Fener'in kaderinin çizileceği şato

Güncelleme Tarihi:

Fenerin kaderinin çizileceği şato
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 00:00

Uluslararası alanda hukuk savaşı başlatan sarı lacivertlilerin gözü Lozan’da olacak.

Haberin Devamı

Aralarında G.Saray kongre üyesi Türker Arslan ve Kısmet Erkiner’in de yer aldığı CAS’ta Fenerbahçe’nin davasında 3 hakem etkili olacak.

YARGI sürecinin devam etmesine rağmen Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne katılma şansı elinden alınan Fenerbahçe, hakkını uluslararası mahkemelerde aramak için harekete geçti. UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu’na karşı hukuk savaşı başlatan sarı lacivertliler, Şampiyonlar Ligi’ne yeniden dahil edilmek için geçici tedbir kararının yanı sıra, ilk etapta 45 milyon Euro’luk tazminat talebiyle dava açtı. Önümüzdeki dönemde Türk futbolu, CAS’ın (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) alacağı bir karara göre önemli bir süreçten geçecek. Sadece F.Bahçe’nin değil UEFA’nın ve TFF’nin de çok yakından ilgileneceği ve etkileneceği bir süreç başlayabilir. Biz de bu süreç öncesi, kararı verecek olan CAS’ı araştırdık. CAS nedir ve hangi davalara bakar. İşte 12 soruda CAS gerçekleri...

Haberin Devamı

CAS, FENERBAHÇE'NİN DAVASINI KABUL ETTİ

CAS nedir, ne zaman kurulmuştur?

-  Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin temelleri 1981 yılında, zamanın Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Juan Antonio Samaranch’ın fikir önderliğinde atıldı. İsviçre’nin Lozan kentinde 30 Haziran 1984 yılında kurulan, CAS, sadece futbol değil, bütün uluslararası spor uyuşmazlıklarına bakıyor.

UEFA, CAS’a bağımlı mıdır?

-  UEFA, tüzüğüne eklenen bir madde ile CAS’a (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) bağımlıdır. Avrupa futbolunun patronunun verdiği tüm kararlar, belirli şartlara haiz ise CAS’a götürülür. Kısacası UEFA’nın temyiz mercii CAS’tır. CAS’ın kararları UEFA’yı bağlar.

Yerel Federasyonlar CAS’a bağımlı mıdır?

-  UEFA’ya bağlı tüm federasyonlar CAS’a gitmekle ilgili kendilerine ait tüzüklerde bir madde bulundurmak zorundadır. TFF tüzüğünde de bununla ilgili bir madde bulunuyor.

CAS hangi tür davalara bakar?

a-)  Ticari uyuşmazlıklar
Bir kulüp ya da bir oyuncu; ya da iki kulüp arasındaki uyuşmazlıklara bakar. Beşiktaş ile Del Bosque davası ile F.Bahçe ile Ortega arasındaki davalara da CAS bakmıştır. b-)  Disiplin uyuşmazlıkları. Şike, doping gibi uyuşmazlıklara da bakar. Örneğin 2007 yılında ceza alan Porto CAS’ta aklandı.

Haberin Devamı

CAS’a en çok hangi tip davalar gelir?

-  CAS’a en çok doping  ve ticari uyuşmazlıklarla ilgili davalar geliyor. Ayrıca bahis şikesi ve şike gibi davalar da çokça CAS hakemlerinin önüne geliyor.

CAS yılda kaç davaya bakıyor?

-  Başlangıçta sayı düşüktü. Şimdi yılda 150-200 davaya bakıyor. Bu da CAS hakemlerinin üzerine büyük bir yük bindiriyor.

CAS’ın kaç tane tahkim üyesi var?

-  Toplam 265 hakemi bünyesinde barındıran CAS Avrupa’dan tam 131 hakeme sahip. Avrupa bu alanda başı çekiyor.

CAS’ta davalar hangi dilde görülüyor.

-  CAS’ın (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) 2 tane anadili var. Davalar Fransızca ya da İngilizce olarak görülüyor.

Türkiye’den CAS üyesi var mı?

Haberin Devamı

-  Türkiye’den 2 tane CAS hakemi var. Bunlar aynı zamanda Galatasaray kongre üyesi olan Türker Arslan ve Kısmet Erkiner.

CAS üyeleri her davaya bakabiliyor mu?

-  Hayır. Her hakemin ayrı bir uzmanlık alanı var. Futbol uyuşmazlıklarına bakan hakem listesi belli, sadece onlar bakıyor .

Davalar nasıl kabul ediliyor?

-  F.Bahçe’nin başvurusundan sonra bir tahkim paneli kurulacak ve davayı kabul edip etmeyeceklerine karar verecekler. 3 hakem etkili olacak.

 F.Bahçe’nin davası nasıl ele alınacak?

-  Önce hangi kurallara göre bu uyuşmazlığı çözeceklerine bakacaklar. Davanın kabulü görüşülecek. 4 ana unsura bakacaklar.
a-) F.Bahçe’nin başvurma hakkı var mı?
b-) Fenerbahçe’nin uyuşmazlığa götürdüğü şey tahkimin yetki alanında mı, davaya bakılması uygun mu?
c-) Bu davaya bakılmasından F.Bahçe’nin bir yararı var mı?
d-) F.Bahçe tahkime başvurmadan önce gereken başvuruları yapmış ve tüm yolları tüketmiş mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!