GeriSeyahat Fazla et yemeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Fazla et yemeyin

Fazla et yemeyin

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte et tüketimi de arttı. Ancak et tüketirken bilinçli olmak gerekiyor. Kurban etlerinin sağlıklı tüketilebilmesi için gerekli uyarılar:

Baysal, etin sindiriminin zor olduÄŸuna dikkati çekerek, gereÄŸinden fazla et tüketiminin midede ÅŸiÅŸkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olabileceÄŸini belirtti.Â

 

Fazla et tüketiminin kolesterolü yüksek olanlar, kalp ve karaciÄŸer hastaları için sakıncalı durumlara yol açabileceÄŸi anımsatan Baysal, aşırı et yemenin ''Gut Hastalığı''na da neden olabileceÄŸini kaydetti.Â

 

Kesilen hayvanın etinin hemen yenmesinin hazımsızlığı artırabileceÄŸini kaydeden Baysal, etin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesinin daha uygun olduÄŸunu bildirdi.Â

 

Baysal, etin yaÄŸlı kısımlarının mutlaka ayrılması ve hayvansal yağın mümkün olduÄŸunca tüketilmemesi gerektiÄŸini vurgulayarak, doymuÅŸ yaÄŸ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığının unutulmaması gerektiÄŸini belirtti.Â

 

SaÄŸlıklı beslenme için et ve ciÄŸerlerin küçük parçalar halinde sebzelerle birlikte piÅŸirilmesini öneren Baysal, veteriner hekim kontrolünden geçmemiÅŸ hayvanların bazı hastalıklar taşıyabileceÄŸini söyledi.Â

 

Baysal, kesilen kurbanların sakatatlarında parazit bulunabileceÄŸini vurgulayarak, bunların çok iyi temizlenmesi gerektiÄŸine iÅŸaret etti.Â

   Â

HEMEN YEMEYÄ°N

   Â

Hayvanların ciÄŸer ve sakatatlarındaki parazit ve kistlerin insan saÄŸlığı açısından oldukça tehlikeli olduÄŸunu anlatan Baysal, ciÄŸerlerin üzerindeki zarın ve görülebilen kötü yerlerin ayrılarak iyice yıkanması gerektiÄŸini ifade etti.Â

 

Izgara ÅŸeklinde piÅŸirmelerde, et ve diÄŸer parçaların iç kısımlarının iyi piÅŸmediÄŸini ve hayvandaki hastalıkların insana geçme riskinin daha yüksek olduÄŸunu kaydeden Baysal, ÅŸu uyarılarda bulundu:Â

 

'' Veteriner kontrolünden geçmemiÅŸ hayvanları kurbanlık olarak almayın.Â

 

 Etleri ızgara yapmayın, etlerin genellikle kaynama ÅŸeklinde piÅŸirilmesi, parazitlerin insana geçmesini büyük ölçüde önleyebilir.Â

 

 Etin sindirimi zordur, yeni kesilmiÅŸ hayvanların etlerindeki sertlik hem piÅŸirmede hem de sindirimde zorluk yaratır, bu nedenle eti 1-2 gün soÄŸutucuda bekletin.Â

 

 Fazla etleri, buzdolabında hijyenik ambalaj malzemelerinin içinde saklayın.Â

 

 EÄŸer kesim esnasında ete mikroorganizmalar bulaÅŸmışsa, dayanıksız ortamda bunlar daha çabuk ürer. Toksin salgılayacak bakteriler de toksin salgılar. Yani etlerde zararlı maddelerin üremesi kolaylaşır. Bu etler yenildiÄŸi zaman saÄŸlık açısından problemler ortaya çıkar. Bu nedenle, etlerin tam piÅŸirilmiÅŸ olmasına kesinlikle çok dikkat edin.Â

 

 Etleri soÄŸuk muhafazaya aldıktan sonra 1 hafta içinde tüketin.Â

 

 Etleri uzun süre saklamak için kavurma yöntemini kullanın.Â

 

 YaÅŸlı ve ÅŸiÅŸmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunanlar, kırmızı etten uzak durun, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.''Â

 

False