FIFA’yı dize getiren gazete

Güncelleme Tarihi:

FIFA’yı dize getiren gazete
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 00:38

Katar’ın 2022 Dünya Kupası’ndaki rüşvet ağını Sunday Times ortaya çıkardı.İngiliz gazetesinin iki güçlü muhabirine göre, Katar’ın o dönemki federasyon başkanı Muhammed bin Hammam, bazı delegelere doğrudan para verdi, bazılarının borçlarını üstlendi, birinin de oğluna ödeme yaparak 2022 Dünya Kupası’nı ülkesine kazandırdı. Ancak şimdi kaybetmek üzere...

Haberin Devamı

FIFA’nın eski İcra Kurulu Üyesi, Katarlı Muhammed bin Hammam’ın ülkesinin 2022 Dünya Kupası’nı düzenlemeye hak kazanması için 5 milyon dolar rüşvet dağıttığı iddialarının ortaya çıkması sonrası FIFA’nın önemli isimleri yeni bir oylama konusunda seslerini yükseltti. Bu skandalı orwtaya çıkaran ve soruşturma açılmasını sağlayan ise İngiliz gazetesi Sunday Times oldu.
2010 yılında yapılan oylama öncesinde Katar’ın FIFA delegelerine rüşvet verdiğini iddia eden gazete, o tarihten sonra topladığı yüzlerce sayfa e-mail ve banka bilgilerini içeren belgelerle rüşvet trafiğinin 5 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı. Hammam’ın özellikle Afrikalı delegasyonun oylarını satın almak için uğraştığı ve bir oy için 450 bin dolar verdiğinin ispatlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

İNGİLİZ PARLAMENTOSU DEVREDE

Sunday Times, 2011’de İngiltere parlamentosunda başlatılan soruşturmayı yürüten komisyona gönderdiği belgelerde, Kamerunlu Isaa Haaytou ve Fildişi Sahilli Jacques Anouma’nın Katar’a oy vermeleri için toplam 1.5 milyon dolar rüşvet aldığını yazdı.
İki üyenin lehte oy kullanmasıyla, Katar, oylamada ABD’yi geride bırakarak Dünya Kupası’nın ev sahibi olmuştu.
Katarlı yetkililer iddialar ortaya atıldığında “asılsız” savunması yaparken, gazetenin iki önemli muhabiri Jonathan Calvert ve Heidi Blake, davanın peşini bırakmadı. Katar’ın organizasyonu rüşvetle aldığını yazan ikili, Katar eski Futbol Federasyonu Başkanı ve FIFA eski Başkan Yardımcısı Muhammed Bin Hammam’ın yapılan ödemelerin arkasında olduğunu iddia etmekle kalmadı, para akışını da belgeleriyle gün yüzüne çıkardı.
Peki, kimler ne kadar rüşvet aldı? İşte o iddialar:

AÇIK AÇIK İSTEMİŞLER

Bin Hammam, Dünya Kupası’nın hangi ülkede yapılacağının belirleneceği oylama öncesinde oy hakkı olmayan FIFA yetkilileri aracılığıyla oy hakkı bulunan isimleri etkiledi ve bir FIFA yetkilisinin devam eden davasındaki 305 bin Euro’yu ödemeyi üstlendi.
- Bin Hammam, FIFA eski Başkan Yardımcısı Jack Warner’a 1 milyon 200 bin dolar, oğullarına 750 bin dolar, çalışanlarından birine de 450 bin dolar ödedi.
- FIFA’nın Afrikalı temsilcileri, Kamerunlu Isaa Haaytou ve Fildişi Sahilli Jacques Anouma Katar’a oy vermeleri için toplam 1.5 milyon dolar rüşvet aldı.
- FIFA Yönetim Kurulu üyesi Amos Adamu 800 bin dolar, Reynald Temarii ise bir spor akademisine finansal destek istedi.

Haberin Devamı

Adım adım skandal

15 EKİM 2010

Sunday Times, “FIFA Yönetim Kurulu’nun iki üyesi, ABD’li lobiciler gibi davranan muhabirlerimizden rüşvet istedi’’ iddialarıyla FIFA Etik Komitesi’ni topladı.

17 Ekim 2010

Gazete, Batı Afrika Futbol Birliği Başkanı Adamu’nun 4 çim saha için 800 bin dolar, Temarii’nin ise spor akademisine destek istediğini kanıtladı.

21 Ekim 2010

Etik komite toplanmasının ardından Blatter, ‘’Futbol için hazin bir gün’’ dedi. Konuyla ilgili FIFA ve İngiliz Parlementosu soruşturma başlattı.

11 Mayıs 2011

İki Afrikalı delegenin, 1 milyon pound aldığı iddia edildi. İngiliz Parlamenter Collins, belgelerin Sunday Times tarafından ulaştırıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

1 Haziran 2014

Sunday Times, bin Hammam tarafından FIFA’nın 25 yöneticisi ve Afrikalı yetkililere gizli rüşvet fonundan 5 milyon dolar ödendiğini kanıtladı.

iŞiN iÇiNDE AMERiKA MI VAR?

Dünya Kupası’nın Katar’dan alınıp ABD’ye verilme olasılığından söz ediliyor. Bu durum ve FBI’ın devrede oluşu, rüşvetin ortaya çıkarılmasında ABD’nin etkisine delil sayılıyor.

Sunday Times’ın rüşvet olayının üzerine gitmesi ve çirkin pazarı ortaya çıkarması sonrası 2022 Dünya Kupası’nın Katar’ın elinden alınması ciddi bir seçenek olarak masaya yatırıldı. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) bu konuda bir inceleme yürüttüğü ve tıpkı Sunday Times gibi önemli bilgilere ulaştığı bildiriliyor.
Yeniden yapılacak bir oylama ile ev sahipliğinin, 2010’daki oylamada Katar’a kıl payı geçilen Amerika’ya gideceği de gelen haberler arasında. Bu da, rüşvet ağının ortaya çıkarılmasında Amerika’nın özel çabalarının bulunduğu yorumlarına yol açıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!