Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Öğrenirsiniz?

Güncelleme Tarihi:

Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Öğrenirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 13:36

Her insanın beden yapısı ve anatomik özellikleri farklıdır. Bu sebeple tek bir ideal beden ya da kilo olamaz. Bazı şok diyet programları ve televizyon programları tek bir beden ya da kiloyu ideal olarak yansıtsa da bu yanlış bir algıdır. Bunun yanı sıra boyunuzun kilonuz ile orantısını belli bir teknik yardımı ile ölçerek ideal kilo hesaplama yapabilirsiniz. Fazla kilolu musunuz yoksa ideal kiloda mısınız? Sorularınızın cevaplarını haberimizin detaylarında öğrenebilirsiniz.

Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Öğrenirsiniz

Vücut Kütle İndeksi Nedir?

Haberin Devamı

Boyunuzu kilonuza oranlayarak kolayca ideal kiloda olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu oranlama işlemine bmı hesaplama yani vücut kütle endeksi denilmektedir. Kilonuzun bu sağlıklı değer düzeyinde olup olmadığını anlamak için vücut kütle endeksi (BMI) hesaplaması yapmanız gerekir. Bu işlemi yapabilmek için ise bir yöntem bulunmaktadır.

Vücut Kütle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Boy kilo endeksi değerini bulmanız için kilonuzu, metre cinsinden boyunuzun karesine bölme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Örneğin 170 cm. boyunda olan ve 65 kg. olan bir kişinin vücut kütle endeksi şu biçimde hesaplanır:

65/ 1.70 x 1.70 = 22,49

Vücut Kütle Endeksinize Göre İdeal Kiloda Mısınız?

→ BMI değeriniz 18,5 değerinin altında yer alıyorsa olması gerekenden daha zayıfsınız demektir. Biraz daha kilo almanız gerekir.

Haberin Devamı

→ BMI değeriniz 20-25 değerleri arasında yer alıyorsa ideal kilodasınız. Bu kilonuzu korumalısınız.

→ BMI değeriniz 25-30 değerleri arasında yer alıyorsa fazla kilonuz var. Biraz kilo vermeniz gerekir.

→ BMI değeriniz 30’un üzerinde ise şişmansınız demektir. İdeal kilonuza ulaşıncaya dek sağlığınız için kilo vermeniz gerekir.

→ BMI değeriniz 40 değerinin üzerinde ise obez kategorisine giriyorsunuz. Hızlı bir biçimde uzman hekimler ve diyetisyenler ile birlikte kilo vermeniz gerekir.

Bel Çevresi Fazla Kiloyu Ele Veriyor!

Ayrıca günümüzde uzman doktorlar ideal bir kiloda olup olmadığınızı anlamak için bel çevresi ölçümü yöntemini de kullanıyor. Erkeklerde bel çevresi 102 cm, kadınlarda ise 88 cm’yi aşan ölçüler fazla kilolu olduğunuzu söylüyor. Ayrıca bel ve karın bölgesindeki aşırı yağlanmalar kalp damarları karından geçtiği için kalp krizi riskini artırıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!