Fed, Trump ve Dolar Öngörüleri...

Güncelleme Tarihi:

Fed, Trump ve Dolar Öngörüleri...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 14:44

ABD tahvil faizleri yukarı eğilimini sürdürüyor.

Haberin Devamı

2 yıllık ABD tahvilinin getirisi %1,14 seviyesini gördü, bu son 6,5 yılın en yüksek seviyelerini işaret ediyor. 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi de %2,41 seviyesini görmüştür. ABD tahvil faizlerindeki ve USD’deki yukarı yönlü hareketin beslenmeye devam edeceği beklentisini taşıyoruz.

ABD, kanadında yılın en önemli odak noktasının ABD Başkanlık Seçimleri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Clinton – Trump ikilisi piyasalar açısından, seçim öncesinde çok farklı algılanan iki adaydı. Seçim öncesinde ‘’siyah kuğu’’ olarak görülen Trump, piyasalarda riskten kaçınılan fiyatlamalara neden olurken; sonrasında izleyeceği ekonomi yolunun büyümeyi destekleyebileceği beklentisi, rüzgarın yönünü değiştirdi. Trump’ın Yellen bazlı FED hakkındaki sert söylemlerini yumuşatması ve Trump’ın seçilmesiyle istifa edeceği beklenen FED Başkanı Yellen’ın görevinde kalacağını açıklaması, rüzgarın yönünü değiştiren başka etmenler. Buna ek olarak FED’in faiz arttırmı için her fırsatta vurgu yaptığı istihdam piyasası verileri, PCE enflasyonu ve büyüme verisi; hedeflere yakın ılımlı bir iyileşme sergiliyorlar.

Kasım ayı istihdam verisinin ayrıntılarında asıl düşündüren ücret artışlarındaki tökezleme. Ücretler 2014 Aralık ayından beri ilk defa aylık bazda gerilemiş oldu. Bu gerileme de yıllık maaş enflasyonunu terar %2,5 bandına geriletti. Enflasyon beklentileri için kötü haber. Normalde ücret artışlarında Kasım ayına dair bir mevsimsellik yok. Tabii Fed’in 14 Aralık’taki kararına etki etmez, ancak üst üste 2 ay zayıf ücret artışları görürsek Fed’e ilişkin beklentiler biraz oynama gösterebilir. Şu an baz senaryo 2017’de 3 defa faiz artırması. 2017’de 8 toplantı yapacaklar ve bunun 4 tanesinde basın toplantısı olacak. Faiz artırımlarını seriye bağlamadıklarına göre, politika aksiyonunu ancak basın toplantısı olan FOMC’lerde alırlar. 4 faiz artırımı fazla gibi görünüyor, 2 mi 3 mü olur ona bakacağız.

Trump’ın kabinesine ilişkin; Hazine Bakanlığı’na Steven Mnuchin, Ticaret Bakanlığı’na da Wilbur Ross’un aday gösterileceği açıklandı. Mnuchin daha önce 17 yıl Goldman Sachs’da çalışmış bir isim. Ross da milyarder bir yatırımcı. İki isim de ABD’nin bölgesel ticaret anlaşmalarına karşı. Aynı zamanda iki isim de Fed ve Yellen konusunda ılımlı bir tutum sergiliyorlar, hatta Yellen’in iyi iş çıkardığını belirtiyorlar. Trump’ta da zaten seçim sonrasında, kampanya döneminin aksine Fed’i eleştirmeme eğilimi gözlemliyoruz. Ayrıca, Mnuchin’e göre Trump yönetiminin önceliği vergi reformları olacak. Bundan şunu çıkarabiliriz; küresel ticaret Trump tehdidiyle karşılaşabilir, ancak Fed konusunda o kadar da agresif olmayacaklar. Dışarıda üretim yapan şirketlerin ABD’ye çağrılması, ithalatlara uygulanacak %35-45 gibi vergi oranları, altyapı yatırımları Trumponomics’i oluşturuyorlar.

Sonuç olarak; faiz artışından sonra beklentilerin gerçekleşmesiyle beraber dolarda olabilecek kar realizasyonlarını hariç tuttuğumuzda, 2017’ye ivmeli girebilecek bir dolar olacağı varsayımında bulunabiliriz. Özellikle Trump’ın kısa vadede kamu harcamalarını ve altyapı yatırımlarını artırarak destekleyeceği büyüme ile birlikte, diğer yandan ABD şirketlerinin işgücü maliyetlerini artırıcı adımlar atmasının enflasyona etki etmesi Fed’i beklenenden daha hızlı bir faiz artış sürecine sokabilir.

*** SPK onaylı KapitalFX, gelişmiş teknolojik alt yapısı ve donanımı, Forex piyasaları konusunda profesyonel ve deneyimli kadrosu, güçlü sermaye yapısı ile sektörde üst sıralarda yerini almak üzere yola çıkmış bir aracı kurumdur.

Detaylı bilgi için tıklayın.

 

Haberin Devamı

Sponsorlu İçerik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!