenecek. Çok sayıda yabancı katılımcı bekliyoruz. Ülkemizin boya sektöründe yeni cazibe merkezi olmasını arzu ediyoruz" dedi.

Yalıtımlı bina

Betek olarak yatırımları hedeflerken bunu da dikkate aldıklarını belirten Küçükoğlu, boyadaki imkanların yalıtım sektöründe de olduğunun altını çizdi. Küçükoğlu, Türkiye’deki 16 milyon binanın yüzde 6-7’sinin yalıtımlı olduğuna işaret etti.

GÖZDE AKPINAR SEZGİN/images/100/0x0/55ea385bf018fbb8f8722895

BETEK
Boya ve Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Akpınar Sezgin, 1980 İstanbul doğumlu. Saint Joseph Fransız Lisesi’nin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme-İktisat Bölümü’nde okudu. Eşzamanlı olarak, Bilgi Üniversitesi’nin sunduğu bir imkanla aynı bölümü Portsmouth Üniversitesi’nde de tamamladı. 2003 yılında Betek Boya ve Kimya Sanayi’nde çalışmaya başladı. 2004’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 2008 Şubat ayından beriYönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor.
Yazarın Tüm Yazıları