Fed'in toplantı tutanakları ve ABD PMI açıklanacak (3)

Güncelleme Tarihi:

Fedin toplantı tutanakları ve ABD PMI açıklanacak (3)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2018 13:09

Fed'in toplantı tutanakları ve ABD PMI açıklanacak (3)

Haberin Devamı

(Ayrıntılarla güncellendi)
Hilal Sarı / İstanbul, 19 Şubat  (DHA) –  Küresel piyasalar 19-23 Şubat haftasında ABD Merkez Bankası’nın 30-31 Ekim toplantısının tutanakları ve ABD ekonomisine ilişkin Satın Alma Yöneticleri Endeksi (PMI), konut satışları ve işsizlik verilerini izleyecek.
Küresel yatırımcı enflasyona dair işaretleri yakından izlemeye devam ederken, ABD ekonomisindeki güçlü büyüme ve mali teşvikler Fed’in üç faiz artırımı yapmasını da destekliyor. Öte yandan yıl sonuna doğru dördüncü bir faiz artışı enflasyon verilerine göre ihtimaller dahilinde.
Geçen Çarşamba açıklanan ABD enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesiyle düşüş yaşayan piyasaların bu hafta tekrar yükselmesi yatırımcı nezdinde enflasyonun sanıldığı kadar büyük bir tehdit olmayabileceği ihtimalini güçlendiriyor.
Atlantik’in öteki yakasında ise Avrupa Merkez Bankası ise hızla iyileşme kaydeden Euro Bölgesi ekonomisinden enflasyon yaratmaya çalışıyor ve hala parasal genişlemeye devam ediyor. AMB’nin 2019’a kadar faizleri artırması beklenmiyor.
ABD’de Başkanlık Günü’yle başlayan tatil haftasında piyasaların özellikle Çarşamba ve Perşembe günü açıklanacak verilere odaklandığı bir hafta olacak. ABD Mevcut Konut Satışları ve ABD PMI verilerinin açıklanacağı Çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son faiz toplantısının tutanakları da öğleden sonra yayınlanacak. Perşembe günü ise işsizlik sigortası başvurularına ilişkin veriler ve Öncü Göstergeler Endeksi açıklanacak.
Küresel hisse piyasaları geçtiğimiz hafta yaşadığı kayıpları toparlamaya başladı. Hindistan Borsası Senseks’te düşüş 5 puanı bulmuşken, Hong Kong Borsası Hang Seng’de kayıplar yüzde 5.4’ü ABD Borsası Nasdaq’ta ise yüzde 5.3’ü bulmuştu.
Yatırımcılar enflasyon konusunda fikir ayrılıkları yaşasa da ABD Merkez Bankası’nın yakın gelecekte faizleri artıracağı beklentisi yükseliyor. Fed’in Aralık ayında gerçekleşen toplantısından notlar da sıkılaştırma sürecini başlatan merkez bankasının 2018’de üç değil dört faiz artırımı yapabileceğine işaret etmişti.
İç piyasa S&P’nin Türkiye notuna odaklandı
Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye değerlendirmesi de bu hafta yatırımcıların odağında olacak. S&P, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB", yerli para cinsinden notunu "BB+" olarak teyit etmişti, görünümü negatif.
HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta S&P'nin Cuma günü not ve görünümde değişiklik yapmasını beklemediğini dile getirdi.
Piyasaların hafta boyunca izleyecekleri ABD verileri şöyle:
Çarşamba
Bileşik PMI Şubat
Beklenti: 54.0
Tahmin aralığı: 51.9 – 54.1
İmalat PMI verileri
Beklenti: 55.0
Tahmin aralığı: 53.6 - 55.7
Hizmet sektörü PMI verileri
Beklenti: 53.5
Tahmin aralığı: 51.4 – 53.7
Mevcut Konut Satışları (Ocak)
Beklenti (yıllık olarak hesaplanmış oran): 5 milyar 650 milyon
Tahmin aralığı: 5 milyar 530 milyon – 5 milyar 730 milyon
Perşembe
Devam Eden İşsizlik Başvuruları (Şubat, 17 Hafta)
Beklenti: 230 bin
Tahmin aralığı: 227 bin – 235 bin
Öncü Göstergeler Endeksi (Ocak)
Beklenti, aylık değişim: yüzde 0.6
Tahmin aralığı: yüzde 0.3 - 0.9
Cuma
Standard & Poor's (S&P) Türkiye değerlendirmesi
Önceki
Yabancı para cinsinden kredi notu "BB"
Yerli para cinsinden kredi notu "BB+"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!