Fazla güneşlenmeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Fazla güneşlenmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 16:43

Fazla güneşlenmeye dikkat

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Cilt Kanserlerinde Tanı ve Tedavi Yöntemleri' konulu konferansta fazla güneşlenmenin cilt kanseri riskini artırdığına dikkat çekilerek, güneş koruyucularının evden çıkmadan en az yarım saat önce sürülmediği takdirde faydası olmadığı vurgulandı.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Medical Park Antalya Hastane Kompleksi işbirliğince gerçekleştirilen 'Cilt Kanserlerinde Tanı ve Tedavi Yöntemleri' konulu konferansa Prof. Dr. Hakan Bozcuk ile Uzm. Dr. Devrim Sakallı Çakçak katıldı. Uzmanlar, cilt kanserlerinde teşhis, belirtiler, korunma yolları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

CİLT KANSERLERİNDE ARTIŞ VAR

Bülent Ecevit Kültür Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Dr. Devrim Sakallı Çakçak, güneşin ve güneşlenmenin çok güzel olduğunu, ama ileriki yaşların da düşünülmesi gerektiğini söyledi. Deri kanserlerinde son zamanlarda çok fazla artış olduğunu vurgulayan Çakçak, artış sebepleri konusunda birçok kişinin bilgi sahibi olmadığını belirtti. Deri hastalıklarında ultraviyole ve güneşten korunmanın önemli olduğunun altını çizen Devrim Sakallı Çakçak, "Bize gelen hastalar diyor ki 'ben pek fazla güneşe çıkmam' Ama burada önemli olan totalde aldığınız güneş ışınlarıdır. 60 yaşındaysanız eğer, 60 yıldır aldığınız güneş ışını demektir. Bunlardan korunmak için güneş kremleri kullanmak şart" dedi.

Kullanılan koruyucuların içinde titanyum ve çinkonun mutlaka bulunması gerektiğine işaret eden Dr. Devrim Sakallı Çakçak, güneşin ve güneşlenmenin çok güzel olduğunu, ama ileriki yaşların da düşünülmesi gerektiğini söyledi. Ten renginin açıklığına, yanıkların derecesine ve güneş yoğunluğuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Çakçak, "Açık tenlilerin 50 faktörden aşağı kullanmaması gerekli" dedi.

EVDEN ÇIKMADAN YARIM SAAT ÖNCE SÜRÜNMELİ

Dr. Çakçak, güneş koruyucularının, güneşe çıkmadan en az yarım saat öncesinden sürülmesi gerektiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

"Vatandaşlar güneş koruyucularını sürüyor ama evden çıkmadan hemen önce sürüyor. Bunun hiçbir faydası yok. Evden çıkmadan yarım saat öncesinden sürülmeli. Bir saat sonra da tekrarlayınca maksimum korumaya ulaşıyorsunuz. Ve gün içerisinde 2- 3 saat arayla bu işlemi tekrarlamanız gerekiyor. Çocukluk döneminde alınan güneş ve güneşten korunma çok önemli. 0-6 ay arasındaki çocuklara koruyucu kullanmayın. Onları daha çok şapka ve kapalı giysiler ile korumaya özen gösterin. 6 ay sonunda 50 faktör koruyucular ile çocuklarınızı koruyun."

BEN'LERE DİKKAT

Uzm. Dr. Devrim Sakallı Çakçak, birçok kişinin ortak sorunu olan 'ben' konusuna da değindi. 'Malign melonoma' denilen yüzdeki 'ben'lerin mutlaka bir dermatoloğa gösterilmesi gerektiğini söyleyen Çakçak, “Çok fazla beni olanlar dikkatli olmalıdır. Baktığımız zaman sahanda yumurta gibi görünen atipik 'ben'ler düzenli bir dermatolog kontrolünde olmalıdır" dedi.

GÜNEŞİN FAZLASINA DİKKAT

Prof. Dr. Hakan Bozcuk da güneşin fazlasının kansere neden olduğunu belirterek tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Bozcuk tedavi yöntemleri hakkında şöyle konuştu:

"Her gün vücudumuzda binlerce kanser hücresi oluşuyor. Ama savunma mekanizması bu hücreler ile savaşarak yok ediyor. İşte bu mekanizma çalışmadığı zaman kanser oluşuyor. Melanom en nadir görülen ama en öldürücü cilt kanseridir. Tedaviler çok pahalı olduğu için hastalar ulaşamıyor. Her ülkede aynı sorun yaşanıyor. İlaç geliştirirken her hastanın ulaşabilmesi ön planda olmalı. Bir de bizler kanser yaptığını bildiğimiz sigara ve çok güneşlenmekten uzak durmalıyız. Beslenmemize dikkat etmeliyiz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!